Τελευταία Νέα
Speculator

Αποκάλυψη: Κατόπιν εορτής η επιστολή της ΑΝΕΚ σε μετόχους και δανειστές - Εκπέμπει SOS, μπερδεύει τις ημερομηνίες

Αποκάλυψη: Κατόπιν εορτής η επιστολή της ΑΝΕΚ σε μετόχους και δανειστές - Εκπέμπει SOS, μπερδεύει τις ημερομηνίες
Πολλά τα μποερδέματα που προκύπτουν από την επιστολή της ΑΝΕΚ σχετικά με την πρόταση των ετιαρειών Ηλιόπουλου προς μετόχους και δανείστριες τράπεζες
Σχετικά Άρθρα
Μια εβδομάδα χρειάστηκε η διοίκηση της ΑΝΕΚ να απευθυνθεί στις δανείστριες τράπεζες και τους μετόχους της σε σχέση με την πρόταση τριών εταιριών συμφερόντων του κ. Μάριου Ηλιόπουλου για εξαγορά της και αφού είχε προηγηθεί επιστολή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν περιέλθει στην κατοχή του ΒΝ η ΑΝΕΚ απέστειλε επιστολή στους πιστωτές της, την περασμένη Παρασκευή 23 του μήνα και αφού είχε προηγηθεί επιστολή-ερώτημα από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στις 22 του μήνα.

Παιγνίδια με τη γλώσσα και SOS

Η ΑΝΕΚ στην απάντηση που έχει αποστείλει προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ισχυρίζεται ότι «ήδη έχει ήδη απευθυνθεί στους Μετόχους και στους Δανειστές της Εταιρείας, στους οποίους απευθύνεται η Επιστολή, προκειμένου να λάβει ενημέρωση από αυτούς αναφορικά με την αξιολόγηση της συγκεκριμένης πρότασης».
Η αλήθεια όμως είναι ότι το «ήδη» αφορά στις 23 του μήνα που απάντησε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς καθώς στις 22 του μήνα που εστάλη η επιστολή της εποπτικής αρχής δεν είχε απευθυνθεί στους δανειστές της.
Στην επιστολή της προς τους δανειστές της η ΑΝΕΚ αναφέρει ότι ζητά την άμεση ενημέρωση «δεδομένου ότι η όποια καθυστέρηση επιβαρύνει την οικονομική κατάσταση και επιδεινώνει τη βιωσιμότητα της εταιρίας εις βάρος των εργαζομένων, των δανειστών των προμηθευτών και των μετόχων της».

Μπέρδεμα ημερομηνιών

Επίσης από την επιστολή της ΑΝΕΚ προς τους δανειστές προκύπτει και ένα άλλο μπέρδεμα καθώς από τη μια αναφέρεται ότι η επιστολή των εταιριών Ηλιόπουλου έχει ημερομηνία 14 Ιουνίου και από την άλλη ότι το ΔΣ έλαβε γνώση της στις 16 Ιουλίου.
Αν ισχύει αυτό είναι προφανές ότι προκύπτει το ερώτημα πως είναι δυνατόν να χρειάζονται δύο ολόκληρες ημέρες για να λάβει γνώση του ΔΣ για μια εισερχόμενη επιστολή και μάλιστα τέτοιου περιεχομένου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι συμπληρωματική επιστολή που έστειλε την Παρασκευή η ΑΝΕΚ προς την Επιτροπή προκύπτει ένα ακόμα μπέρδεμα.

Τα κενά

Και αυτό διότι αναφέρει ότι η πλευρά Ηλιόπουλου προτείνει να καταβάλει άμεσα 82 εκ ευρώ για να αποκτήσει όλες τις δανειακές υποχρεώσεις και να παράσχει εξασφαλίσεις.
Ωστόσο δεν είναι κατανοητό πως γίνεται κάποιος να αγοράζει δάνεια και την ίδια στιγμή να παρέχει εξασφαλίσεις.
Εκτός και αν οι εξασφαλίσεις αφορούν στο δανεισμό που ζητά ταυτόχρονα η πλευρά Ηλιόπουλου από την Τράπεζα Πειραιώς το ύψος του οποίου είναι άγνωστο.
Σημειώνεται ότι η Attica Συμμετοχών έχει προτείνει εξαγορά των δανείων έναντι 80 εκ ευρώ.

Δίνει περισσότερα που μπορεί να γίνουν … λιγότερα

Επίσης από την επιστολή της ΑΝΕΚ προκύπτει ότι η πλευρά Ηλιόπουλου προσφέρει για την εξαγορά του 57,7% των μετοχών έναντι 0,222 ευρώ ανά μετοχή ή 28,4 εκ ευρώ. Ουσιαστικά η πρόταση Ηλιόπουλου είναι να λάβουν μέτοχοι και δανειστές 110,4 εκ ευρώ με άγνωστο προς το παρόν το ποσό του δανείου που αιτείται από την Τράπεζα Πειραιώς.
Σημειώνεται δε ότι η πρόταση τελεί υπό την προϋπόθεση διενέργειας ελέγχου Due Diligence στην ΑΝΕΚ γεγονός που σημαίνει ότι για να υλοποιηθεί θα απαιτηθεί σημαντικό χρονικό διάστημα ενώ δεν είναι γνωστές και οι αρέσεις του due diligence που μπορεί να μετβάλλουν τον προσφερόμενο τίμημα και να το καθιστούν μη ανταγωνιστικό σε σχέση με την προσφορά της Attica Συμμετοχών.
Και το ερώτημα είναι αν έχει χρόνο η ΑΝΕΚ για να τρέξουν τέτοιες διαδικασίες αμφίβολης κατάληξης.
Με βάση τα όσα λέει η ίδια προς τους δανειστές της, όχι.
Προς το παρόν πάντως η μετοχή της εταιρίας έχει πάρει την ανιούσα και την περασμένη Παρασκευή έκλεισε στα 0,27 ευρώ σημαντικά υψηλότερα από την προσφορά Ηλιόπουλου.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης