Τελευταία Νέα
Speculator

Αποκάλυψη: Χρεώσεις στο 5,6% του ΑΕΠ της ελληνικής βιομηχανίας υπέρ του... Blantyre Capital

Αποκάλυψη: Χρεώσεις στο 5,6% του ΑΕΠ της ελληνικής βιομηχανίας υπέρ του... Blantyre Capital
Ο εταίρος της Τράπεζας Πειραιώς εκτός από τις προμήθειες έχει κέρδη από τις βιομηχανικές περιοχές
Σχετικά Άρθρα
Δέσμιες στις διαθέσεις του βρετανικού fund Blantyre Capital βρίσκονται χιλιάδες επιχειρήσεις στις 29 βιομηχανικές περιοχές της χώρας (BI.ΠE.), καθώς η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ επιβάλλει αυξημένες χρεώσεις, επενδύσεις, διαφορετικούς παρόχους κ.λπ.
Απλά και μόνο διότι διά ενός νόμου 4982/2022 και ενός κανονισμού η διαχειρίστρια ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ κατέχει άνω του 51% των εκτάσεων στις βιομηχανικές περιοχές, ποσοστό με το οποίο επιβάλλει τις απαιτήσεις της έναντι των εγκατεστημένων εταιρειών.
Πρόκειται, όμως, για ελληνικές επιχειρήσεις οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 5,6% του ελληνικού ΑΕΠ και πραγματοποιούν κύκλο εργασιών 7,5 δισ. ευρώ ( 2022), και στις οποίες επιβάλλονται χρεώσεις από ένα fund το οποίο ήδη εισπράττει ετήσιες προμήθειες διαχείρισης επί συνολικού ενεργητικού άνω των 2 δισ. ευρώ
Υπενθυμίζεται ότι η ιδιοκτησία της ΕΤΒΑ στις βιομηχανικές περιοχές με τη συναλλαγή Mayfair από την Τράπεζα Πειραιώς πέρασε στην Strix holdings.

Το μεγαλύτερο μέρος της άμεσης συμμετοχής της Τράπεζας Πειραιώς στην ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ (ποσοστό 64%) εισφέρθηκε σε είδος στην ετερόρρυθμη εταιρεία Strix Holdings LP, μειώνοντας με τον τρόπο αυτό το άμεσο ποσοστό της σε 1%.
Η διαχείριση της εταιρείας Strix Holdings LP ασκείται από την εταιρεία Strix Asset Management Ltd, στην οποία συμμετέχουν με ποσοστά 75% η Blantyre Capital και με 25% η Τράπεζα Πειραιώς.
Με βάση τα ανωτέρω η Strix Holdings κατέχει ποσοστό 64% των μετοχών της εταιρείας, το ελληνικό Δημόσιο μέσω της Ελληνικής εταιρείας Συμμετοχών (EΕΣΥΠ) ποσοστό 35% και η Τράπεζα Πειραιώς ποσοστό 1%.

Αντιδράσεις από τα Πλαστικά Κρήτης

Την υπόθεση των αναγκαστικών αυξημένων χρεώσεων έφερε με άρθρο του (Kαθημερινή 3/9/2023 ) ο διευθύνων σύμβουλος των Πλαστικών Κρήτης κ. Μιχάλης Λεμπιδάκης.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Λεμπιδάκης υπογραμμίζει πως ο κανονισμός της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ εξαναγκάζει τις επιχειρήσεις να αποδεχθούν επενδύσεις, «ανεξάρτητα εάν αυτές έχουν συμφωνήσει για την αναγκαιότητα τους και την αξία τους».
Όλα αυτά με ένα αυξημένο ποσοστό κέρδους σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
Για παράδειγμα, στη βιομηχανική περιοχή Ηρακλείου, πάνω από 200 επιχειρήσεις με βάση τον κανονισμό «έχασαν» στις ψηφοφορίες (51% έκταση) και είναι αναγκασμένες να δεχθούν επενδύσεις στις οποίες δεν έχουν συμφωνήσει, τους παρόχους υποδομών- τηλεπικοινωνιών της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ασχέτως αν προκύπτει υψηλότερο κόστος.
Μάλιστα, οι επιχειρήσεις αν αποκτήσουν νέα έκταση εφόσον παραμείνει άκτιστη, το υπερτίμημα καταλήγει στην ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, όπως και το προϊόν πώλησης επιχειρήσεων ή οικοπέδων. Επιπλέον, για τις απαραίτητες υποδομές ( πυρασφάλεια ) οι εγκατεστημένες επιχειρήσεις δεν έχουν λόγο, ενώ για όλες τις υποθέσεις στις ΒΙΠΕ δεν υφίσταται ανεξάρτητη διαδικασία διαιτησίας.

Τι λέει η ΕΕΣΥΠ;

Κατά τη μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχείων της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, o ορκωτός ελεγκτής (Deloitte) εξέφρασε αμφιβολίες για την αποαναγνώριση.
Μετά τη μεταβίβαση των βιομηχανικών περιοχών, το πρώτο ερώτημα που τίθεται είναι πώς η ΕΕΣΥΠ (Yπερταμείο) αποδέχεται ένα fund αγνώστου προέλευσης –με θυγατρικές στα νησιά Cayman– να κερδίζει ετήσιες προμήθειες και αυξημένες χρεώσεις σε βάρος ελληνικών επιχειρήσεων;
Ιδιαίτερα όταν πρόκειται για ένα fund του οποίου ο επικεφαλής του Βlantyre capital κ. Μubashir Mukadam αγόρασε κόκκινα δάνεια εφημερίδας, μοναστηριών και δάνειζε ελληνικές επιχειρήσεις με επιτόκια 8%;
Εκτός κι αν ο κ. Γρηγόρης Δ. Δημητριάδης, επικεφαλής της ΕΕΣΥΠ, έχει αναλάβει δεσμεύσεις προκειμένου ώστε στην υποθηκευμένη ελληνική περιουσία (99 χρόνια ) να περιοριστεί ο ρόλος της βιομηχανίας.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης