Τελευταία Νέα
Speculator

Αποκάλυψη: Μήνυση σοκ Αμερικανών επενδυτών κατά Έλληνα μεγαλοεφοπλιστή - Τον κατηγορούν για απιστία και ξέπλυμα χρήματος

Αποκάλυψη: Μήνυση σοκ Αμερικανών επενδυτών κατά Έλληνα μεγαλοεφοπλιστή - Τον κατηγορούν για απιστία και ξέπλυμα χρήματος
Με ρυθμούς αραμπά η ελληνική Δικαιοσύνη διεξάγει δύο χρόνια προκαταρκτική εξέταση
Σχετικά Άρθρα
Σε μήνυση για απιστία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές ενέργειες (ξέπλυμα) έχουν προχωρήσει κατά του εφοπλιστή Μ. Μπ. αλλά και μελών των ΔΣ των εταιριών Paragon Shipping Inc και Box Ships Inc Αμερικανοί επενδυτές.
Η μήνυση έχει κατατεθεί από τις 10 Σεπτεμβρίου του 2021 αλλά κινείται με τους συνήθεις, ίσως και πιο αργούς, ρυθμούς από τους συνήθεις της ελληνικής δικαιοσύνης η οποία ακόμα διενεργεί σύμφωνα με πληροφορίες προκαταρκτική εξέταση.
Της μήνυσης είχαν προηγηθεί επιστολές των μετόχων ήδη από το 2016/2017 μέσω των οποίων εξέφραζαν ανησυχίες για τον τρόπο διοίκησης των εταιριών επισημαίνοντας έλλειψη διαφάνειας και προβληματική εταιρική διακυβέρνηση, και ζητούσαν ενημέρωση και στοιχεία τα όποια φαίνεται ότι ποτέ δεν έλαβαν.

Στο … μηδέν

Ασχέτως των ανησυχιών το αποτέλεσμα είναι σήμερα τόσο η Paragon Shipping όσο και η Box Ships να έχουν μηδενική αξία.
Τα όσα αναφέρονται στη μήνυση παραπέμπουν σε διαρκείς κινήσεις που είχαν ως στόχο την απομείωση της περιουσίας των δημόσιων εταιριών με στόχο την επαύξηση της προσωπικής περιουσίας του κ. Μ. Μπ..
Εφ όσον δε αποδειχτεί ότι ισχύουν(πράγμα διόλου απίθανο καθώς τα όσα αναφέρουν οι Αμερικανοί επενδυτές συνοδεύονται από πλήθος εγγράφων και αποδεικτικών στοιχείων) εγείρουν πολύ σοβαρά ζητήματα για τον εφοπλιστή αλλά και τα μέλη του ΔΣ των εταιριών.
Ζητήματα που μπορεί να μην περιοριστούν στην Ελλάδα αλλά και να επεκταθούν στην άλλη άκρη του Ατλαντικού όπου έχει εμπλακεί τουλάχιστον μια δικηγορική εταιρία, ενώ θεωρείται πολύ πιθανό να έχει ενημερωθεί από τους επενδυτές και η Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, κάτι σύνηθες σε τέτοιες περιπτώσεις.
Ειδικότερα στη μήνυση αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:
Η Box Ships το έτος 2014 κατείχε πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων με την επωνυμία Box Hong Kong το οποίο συγκρούστηκε με άλλο πλοίο στην Αυστραλία. Το πλοίο της Box Ships υπέστη σοβαρές ζημίες και έλαβε συνολικό ποσό αποζημίωσης και διακανονισμού άνω των 1,275 εκ δολαρίων.
Ωστόσο τα ποσά αυτά δεν εμφανίστηκαν στις οικονομικές καταστάσεις και το ταμείο της Box Ships. Αντιθέτως προωθήθηκαν σε δύο εταιρίες συμφερόντων Μ. Μπ..

Πιστωτικό σημείωμα αντί πληρωμής!

Στη συνέχεια και συγκεκριμένα το 2016 συμβλήθηκε με εταιρία φίλου του την Seaborne Capital Advisors με έδρα την Κύπρο και συμφώνησε να της δώσει 3 εκ δολάρια ως success fee με το αιτιολογικό ότι πέτυχε να εξαλείψει ένα μεγάλο χρέος της Box Ships αλλά το ποσό κατέληξε σε εταιρία συμφερόντων του εφοπλιστή. Η εταιρία αυτή υποτίθεται θα κατέβαλε την αμοιβή αλλά αντί αυτού έλαβε πιστωτικό σημείωμα από την Seaborne η οποία παραιτήθηκε από την αμοιβή της. Σύμφωνα με την μήνυση τα χρήματα παρά το πιστωτικό δεν επεστράφησαν στην BOX SHIPS αλλά τα ιδιοποιήθηκε ο Μ. Μπ..
Πέραν αυτού σύμφωνα με τους μηνυτές ο κ. Μ. Μπ. την περίοδο 2012-2014 εξέδιδε σε συνεννόηση με μεσιτική ασφαλιστική εταιρία διογκωμένα τιμολόγια προς τα πλοία των BOX SHIPS και PARAGON και στη συνέχεια λάμβανε κατά την ίδια τακτική με την κυπριακή εταιρία του φίλου, πιστωτικά σημειώματα και έτσι δεν κατέβαλε κανένα ποσό αλλά το ιδιοποιείτο.

Πωλήσεις πλοίων αντί 0,5 δολαρίων

Ο κ. Μ. Μπ. κατηγορείται επίσης ότι το 2016 πούλησε 3 πλοία της BOX SHIPS, με τα ονόματα BOX VOYAGER, BOX TRADER, MAULE σε εταιρίες συμφερόντων του έναντι της εξευτελιστικής τιμής των 0,5 δολαρίων το κάθε ένα τα οποία στη συνέχεια τα μεταβίβασε σε τρίτους σε κανονικές τιμές !!!
Σε άλλη περίπτωση, το 2016, σύμφωνα με τους μηνυτές, η εταιρία συμφερόντων του ALLSEAS MARINE που εμπλέκεται στο σύνολο των κινήσεων που τον κατηγορούν πούλησε στην εισηγμένη Paragon Shipping δύο φορτηγά πλοία έναντι 28,3 εκ δολαρίων το κάθε ένα και στη συνέχεια τα αγόρασε πίσω έναντι 18,8 εκ δολαρίων το κάθε ένα.
Στην μήνυση αναφέρεται επίσης η μεταβίβαση το 2015 τεσσάρων ακόμα πλοίων, DREAM SEAS, FRIENDLY SEAS, PEACEFUL SEAS, GENTLE SEAS, από την εταιρία Paragon Shipping σε ιδιωτικών συμφερόντων εταιρίες του κ. Μ. Μπ. με διαδικασίες, όπως του καταλογίζουν, αδιαφανείς και κατευθυνόμενες.
Επίσης ο κ. Μ. Μπ. εγκαλείται γιατί πουλούσε πλοία της Paragon σε εταιρίες συμφερόντων του χρεώνοντας μέσω άλλων εταιριών του μεσιτική αμοιβή 1%.
Οι Αμερικανοί του καταλογίζουν στην μήνυση, ότι απαιτήσεις για το πλοίο Friendly Seas, από τους χρεοκοπημένους ναυλωτές DIEULEMAR, από το 2012, ποσού άνω του 1,25 εκ δολαρίων που εισπράχθηκαν, κατέληξαν σε εταιρίες αποκλειστικών συμφερόντων του κ Μ. Μπ. αντί για τα ταμεία της Paragon Shipping στην οποία ανήκε το πλοίο.
Σύμφωνα με τους μηνυτές αν ο κ. Μ. Μπ. δεν είχε προβεί σε αυτές τις ενέργειες αλλά και άλλες που περιγράφουν, οι εισηγμένες εταιρίες θα συνέχιζαν τη λειτουργία τους και οι μέτοχοί τους δεν θα είχαν υποστεί ζημιές αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά από έρευνα που έκανε το ΒΝ διαπίστωσε ότι τα περισσότερα εκ των εν λόγω πλοίων που αποκτήθηκαν από εταιρίες ιδιωτικών συμφερόντων του εφοπλιστή Μ. Μπ. και τα οποία διαχειριζόταν η εταιρία του ALLSEAS MARINE σήμερα έχουν μεταφερθεί στην εταιρία STEM Shipping της οποίας CEO είναι η κόρη του.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης