Τελευταία Νέα
Speculator

Aegean: Τα μυστικά των warrants και το κλειδί για να πληρωθεί το δημόσιο χωρίς τελικά να πληρώσει τίποτα η εταιρία

Aegean: Τα μυστικά των warrants και το κλειδί για να πληρωθεί το δημόσιο χωρίς τελικά να πληρώσει τίποτα η εταιρία
Τα δύο σενάρια, η ειδική περίπτωση και γιατί συμφέρει το dilution
Σχετικά Άρθρα
Από τις 3 Απριλίου έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση των 60 συνεδριάσεων που θα μετρήσουν έως τις 3 Ιουλίου που ενεργοποιείται το δικαίωμα του ελληνικού δημοσίου αλλά και της Aegean για τα warrants που είχαν εκδοθεί στα πλαίσια της κρατικής ενίσχυσης με το ποσό των 120 εκ ευρώ.
Και η χρονιά που τρέχει βρίσκει την Aegean με γεμάτα ταμεία και ισχυρή κερδοφορία γεγονός που της επιτρέπει να ασκήσει το δικαίωμά της να αγοράσει τις μετοχές που προκύπτουν από τα warrants.
Άλλωστε ο κ. Ευτύχης Βασιλάκης το έχει περιγράψει στην ενημέρωση που έκανε στους αναλυτές στις 17 Μαρτίου αναφέροντας χαρακτηριστικά «ας πληρώσουμε κάτι παραπάνω» και επισημαίνοντας ότι είχαν αρχικά υπολογίσει κόστος 30 εκ ευρώ αλλά το Μάρτιο αυτό το κόστος είχε ανέβει στα 42 εκ ευρώ.
Τώρα με το ράλι της μετοχής της Aegean το κόστος είναι σημαντικά υψηλότερο αλλά η Aegean έχει κάθε συμφέρον να πληρώσει. Δεν μπορεί κανένας να αποκλείσει δε ότι μετά την άσκηση του δικαιώματός της θα μπορεί να προχωρήσει σε placement αποκομίζοντας άμεσο κέρδος δεδομένου ότι η ζήτηση για τη μετοχή έχει αυξηθεί κατακόρυφα αλλά αυτό δεν είναι ακόμα απόλυτα σαφές.
Χθες η μετοχή της Aegean κατέγραψε για μια ακόμα ημέρα ισχυρή άνοδο 6,14% κλείνοντας στα 9,34 ευρώ που αντιστοιχεί σε αποτίμηση 842 εκ ευρώ.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή
Η Aegean τον Ιούνιο του 2021 πραγματοποίησε αύξηση κεφαλαίου 60 εκ ευρώ και αμέσως μετά το ελληνικό Δημόσιο κατέβαλε στην Aegean κρατική ενίσχυση 120 εκατ. ευρώ προκειμένου να ενισχυθεί η εταιρία λόγω των ζημιών που υπέστη από τον κορονοϊό.
Ως αντάλλαγμα της ενίσχυσης το δημόσιο απέκτησε 10.369.217 τίτλους παραστατικών δικαιωμάτων κτήσης ίσου αριθμού μετοχών της Aegean Airlines.
Το δημόσιο έχει το δικαίωμα να εξασκήσει τα warrants μετά την παρέλευση του δεύτερου έτους και έως 5 έτη από την ημερομηνία καταβολής των 120 εκ ευρώ που ήταν η 3η Ιουλίου 2021.
Ταυτόχρονα η εταιρία έχει το δικαίωμα προαίρεσης απόκτησης των warrants στην αγοραία αξία τους που ισούται με την τυχόν θετική διαφορά μεταξύ της μέσης σταθμισμένης με τον όγκο συναλλαγών χρηματιστηριακής τιμής της μετοχής της εταιρείας «Αεροπορία Αιγαίου Α.Ε.» κατά τις τελευταίες εξήντα (60) ημέρες διαπραγμάτευσης, που προηγούνται της ημερομηνίας δήλωσης πρόθεσης άσκησης των τίτλων παραστατικών δικαιωμάτων κτήσης κοινών μετοχών και της τιμής άσκησης.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η Aegean αν στις 3 Ιουλίου το δημόσιο δηλώσει πρόθεση άσκησης δικαιώματος και η Aegean ασκήσει το δικαίωμά της τότε θα πληρώσει τη διαφορά μεταξύ της τιμής άσκησης και της μέσης τιμής. Η τιμή άσκησης ανέρχεται σε 3,2 ευρώ ανά μετοχή.
Στις 3 Απριλίου που άρχισε να μετρά ο χρόνος αντίστροφα η μετοχή της Aegean είχε κλείσει στα 7,52 ευρώ.Στο μεγαλύτερο διάστημα της περιόδου που έχει διανυθεί μέχρι σήμερα η διακύμανση της τιμής ήταν μεταξύ 7,4 και 8 ευρώ με τη μέση τιμή να υπολογίζεται στα επίπεδα των 7,9 ευρώ.
Αν υποθετικά είχαμε διανύσει 60 ημέρες διαπραγμάτευσης και η μέση τιμή ήταν 7,9 ευρώ ανά μετοχή η Aegean για να ασκήσει το δικαίωμά της να αποκτήσει τα warrants θα έπρεπε να πληρώσει στο δημόσιο το ποσό των 4,7 ευρώ ανά μετοχή δηλαδή να καταβάλει στο δημόσιο το ποσό των 49 εκ ευρώ.
Όμως αποκτώντας τα warrants η εταιρία μπορεί είτε να τα ακυρώσει είτε να τα μεταβιβάσει.
Ακυρώνοντας τα warrants η εταιρία θα έχει όφελος 71 εκ ευρώ που θα είναι το καθαρό έσοδο από το δημόσιο χωρίς μάλιστα να γίνει dilution.
Αν τα μεταβιβάσει (αυτό μπορεί να συμβεί δεδομένου ότι τα warrants εκδόθηκαν κατά παρέκκλιση των διατάξεων με παραίτηση των μετόχων της εταιρίας από το δικαίωμα προτίμησης) είναι προφανές ότι μπορεί να έχει μεγαλύτερο όφελος διότι η αξία των warrants δεν θα προσδιορίζεται από τη μέση τιμή των 60 ημερών.
Για παράδειγμα αν η μετοχή έχει την περίοδο της μεταβίβασης 10 ευρώ και το δικαίωμα αγοράς είναι 3,2 ευρώ η εταιρία θα μπορούσε να μεταβιβάσει με discount 5% δηλαδή να δώσει το δικαίωμα αγοράς μετοχών με κόστος 9,5 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι θα πουληθούν τα warrants έναντι (9,5-3,2) 6,3 ευρώ δηλαδή η εταιρία θα αποκομίσει υπεραξία 1,6 ευρώ ανά warrant ή 16,6 εκ ευρώ και θα έχει ανακτήσει όλο το ποσό των 49 εκ ευρώ. δηλαδή στο τέλος της ημέρας το δημόσιο θα έχει εισπράξει 49 εκ ευρώ, η Aegean 120 εκ ευρώ κεφάλαιο και 16,6 εκ ευρώ κέρδος αλλά φυσικά θα έχει γίνει dilution των υφιστάμενων μετόχων.
Από ότι όμως φαίνεται το dilution συμφέρει γιατί το όφελος ανά μετοχή είναι μεγαλύτερο.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης