Τελευταία Νέα
Speculator

REDS: Σπάει την παράδοση - Δίνει μεταβλητές αμοιβές και στα Μη Εκτελεστικά Μέλη του διοικητικού συμβουλίου

REDS: Σπάει την παράδοση - Δίνει μεταβλητές αμοιβές και στα Μη Εκτελεστικά Μέλη του διοικητικού συμβουλίου
Όλες οι αλλαγές στην πολιτική αποδοχών που καλείται να εγκρίνει η Γενική Συνέλευση
Σχετικά Άρθρα
Οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά. Και στην επικείμενη Γενική Συνέλευση της REDS οι αλλαγές που προωθούνται στην πολιτική αποδοχών έχουν μεγάλο ενδιαφέρον ειδικά σε ότι αφορά στα Μη Εκτελεστικά Μέλη αλλά και τις εξουσίες του Διευθύνοντος Συμβούλου.

Ειδικότερα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της REDS αποκτά τη δυνατότητα επί τη βάσει αντικειμενικών κριτηρίων, να χορηγεί ή να εγκρίνει, κατά περίπτωση, βραχυπρόθεσμες αποδοχές (bonus).
Ταυτόχρονα, η νέα πολιτική αποδοχών προβλέπει την δυνατότητα της Εταιρίας να θεσπίζει πρόγραμμα δωρεάν διάθεσης μετοχών, αυτοτελώς είτε και σε συνδυασμό με το προηγούμενο πρόγραμμα παροχής δικαιώματος προαίρεσης, που ήδη εκπονείται, και ως αυτό εκάστοτε ισχύει, προς τα Μέλη του Δ.Σ. της Εταιρίας ή/και το προσωπικό αυτής, καθώς επίσης προς συνδεδεμένες εταιρείες αυτής
Αυτό όμως που παρουσιάζει σημαντικό ενδιαφέρον είναι ότι πλέον υπάρχει η δυνατότητα (που δεν συνηθίζεται μέχρι σήμερα στη συντριπτική πλειοψηφία των εταιριών) να δίνονται μεταβλητές αποδοχές και στα Μη Εκτελεστικά Μέλη του Δ.Σ. οι οποίες «θα συνάδουν με τα ειδικά καθήκοντα και το ελεγκτικό τους έργο.
Ο δε ο υπολογισμός των ετήσιων μεταβλητών αποδοχών δεν συνδέεται ή εξαρτάται από την επίτευξη των οικονομικών και λειτουργικών στόχων των Εκτελεστικών μελών ΔΣ καθώς και οργανωτικών μονάδων που ελέγχουν, αλλά με τις συνολικές επιδόσεις της Εταιρίας και την φύση και τις ευθύνες που φέρουν κατά την εκπλήρωση των καθηκόντων τους και κυρίως με την προσωπική απόδοση που βασίζεται στο σύστημα αξιολόγησης διοίκησης, απόδοσης και το ποσοστό επίτευξης των ετήσιων στόχων που τίθενται σε ατομικό επίπεδο ή σε επίπεδο εταιρίας».

Οι μεταβλητές αποδοχές αφορούν σε επιπλέον αμοιβή από τα Καθαρά Κέρδη χρήσης ή από τα Κέρδη παρελθουσών χρήσεων, ή/και αποθεματικών στο μέτρο που επιτρεπτού, που καταβάλλεται στα πρόσωπα, εξαιρουμένων των Aνεξάρτητων Μη Εκτελεστικών Μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, καθώς και σε ανώτερα διευθυντικά στελέχη, μετά από απόφαση της Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων. Στην προσεχή Γενική Συνέλευση ζητείται η έγκριση στο ΔΣ να εφαρμόσει την πολιτική αποδοχών δηλαδή να παρέχει τις αμοιβές που αυτό θα κρίνει.
Το μέγιστο ύψος των ετήσιων μεταβλητών αμοιβών ανέρχεται στο 200% της συνολικής ετησίας μισθολογικής πρόβλεψης , κατόπιν υιοθέτησης μελέτης αντίστοιχων πρακτικών στον ευρύτερο κλάδο (benchmarking).

Η Επιτροπή Αμοιβών έχει τη διακριτική ευχέρεια να προσαρμόζει τις ετήσιες μεταβλητές αμοιβές εάν υπάρχουν συμβάντα, όπως ουσιώδης υποβάθμιση των επιδόσεων ασφάλειας, συμβάντα που έχουν αντίκτυπο στη φήμη της Εταιρείας ή η αποτυχία επίτευξης ενός ελάχιστου επιπέδου χρηματοοικονομικής απόδοσης που επηρεάζει τις ετήσιες μεταβλητές αμοιβές βάσει εταιρικών στόχων.
Ως προς το Μακροπρόθεσμο πρόγραμμα κινήτρων το μέγιστο όριο ετήσιων παροχών ως ορίζεται η αξία των Δικαιωμάτων Προαίρεσης Απόκτησης Μετοχών ή η αξία των μετοχών, την ημερομηνία απόκτησής τους στο πλαίσιο του ΜΠΚ για κάθε οικονομικό έτος είναι 150% επί της ετήσιας συνολικής μισθολογικής πρόβλεψης. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, η Επιτροπή Αμοιβών μπορεί παρέχει αμοιβές έως και 200% επί του βασικού μισθού, κατόπιν υιοθέτησης μελέτης αντίστοιχων πρακτικών στον ευρύτερο κλάδο (benchmarking).

Νίκος Καρούτζος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης