Τελευταία Νέα
Speculator

Είναι τελικά «φιλέτο» η Κωτσόβολος ή οι Βρετανοί πωλούν το «ασημικό» πριν ξεθωριάσει;

Είναι τελικά «φιλέτο» η Κωτσόβολος ή οι Βρετανοί πωλούν το «ασημικό» πριν ξεθωριάσει;
Τι δείχνει η ακτινογραφία των αποτελεσμάτων της εταιρίας
Σχετικά Άρθρα
Είναι τελικά φιλέτο η Κωτσόβολος για την Curry’s που ανακοίνωσε την πώλησή της;
Αυτό μένει να αποδειχτεί στην πράξη σε ότι αφορά στο τίμημα που θα επιτευχθεί και την εκδήλωση ενδιαφέροντος που θα υπάρξει.
Ωστόσο μια προσεκτική ανάγνωση των οικονομικών καταστάσεων της τελευταίας δημοσιευμένης ετήσιας χρήσης που έληξε στις 30/04/2022 αποκαλύπτει ενδιαφέροντα στοιχεία.
Το πρώτο είναι ότι η εταιρία ναι μεν αύξησε το τζίρο της στα 664 εκ ευρώ από 583 εκ ευρώ στην προηγούμενη αλλά στην λιανική δεν τα πήγε και τόσο καλά.

Και αυτό φαίνεται από την ανάλυση του κύκλου εργασιών όπου οι πωλήσεις λιανικής υποχώρησαν στα 447 εκ ευρώ από 457 εκ ευρώ γεγονός που δείχνει ότι τα όρια αύξησης μεγεθών μέσω του δικτύου λιανικής αρχίζουν και περιορίζονται.
Η αύξηση του τζίρου έτσι οφείλεται στην εκτίναξη των πωλήσεων χονδρικής στα 155 εκ ευρώ από 90 εκ ευρώ οι οποίες πωλήσεις όμως είναι αναμενόμενο να έχουν χαμηλότερα περιθώρια κέρδους αλλά και αυξημένους κινδύνους.
Επίσης πρέπει να ληφθεί υπό όψιν ότι προστέθηκαν 21,3 εκ ευρώ τζίρου one off που δεν θα επαναληφθούν καθώς η εταιρία σύναψε ασφαλιστήριο για την υπηρεσία total support και αναγνώρισε την συμφωνημένη προμήθεια την στιγμή της σύναψης των συμβολαίων “total support” και στην συνέχεια θα αναγνωρίζει και ένα δεύτερο έσοδο στην διάρκεια του συμβολαίου, επειδή αναλαμβάνει και την επισκευή των συσκευών που οι καταναλωτές επιστρέφουν προς επισκευή στα πλαίσια του συμβολαίου του.
Το περίγραμμα αύξησης των πωλήσεων καθιστά σαφές ότι η επέκταση πωλήσεων καθίσταται δυσχερής και η αύξηση μεγεθών που εμφανίστηκε στην τελευταία οικονομική χρήση είναι και ζήτημα λογιστικών τεχνικών.

Η δυσχέρεια της εταιρίας αποτυπώνεται και στη λειτουργικές ταμειακές ροές στη χρήση που έληξε στις 30/4/2022 οι οποίες βούτηκαν στα 17,7 εκ ευρώ από 59,6 εκ ευρώ στην προηγούμενη χρήση.
Επίσης το ταμείο της εταιρίας περιορίστηκε στα 12,26 εκ ευρώ από 25,12 εκ ευρώ ενώ η εταιρία συνεχίζει να πληρώνει τους προμηθευτές της κατά μέσο όρο στο τρίμηνο.
Βέβαια η Κωτσόβολος θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερο ταμείο ή να πληρώνει σε καλύτερους χρόνους τους προμηθευτές της αν δεν είχε δανείσει 40 εκ ευρώ στην μητρική της εταιρία με επιτόκιο 1,75% το οποίο όπως μπορεί να γίνει αντιληπτό δεν είναι δανεισμός με τους συνήθειες όρους της αγοράς σήμερα.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης