Τελευταία Νέα
Speculator

Αποκάλυψη: Νομοθετική ρύθμιση - μπλόκο στις απαιτήσεις 700 εκατ. ευρώ κατά του δημοσίου του Μαντωνανάκη μετά τις εκλογές

Αποκάλυψη: Νομοθετική ρύθμιση - μπλόκο στις απαιτήσεις 700 εκατ. ευρώ κατά του δημοσίου του Μαντωνανάκη μετά τις εκλογές
Οι τράπεζες έχουν ήδη προετοιμαστεί για ολομέτωπη επίθεση κατά της πλευράς Μαντωνανάκη έχοντας ήδη σχεδιάσει την έκδοση διαταγών πληρωμής κατά των ξενοδοχειακών μονάδων που ελέγχει  ο όμιλος στην Κρήτη
Σχετικά Άρθρα
Έτοιμη είναι νομοθετική ρύθμιση για να κατατεθεί αμέσως μετά τις εκλογές από την κυβέρνηση προς ψήφιση στη Βουλή ώστε να αποκλείσει κάθε δυνατότητα του ομίλου Μαντωνανάκη να μπορέσει να πάρει έστω και ένα ευρώ από τα χρήματα τα οποία έχουν επιδικαστεί από τις δικαστικές του προσφυγές σε βάρος του δημοσίου.
Η απόφαση αυτή ελήφθη σε κορυφαίο κυβερνητικό επίπεδο καθώς διαφάνηκε ότι η πλευρά του ξενοδόχου δεν έχει καμία πρόθεση να υπάρξει συμβιβαστική λύση που θα οδηγούσε σε έξοδο από το φαύλο κύκλο που έχουν δημιουργήσει οι προσφυγές του σε βάρος του δημοσίου αλλά και η τακτική του να μην πληρώνει τις τεράστιες οφειλές που έχει δημιουργήσει προς το τραπεζικό σύστημα.
Οι τράπεζες όπως ήδη αποκαλύψει το BN έχουν ήδη προετοιμαστεί για ολομέτωπη επίθεση κατά της πλευράς Μαντωνανάκη έχοντας ήδη σχεδιάσει την έκδοση διαταγών πληρωμής κατά των ξενοδοχειακών μονάδων που ελέγχει στην Κρήτη ο όμιλος.
Υπενθυμίζεται ότι θεωρητικά από το 2020 έχει ξεκινήσει διαπραγμάτευση μεταξύ της ΕΤΑΔ και του ομίλου η οποία δεν έχει φτάσει μέχρι σήμερα σε κάποια ουσιαστικά πρόοδο και την πλευρά των τραπεζών να θεωρεί ότι ο όμιλος βρήκε ευκαιρία μέσω της διαπραγμάτευσης να κερδίσει χρόνο.
Οι τράπεζες έκαναν ένα μεγάλο βήμα για την έκδοση διαταγών πληρωμής μετά την απόφαση του Εφετείου Αθηνών προ ολίγων μηνών που έκρινε ότι νόμιμα οι Τράπεζες Eurobank, Τρ. Πειραιώς, Alpha Bank και το υπό εκκαθάριση Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο προχώρησαν, το 2019, σε καταγγελία δύο ομολογιακών δανείων, συνολικού ύψους 309 εκατομμυρίων ευρώ, για ληξιπρόθεσμες οφειλές που με τους τόκους, τότε είχαν φτάσει στα 365 εκατομμύρια ευρώ.
Η απόφαση αυτή έρχεται σε αντίθεση με προηγούμενη απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών που είχε θεωρήσει τις καταγγελίες των Τραπεζών καταχρηστικές και ακυρώσιμες.
Το Τριμελές Εφετείο έκρινε ότι οι Τράπεζες, όχι μόνο δεν ενήργησαν καταχρηστικά, αλλά αντιθέτως έδωσαν χρόνο και ευκαιρίες στον Όμιλο να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, πριν ασκήσουν το συμβατικό δικαίωμα τους.
Το Εφετείο απέρριψε και τον ισχυρισμό των κληρονόμων του Κωνσταντίνου Μαντωνανάκη ότι θα μπορούσαν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους με τα χρήματα που θα τους κατέβαλε η ΕΤΑΔ ΑΕ για την καθυστέρηση της επένδυσης στο Grand Resort Lagonisi.
Συγκεκριμένα ανέφερε: Ουδόλως αποδείχθηκε ότι υπήρξε οποιαδήποτε συσχέτιση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων ή της δυνατότητας καταγγελίας αυτών εάν δεν πληρώνονταν οι ληξιπρόθεσμες δόσεις , με την εξέλιξη της αντιδικίας με την ΕΤΑΔ Α.Ε., η οποία, μάλιστα, ως προς τις κύριες απαιτήσεις της άρχισε με την άσκηση αγωγών το 2018, όταν ήδη, δηλαδή, τα δάνεια είχαν σταματήσει να ικανοποιούνται και να τρέχουν απλήρωτες ληξιπρόθεσμες δόσεις αυτών.
Σημειώνεται ότι η απαίτηση από την ΕΤΑΔ του ομίλου έχει ξεπεράσει με τους τόκους το ποσό των 700 εκατ. ευρώ, ποσό που αποτελεί δημοσιονομική βόμβα και μπορεί να δικαιολογήσει την απόφαση για νομοθετική ρύθμιση παρά το γεγονός ότι ο ξενοδόχος είχε ισχυρές προσβάσεις και σε ανθρώπους που ήταν σε επιτελικές θέσεις στο Μαξίμου και κοντά στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης