Τελευταία Νέα
Speculator

Αποκλειστικό: Στο μικροσκόπιο της ΕΛΤΕ οι Επιτροπές Ελέγχου 4 εισηγμένων εταιριών του Δείκτη FTSE 25

Αποκλειστικό: Στο μικροσκόπιο της ΕΛΤΕ οι Επιτροπές Ελέγχου 4 εισηγμένων εταιριών του Δείκτη FTSE 25
Τι ελέγχει η Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων - Τα στοιχεία που ζήτησε και οι προθεσμίες
Εξονυχιστικό έλεγχο στα πεπραγμένα των Επιτροπών Ελέγχου 4 εισηγμένων του δείκτη FTSE 25 έχει ξεκινήσει σύμφωνα με πληροφορίες η Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ).
Σε πρώτη φάση και με προθεσμία έως την ερχόμενη Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου ζητήθηκε από Επιτροπές να αποστείλουν σε έγγραφη μορφή ακριβή αντίγραφα των πρακτικών των συνεδριάσεων τους και κάθε άλλη επικοινωνία - επιστολή από και προς την Επιτροπή Ελέγχου που συνδέεται με το ρόλο της για τη χρήση 2022.

Στη συνέχεια έχουν κληθεί στις αρχές Νοεμβρίου να προσέλθουν στα γραφεία της ΕΛΤΕ αυτοπροσώπως τα μέλη των Επιτροπών Ελέγχου της κάθε εταιρίας ξεχωριστά προκειμένου να συζητηθούν θέματα που προκύπτουν από την επισκόπηση των εγγράφων που θα προσκομιστούν.
Εφ όσον οι εξηγήσεις δεν είναι ικανοποιητικές και προκύπτουν ζητήματα παραβίασης της νομοθεσίας η Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης θα διαβιβάσει το πόρισμά της στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προκειμένου να επιβληθούν οι προβλεπόμενες ποινές.

Τα πεδία που θα ελεγχθούν είναι:

1.θέματα ανεξαρτησίας των ορκωτών ελεγκτών.
2. παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών από τις ελεγκτικές εταιρίες και τα δίκτυα αυτών δηλαδή τα συμβουλευτικά τους και φορολογικά τους
3. Παρακολούθηση του fee cap του 70% (ανώτατο όριο επιτρεπόμενων αμοιβών για παροχή μη ελεγκτικών υπηρεσιών).
4. Τα σημαντικά θέματα ελέγχου που έχουν γραφεί από τους ορκωτούς στα πιστοποιητικά και το πως αυτά αντιμετωπίστηκαν και τεκμηριώθηκαν από τις Επιτροπές Ελέγχου
5. Η χρηματοοικονομική παρακολούθηση της εταιρίας δηλαδή το monitoring του εσωτερικού ελέγχου και της οικονομικής διεύθυνσης και η διαχείριση του κινδύνου
6. Τα θέματα που άπτονται του Κανονισμού 537/2017 και ιδιαίτερα τις περιπτώσεις που γίνεται διαδικασία αλλαγής ελεγκτικής εταιρίας
7. Η αξιολόγηση της Συμπληρωματικής Έκθεσης Ελέγχου που έχει υποβληθεί από τους ορκωτούς ελεγκτές στις Επιτροπές Ελέγχου.
Στόχος της ΕΛΤΕ είναι διασφαλιστεί ότι οι Επιτροπές Ελέγχου και δη των μεγάλων εταιρικών που εμπεριέχουν αυξημένο συστημικό ασκούν τα καθήκοντά με βάση τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία ώστε να αποτρέπονται καταχρηστικές πρακτικές από τους διοικούντες.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης