Τελευταία Νέα
Speculator

Οι 25 «καθυστερημένοι» του ΧΑ και η ασέβεια προς τους επενδυτές με Οικονομικές Καταστάσεις και Οικονομικά Ημερολόγια

Οι 25 «καθυστερημένοι» του ΧΑ και η ασέβεια προς τους επενδυτές με Οικονομικές Καταστάσεις και Οικονομικά Ημερολόγια

Η χαλαρή Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και η ερμηνεία της νομοθεσίας κατά το δοκούν

Σχετικά Άρθρα

Είχαν τέσσερις ολόκληρους μήνες χρόνο να συντάξουν τις οικονομικές καταστάσεις του 2022 αλλά δεν το έκαναν.
Με την άδεια όμως της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και με «ερμηνείες» της νομοθεσίας όσοι δημοσιεύσουν έως σήμερα δεν θα τους επιβληθεί η ποινή της αναστολής διαπραγμάτευσης. Κι όμως ο νόμος είναι σαφής ότι οι οικονομικές καταστάσεις δημοσιεύονται το αργότερο την τελευταία ημέρα του τετραμήνου.
Παρ όλα αυτά και με το επιχείρημα ότι η τελευταία ημέρα του τετραμήνου ήταν αργία ο χρόνος δημοσίευσης μετατέθηκε για την 2α Μαΐου.
Και όλο αυτό μάλιστα χωρίς να υπάρξει ανακοίνωση από την εποπτική αρχή με τους επενδυτές να το μαθαίνουν από τα περίφημα οικονομικά ημερολόγια που δημοσιεύουν οι εισηγμένες. Όμως και η ίδια η δημοσίευση των οικονομικών ημερολογίων είναι μια διαδικασία που στην ουσία έρχεται να επιβεβαιώσει την απόλυτη έλλειψη σεβασμού προς το επενδυτικό κοινό. Και τούτο διότι είχαμε το φαινόμενο εταιρίες να γνωστοποιούν στις 28 Απριλίου δηλαδή την περασμένη Παρασκευή ότι θα δημοσιεύσουν οικονομικές καταστάσεις στις 2 Μάϊου ή και την ίδια ημέρα. Έτσι το περίφημο οικονομικό Ημερολόγιο με το οποίο υποτίθεται ότι ο επενδυτής γνωρίζει το χρονοδιάγραμμα σημαντικών ανακοινώσεων και των Γενικών Συνελεύσεων αποτελεί θεσμό άνευ περιεχομένου και ευτελίζει κάθε έννοια σεβασμού προς τους επενδυτές. 
Σημειώνεται ότι κατά το παρελθόν η προθεσμία δημοσίευσης των οικονομικών καταστάσεων χρήσης ήταν τρίμηνη αλλά φαίνεται ότι και αύξησή της κατά έναν μήνα δεν φτάνει για όσους είτε θεωρούν τις οικονομικές καταστάσεις αγγαρεία είτε θέλουν να ανακοινώσουν στοιχεία που δεν είναι καλά με τη μεγαλύτερη δυνατή καθυστέρηση.
Το ζήτημα είναι όμως ότι αυτή την κατάσταση την ενθαρρύνει η στάση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς η οποία αποδεικνύεται χαλαρή τόσο στο ζήτημα του χρόνου δημοσίευσης όσο και του Οικονομικού Ημερολογίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι χθες 23 εταιρίες της Κύριας Αγοράς και 2 της Ενναλακτικής Αγοράς δεν είχαν προχωρήσει σε δημοσίευση των οικονομικών καταστάσεων. Οι δύο εταιρίες της Εναλλακτικής Αγοράς ήταν η Foodlink και η  Doppler που δεν δημοσιεύουν καθώς δεν έχουν υποχρέωση να δημοσιεύσουν οικονομικό Ημερολόγιο.
Από τις 23 εταιρίες της Κύριας Αγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών η Δούρος ανακοίνωσε ότι δεν θα δημοσιεύσει ενώ η Λιβάνης ανέφερε πως θα δημοσιεύσει εντός του Μάϊου. Επίσης η ΚΡΕΚΑ δεν έχει δημοσιεύσει καν Οικονομικό Ημερολόγιο όπως επίσης και η Προοδευτική ενώ η Κυριακούλης στο Οικονομικό Ημερολόγιο που δημοσίευσε δεν ανακοίνωσε ημερομηνία δημοσίευσης!!!
Από τις υπόλοιπες εταιρίες που έχουν δημοσιεύσει Οικονομικό Ημερολόγιο αναμένεται να ανακοινώσουν σήμερα Οικονομικά Αποτελέσματα Χρήσης 2022 οι Lamda Development, Μπλε Κέδρος, Ικτίνος, Frigoglass, Μουζάκης, Λαδένης-Μινέρβα, Νηματουργεία Βαρβαρέσος (την Παρασκευή ανακοινώθηκε καταγγελία των δανείων του από την Τράπεζα Πειραιώς), ΙΛΥΔΑ, Audiovisual, Yalco, Αττικές Εκδόσεις, ΒΙΣ, Βογιατζόγλου Systems, Δομική Κρήτης, Λάμψα, Μύλοι Κεπενού και Πλαστικά Κρήτης. Το εντυπωσιακό είναι ότι στις παραπάνω εταιρίες περιλαμβάνονται και μεγάλου μεγέθους όπως η Lamda αλλά και πολύ μικρού που είναι τουλάχιστον παράλογο να μην τους φτάνουν τέσσερις μήνες να ολοκληρώσουν τη σύνταξη των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων.

Νίκος Καρούτζος

nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης