Τελευταία Νέα
Speculator

Το σκοτεινό παρελθόν της HIG - Tο «στήσιμο» με την KPMG Μεγάλης Βρετανίας για να χρεοκοπήσουν εταιρία και να την εξαγοράσει

Το σκοτεινό παρελθόν της HIG - Tο «στήσιμο» με την KPMG Μεγάλης Βρετανίας για να χρεοκοπήσουν εταιρία και να την εξαγοράσει
Και στο τέλος το τμήμα αναδιαρθρώσεων της KPMG Μεγάλης Βρετανίας αγοράστηκε από την HIG!!!
Σχετικά Άρθρα
Την ώρα που στην Ελλάδα η HIG εμφανίζεται ως μεγάλος επενδυτής και αναδιαρθρωτής επιχειρήσεων το παρελθόν της στη Μεγάλη Βρετανία προκαλεί τουλάχιστον ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Η HIG σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Guardian (πατήστε εδώ για να το διαβάσετε) έχει εμπλακεί σε μια πρωτοφανή υπόθεση με την ελεγκτική εταιρία KPMG καθώς η δεύτερη οδήγησε την εταιρία εταιρείας κατασκευής κρεβατιών Silentnight σε καθεστώς αφερεγγυότητας προκειμένου να την αποκτήσει η HIG σε συνεννόηση με τον επενδυτικό όμιλο.

Μάλιστα στην KPMG για τη συγκεκριμένη υπόθεση είχε επιβληθεί ρεκόρ 13 εκατ. λιρών. Σύμφωνα με το δικαστήριο που οδηγήθηκε η υπόθεση διαπιστώθηκε ς από τους εταίρους της KPMG βοήθησε να ωθηθεί η Silentnight προς την αφερεγγυότητα, έτσι η HIG να αγοράσει την επιχείρηση από τη διαχείριση . Το δικαστήριο, το οποίο επίσης αποφάσισε ότι KPMG θα καταβάλει 2,8 εκατ. λίρες Αγγλίας σε έξοδα επιπλέον του προστίμου, διαπίστωσε ότι η εταιρεία και ο πρώην εταίρος της David Costley-Wood είχαν σύγκρουση συμφερόντων επειδή ενεργούσαν τόσο για την HIG όσο και για τη Silentnight κατά την εν λόγω περίοδο.
Ο Costley-Wood σύμφωνα με τη Guardian, επικεφαλής της αναδιάρθρωσης στο Μάντσεστερ εκείνη την εποχή, διαπιστώθηκε ότι παραπλάνησε τη Ρυθμιστική Αρχή Συντάξεων και το PPF σχετικά με το τι είχε προκαλέσει την οικονομική δυσπραγία της Silentnight για να βοηθήσει την HIG στην προσπάθειά της να αποκτήσει την επιχείρηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι της δικαστικής απόφασης είχε προηγηθεί διακανονισμός της HIG ύψους 25 εκατ. λιρών με τη Ρυθμιστική Αρχή Συντάξεων για παρόμοιους ισχυρισμούς ότι η HIG - με επικεφαλής τους ιδρυτές της, Sami Mnaymneh και Tony Tamer - είχε σκόπιμα ωθήσει τη Silentnight προς την αποτυχία για να αγοράσει την εταιρεία με χαμηλό κόστος.
Το αποκορύφωμα της συγκεκριμένης υπόθεσης είναι ότι η HIG και αφού είχε προηγηθεί το σκάνδαλο το Μάρτιο του 2021 προχώρησε την εξαγορά του τμήματος αναδιαρθώσεων της KPMG στο Ηνωμένο Βασίλειο το οποίο μετονομάστηκε σε Interpath.
Δηλαδή έχουμε το φαινόμενο να εξαγοράζει την εταιρία με την οποία συνεργάστηκε προκειμένου να οδηγήσουν σε χρεοκοπία μια άλλη εταιρία και να την αποκτήσει «προνομιακά» η HIG.
Το ζήτημα όμως που γεννάται είναι τι παρενέργειες μπορεί να έχει αυτή η εξαγορά δεδομένου ότι η HIG είναι και από την πλευρά των εταιριών που διενεργούν αναδιαρθρώσεις και ουσιαστικά δεν υπόκεινται σε συγκεκριμένο ρυθμιστικό πλαίσιο όπως τα τμήματα ορκωτών των ελεγκτικών ομίλων και από την άλλη έχει τη δραστηριότητα του fund που εξαγοράζει χρεοκοπημένες εταιρίες προκειμένου να τις εξυγιάνει και στη συνέχεια να τις πουλήσει από ότι φαίνεται με μεγάλα κέρδη.
Υπό αυτά τα δεδομένα η εκτεταμένη παρουσία της HIG στην Ελλάδα παρουσιάζει ενδιαφέρον υπό την έννοια ότι δεν υπάρχει κάποια εποπτική διαδικασία που να ελέγχονται οι αναδιαρθρώσεις επιχειρήσεων. Και το ενδιαφέρον προκύπτει και από την περίπτωση του ξενοδοχειακού ομίλου Κυπριώτη όπου οι δύο πλευρές έχουν μια έντονη δικαστική διαμάχη. Το ποιος έχει δίκαιο φυσικά θα κριθεί στις αίθουσες των δικαστηρίων που βρίσκεται η υπόθεση.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης