Τελευταία Νέα
Speculator

ΕΛΓΕΚΑ: Όταν η αναδιάρθρωση δανεισμού έρχεται απροειδοποίητα και ανορθόδοξα - Τα ερωτήματα

ΕΛΓΕΚΑ: Όταν η αναδιάρθρωση δανεισμού έρχεται απροειδοποίητα και ανορθόδοξα - Τα ερωτήματα
Τα ερωτήματα προς την ΕΛΓΕΚΑ
Σχετικά Άρθρα
Την 30 η Ιουνίου 2022 ολοκληρώθηκε η διάθεση του συνόλου των αντληθέντων κεφαλαίων της «ΕΛΓΕΚΑ Α.Ε.» από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών και δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων.
Στις οικονομικές καταστάσεις χρήσης 2022 αναφέρεται πως «ο Όμιλος εξυπηρετεί τις υποχρεώσεις του βασιζόμενος στις θετικές λειτουργικές ταμειακές ροές του, στην υψηλή πιστοληπτική διαβάθμιση που λαμβάνει από τους τραπεζικούς οργανισμούς και στα χρηματοοικονομικά του περιουσιακά στοιχεία, των οποίων η εμφανιζόμενη αξία στις Χρηματοοικονομικές Καταστάσεις προσεγγίζει την εύλογη αξία αυτών. Ο Όμιλος διαχειρίζεται τους κινδύνους που μπορεί να δημιουργηθούν από την έλλειψη επαρκούς ρευστότητας φροντίζοντας να υπάρχουν πάντα εξασφαλισμένες τραπεζικές πιστώσεις προς χρήση. Επιπλέον, την 31/12/2022 ο Όμιλος και η Εταιρία διέθεταν 8.093 χιλ. ευρώ και 3.654 χιλ. ευρώ μετρητά, αντίστοιχα (31/12/2021: 11.160 χιλ. ευρώ και 4.806 χιλ. ευρώ, αντίστοιχα)».
Παρ' όλα αυτά και χωρίς να υπάρχει καμία σχετική προειδοποίηση, ούτε καν αναφορά-προειδοποίηση στις οικονομικές της καταστάσεις και τις ανακοινώσεις χθες ενημέρωσε τους επενδυτές ότι «με την υπογραφή των σχετικών όρων τροποποίησης (Term Sheet) του Κοινού Ομολογιακού Δανείου (Κ.Ο.Δ.) στις 12 Ιουνίου 2023 μεταξύ αφενός της Εταιρίας και της θυγατρικής εταιρίας «ΔΙΑΚΙΝΗΣΙΣ Α.Ε.» και αφετέρου των δανειστριών τραπεζών τους, ολοκληρώνεται η αναδιάρθρωση του τραπεζικού δανεισμού του Ομίλου».
Πότε ενημέρωνε ορθά;
Και το ερώτημα είναι πότε ακριβώς ενημέρωνε ορθά το επενδυτικό κοινό; Στις προηγούμενες ανακοινώσεις του και τις οικονομικές καταστάσεις ή σήμερα;
Όπως η ίδια η εταιρία σήμερα ισχυρίζεται «μέσω της εν λόγω αναδιάρθρωσης, ο Όμιλος ΕΛΓΕΚΑ επιτυγχάνει την επιμήκυνση του τραπεζικού δανεισμού έως και τις 31-12-2029 με ομαλότερη κατανομή των συμφωνημένων δόσεων μέσα στα έτη, διασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο επιπλέον ταμειακές ροές για την περαιτέρω λειτουργική του ανάπτυξη. Παράλληλα, με την ίδια συμφωνία επιτυγχάνεται η μείωση του εφαρμοζόμενου επιτοκίου, γεγονός που θέτει τις βάσεις για μείωση του χρηματοοικονομικού κόστους του Ομίλου και την περαιτέρω ελάφρυνση των σχετικών ταμειακών ροών».
Τα όσα μάλιστα συνοδεύουν την αναδιάρθρωση είναι τουλάχιστον όχι συνηθισμένα. Η εταιρία ανακοίνωσε ότι θα πουλήσει μετοχές της «GLOBAL SYNERGY BUYING GROUP ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟ-ΔΙΑΝΟΜΕΣ-ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΕΣ» έναντι συνολικού τιμήματος ευρώ δύο εκατομμυρίων εξακοσίων χιλιάδων (€ 2.600.000), λαμβάνοντας υπόψη την από 26.04.2023 Ειδική Έκθεση Αξιολόγησης Συναλλαγής, στα πλαίσια των Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων - Γενική Γραμματεία Εμπορίου & Προστασίας Καταναλωτή - Γενική Διεύθυνση Αγοράς - Διεύθυνση Εταιρειών - Τμήμα Εποπτείας Εισηγμένων A.E. & Αθλητικών Α.Ε. Αριθμός Γ.Ε.ΜΗ.: 57298604000 άρθρων 99-101 του Ν.4548/2018 επί του Εύλογου και Δίκαιου της πώλησης των μετοχών της «G.S.B.G. Α.Ε.», του κ. Ηλία Ζαφειρόπουλου, Ορκωτού Ελεγκτή Λογιστή (Α.Μ. ΕΛΤΕ: 1181) της εταιρίας «ZEPHYROS PARTNERS ΟΡΚΩΤΟΙ ΕΛΕΓΚΤΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ Α.Ε.» (Α.Μ. ΕΛΤΕ: 70).
Παρ' όλα αυτά μέχρι χθες δεν είχε δημοσιεύσει στο ΓΕΜΗ την προβλεπόμενη έκθεση που επικαλείται.
Επίσης ανακοίνωσε ότι θα πουλήσει σε συνδεδεμένο μέρος και Βασικό Μέτοχό της, ακίνητο στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης έναντι 3,605 εκ ευρώ.
Επίσης ότι ο Όμιλος ΕΛΓΕΚΑ προέβη αθροιστικά στην αγορά ποσοστού 49,99% της εταιρίας «GATEDOOR WEALTH CREATION S.R.L.», τα Ίδια Κεφάλαια της οποίας προσεγγίζουν το επίπεδο των € 4,1 εκατ. κατά την ως άνω ημερομηνία της συναλλαγής, και στην πώληση ποσοστού 50,01% των εταιριών «GATE MAX S.R.L.» και «GATEDOOR IMOBILIARE S.R.L.», τα Ίδια Κεφάλαια των οποίων αθροίζουν επίσης στην ίδια αξία κατά την ίδια ημερομηνία. Έπειτα από τη συναλλαγή αυτή, ο Όμιλος ΕΛΓΕΚΑ κατέχει πλέον ποσοστό 100% της εταιρίας «GATEDOOR WEALTH CREATION S.R.L.»
Η εταιρία εμφανίζεται ότι θα εισπράξει 6,2 εκ ευρώ με πωλήσεις προς συνδεδεμένα μέρη ενώ την ίδια στιγμή δεν ανακοινώνει τα τιμήματα για τις αγοραπωλησίες που έκανε ώστε να αποκτήσει το 100% της Gatedoor ενώ γενικότερα είναι θολό το τοπίο για τις συναλλαγές των ρουμάνικων επιχειρήσεων.
Και το ερώτημα που τίθεται είναι αν όλα αυτά αποτελούν προϋποθέσεις αναδιάρθρωσης όταν πωλούνται περιουσιακά στοιχεία στους μετόχους αντί αυτοί να καλύψουν αύξηση κεφαλαίου για να καλύψουν τις απαιτήσεις των τραπεζών για κεφαλαιακή ενίσχυση. Τελικά τι ακριβώς συμβαίνει;

Νίκος Καρούτζος
Nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης