Τελευταία Νέα
Speculator

Ανακοινώσεις και εκθέσεις αποτίμησης του .. αέρα στην ΕΛΓΕΚΑ - Οι προβλέψεις του νόμου που δεν τηρούνται και οι ευθύνες της ΕΛΤΕ

Ανακοινώσεις και εκθέσεις αποτίμησης του .. αέρα στην ΕΛΓΕΚΑ - Οι προβλέψεις του νόμου που δεν τηρούνται και οι ευθύνες της ΕΛΤΕ
Το περιεχόμενο των εκθέσεων δημιουργεί εύλογα ερωτήματα για κατά πόσο η ανακοίνωση και οι εκθέσεις πληρούν τα ελάχιστα που προβλέπει η νομοθεσία
Σχετικά Άρθρα
Δημοσιεύτηκαν χθες στο ΓΕΜΗ και τρέχει η δεκαήμερη προθεσμία που προβλέπει ο νόμος για εναντίωση (σύγκληση Γενικής Συνέλευσης από μειοψηφία) οι ανακοινώσεις συνοδευόμενες με τιςεκθέσεις αξιολόγησης των συναλλαγών της ΕΛΓΕΚΑ με συνδεδεμένα μέρη και συγκεκριμένα για τη σύναψη σύμβασης αγοραπωλησίας μετοχών μεταξύ της Εταιρίας ως πωλήτριας και της εταιρίας «GLOBALTERR ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» ως αγοράστριας και με αντικείμενο την πώληση 152.980) μετοχών της ανώνυμης εταιρίας με την επωνυμία «GLOBAL SYNERGY BUYING GROUP ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟ-ΔΙΑΝΟΜΕΣ-ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΕΣ» έναντι συνολικού τιμήματος 2,6 εκ ευρώ καθώς και ακινήτου της ΕΛΓΕΚΑ έναντι 3,605 εκ ευρώ.
Ωστόσο το περιεχόμενο των εκθέσεων δημιουργεί εύλογα ερωτήματα για κατά πόσο η ανακοίνωση και οι εκθέσεις που συνέταξε ο ορκωτός ελεγκτής κ. Ηλίας Ζαφειρόπουλος της Zefyros Partners Οκρωτοί Ελεγκτές πληρούν τα ελάχιστα που προβλέπει η νομοθεσία αλλά και η πάγια πρακτική στις συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Σύμφωνα με το άρθρο 101 του νόμου 4548/2018 η έκθεση αξιολογεί κατά πόσον η συναλλαγή είναι δίκαιη και εύλογη για την εταιρεία και τους μετόχους που δεν αποτελούν συνδεδεμένο μέρος, συμπεριλαμβανομένων των μετόχων μειοψηφίας της εταιρείας, και εξηγεί τις παραδοχές στις οποίες βασίζεται αυτή, μαζί με τις μεθόδους που χρησιμοποιήθηκαν. Η ανακοίνωση δε της εταιρίας περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστον πληροφορίες: (α) ως προς τη φύση της σχέσης της εταιρείας με το συνδεδεμένο μέρος, (β) την ημερομηνία και την αξία της συναλλαγής, (γ) κάθε άλλη πληροφορία που είναι αναγκαία για να αξιολογηθεί κατά πόσον η συναλλαγή είναι δίκαιη και εύλογη για την εταιρεία και τα πρόσωπα που δεν αποτελούν συνδεδεμένο μέρος, συμπεριλαμβανομένων των μετόχων μειοψηφίας. Επί εταιρείας με μετοχές εισηγμένες σε ρυθμιζόμενη αγορά, η ανωτέρω ανακοίνωση συνοδεύεται από την έκθεση της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου. Στις διατυπώσεις δημοσιότητας υποβάλλεται επίσης η συναλλαγή που συνάπτεται μεταξύ του συνδεδεμένου με την εταιρεία προσώπου και θυγατρικής της.

Με βάση τις παραπάνω νομοθετικές προβλέψεις είναι σαφές ότι η ΕΛΓΕΚΑ θα έπρεπε να ανακοινώσει κατ ελάχιστον της φύση της σχέσης με το συνδεδεμένο μέρος πράγμα που δεν αναφέρεται σε κανένα σημείο των ανακοινώσεων που έχουν αναρτηθεί ενώ το ίδιο έπραξε και στις ανακοινώσεις που προηγήθηκαν προς το Χρηματιστήριο.

Παράλληλα στις εκθέσεις του ορκωτού ελεγκτή περιλαμβάνονται μόνο γενικές αναφορές των στοιχείων που ελήφθησαν υπό όψιν και δεν περιέχονται πουθενά στις εκθέσεις τα στοιχεία αυτά. Δηλαδή πρόκειται για εκθέσεις ιδεών του ορκωτού που απευθύνονται στους μετόχους της εταιρίας.

Είναι δε εντυπωσιακό ότι η αξία του ακινήτου στο Καλοχώρι αποτιμάται από τον ορκωτό σε 3,6 εκ ευρώ μη περιλαμβανόμενου του ΦΠΑ ενώ η συνολική αξία της συναλλαγής που έχει ανακοινωθεί είναι 3,6 εκ ευρώ χωρίς να υπάρχει αναφορά αν υπόκειται η συναλλαγή σε ΦΠΑ καθώς αν υπόκειται τίθεται ζήτημα απόκλισης από το δίκαιο τίμημα που καταγράφει ο ορκωτός.

Σημειώνεται δε ότι για το ακίνητο στο Καλοχώρι που περιήλθε στην ιδιοκτησία του ομίλου ΕΛΓΕΚΑ με την εξαγορά της Διακίνησης είχε υπολογιστεί αξία εκποίησης 3,95 εκ ευρώ !!!
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι περίφημες εκθέσεις αποτιμήσεις των ορκωτών είναι στην κυριολεξία εκθέσεις του αέρα καθώς δεν υπάρχει ούτε καν πρότυπο από την ΕΛΤΕ η οποία παραδόξως έχει αφήσει απολύτως ανεξέλεγκτη την κατάσταση πλήττοντας την αξιοπιστία της αγοράς καθώς ο κάθε ένας κάνει ότι θέλει.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης