Τελευταία Νέα
Speculator

Τι απαντά στις αποκαλύψεις του Banking News «περί οσμής σκανδάλου» σε διαγωνισμό η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Τι απαντά στις αποκαλύψεις του Banking News «περί οσμής σκανδάλου» σε διαγωνισμό η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
H Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς απαντά στο δημοσίευμα του bankingnews.gr σχετικά με διαγωνισμό της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς
Στο δημοσίευμα του bankingnews.gr σχετικά με διαγωνισμό της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, από τον οποίο πέταξαν έξω τρεις μεγάλες ελεγκτικές εταιρίες και έδωσαν το έργο στη DIADIKASIA, η οποία ούτε την πρώτη φάση δεν παρέδωσε σωστά... απαντά με επιστολή της η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Ειδικότερα, αναφέρει:

«Αναφορικά με το άρθρο με τίτλο «Οσμή σκανδάλου σε διαγωνισμό της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς - Πέταξαν έξω 3 μεγάλες ελεγκτικές και... η Diadikasia άρχισε τα περίεργα», που δημοσιεύσατε τη Δευτέρα 24/4/2023 στον ιστότοπο www.bankingnews.gr και προς αποκατάσταση της αλήθειας, επισημαίνονται τα εξής:
Το άρθρο αυτό είναι ανυπόστατο και συκοφαντικό καθώς αναφέρεται σε δήθεν «Οσμή σκανδάλου σε διαγωνισμό της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς..» και από το σύνολο του περιεχομένου του δημιουργεί την εντύπωση στον αναγνώστη ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (ΕΚ) προέβη σε μη σύννομες ενέργειες σε σχέση με το συγκεκριμένο διαγωνισμό με αποτέλεσμα να διαστρεβλώνεται πλήρως η πραγματικότητα και να παραποιούνται οι απολύτως νόμιμες διαδικασίες της ΕΚ, οι οποίες πάντα τηρούνται. Για την αποκατάσταση της αλήθειας επισημαίνονται τα εξής:

1. Διενεργήθηκε ανοικτός, διεθνής, ηλεκτρονικός διαγωνισμός για την εκτέλεση του έργου «Ανάπτυξη και Εφαρμογή Σχεδίου Βελτίωσης της Οργανωτικής Λειτουργίας της ΕΚ» κατά τον οποίο τηρήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες. Το σχέδιο διακήρυξης το οποίο είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, περιλάμβανε συγκεκριμένα ποιοτικά και ποσοτικά κριτήρια βάσει των οποίων αξιολογήθηκαν στη συνέχεια οι προσφορές από ειδική επιτροπή αξιολόγησης ενώ το σχέδιο αυτό έλαβε και τη θετική γνώμη του φορέα χρηματοδότησης (Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Ε.Π. «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία»).
2. Στον εν λόγω διαγωνισμό συμμετείχαν (4) εταιρείες, των οποίων οι προσφορές αποσφραγίσθηκαν και αξιολογήθηκαν, σύμφωνα με τις νόμιμες διαδικασίες, από τριμελή Επιτροπή Αξιολόγησης / Διενέργειας του εν λόγω διαγωνισμού, στην οποία καθήκοντα Προέδρου - ως ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ Ν.Π.Δ.Δ. ΑΡ. ΠΡΩΤ.: 1108 / 25/04/2023 ανεξάρτητος εξωτερικός συνεργάτης - είχε εμπειρότατος καθηγητής Πανεπιστημίου
3. Ο εν λόγω διαγωνισμός διενεργήθηκε σε δύο φάσεις, κατά τις οποίες τηρήθηκαν απαρεγκλίτως όλες οι νόμιμες διαδικασίες, εγκρίθηκαν δε με ομόφωνη απόφαση του ΔΣ της ΕΚ τα πρακτικά αξιολόγησης της Επιτροπής Αξιολόγησης / Διενέργειας, η οποία προέβη σε αξιολόγηση με βάση όχι μόνο τα ποσοτικά αλλά και τα ποιοτικά κριτήρια της Διακήρυξης, λόγω της φύσης του έργου, ενώ δεν ασκήθηκε κανένα ένδικο μέσο σε οποιαδήποτε φάση του διαγωνισμού από τους λοιπούς υποψηφίους, οι οποίοι αποδέχθηκαν ανεπιφύλακτα τα αποτελέσματα και την κατακύρωση του διαγωνισμού. Υπεγράφη με την ανάδοχο εταιρεία η σχετική σύμβαση, για την οποία ο φορέας χρηματοδότησης έδωσε τη θετική του γνώμη
4. Στην εν λόγω διαγωνιστική διαδικασία και στη σχετική σύμβαση προβλέπεται η χορήγηση παράτασης της σύμβασης και των σταδίων υλοποίησής της, καθώς και ο τρόπος και οι διαδικασίες παραλαβής των παραδοτέων της σύμβασης, οι οποίες τηρήθηκαν απαρέγκλιτα. Ως προς την χορήγηση παράτασης και την παραλαβή της Α’ Φάσης του έργου, αυτές πραγματοποιήθηκαν σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του Ν. 4412/2016 κατόπιν ομόφωνης απόφασης του ΔΣ της ΕΚ και σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής και τις προβλεπόμενες και νόμιμες διαδικασίες.»

Εν όψει των ανωτέρω, για την αποκατάσταση της αλήθειας και της άρσης της προσβολής σε βάρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και με την επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματός μας, σας καλούμε, κατ’ άρθρο μόνον, παρ. 5 του ν. 1178/1981, όπως ισχύει:
Α. Να καταχωρίσετε άμεσα το ως άνω εντός εισαγωγικών κείμενο στον ιστότοπο www.bankingnews.gr, σε ανάλογη, με το ως άνω από 24/4/2023 δημοσίευμα, θέση, έκταση και μέγεθος.
Β. Να κοινοποιήσετε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τη δημοσίευση του ως άνω εντός εισαγωγικών κειμένου αποκατάσταση.

Διαβάστε εδώ την επιστολή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς προς το Bankingnews.gr

Τι ανέφερε το άρθρο του Βankingnews

Οσμή σκανδάλου σε διαγωνισμό της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς - Πέταξαν έξω 3 μεγάλες ελεγκτικές και... η Diadikasia άρχισε τα περίεργα


Πέταξαν έξω τρεις μεγάλες ελεγκτικές εταιρίες και έδωσαν το έργο στη DIADIKASIA η οποία ούτε την πρώτη φάση δεν παρέδωσε σωστά....
Στις 16 Σεπτεμβρίου 2022 η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προχώρησε στην Κατακύρωση των αποτελεσμάτων του Ανοικτού Ηλεκτρονικού Διαγωνισμού, άνω των ορίων, για την εκτέλεση του έργου «Ανάπτυξη και Εφαρμογή Σχεδίου Βελτίωσης της Οργανωτικής Λειτουργίας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς».
Στο διαγωνισμό είχαν συμμετάσχει τρεις μεγάλες ελεγκτικές εταιρίες, η EY, η KPMG και η Grant Thornton καθώς και η DIADIKASIA BUSINESS CONSULTING η οποία προς έκπληξη των πάντων κέρδισε το διαγωνισμό.
Και αυτό παρά το γεγονός ότι είχε υποβάλει την υψηλότερη οικονομική προσφορά 854 χιλιάδες ευρώ συν ΦΠΑ ενώ ακολουθούσαν οι Grant Thornton (846 χιλ ευρώ συν ΦΠΑ), η κοινοπραξία Ernst & Young-Intraway-TCS (631 χιλιάδες ευρώ συν ΦΠΑ) και η KPMG (618 χιλιάδες ευρώ συν ΦΠΑ).
Το … μαγικό έγινε με την τεχνική αξιολόγηση όπου η DIADIKASIA βρέθηκε πρώτη με καλύτερη σχέση ποιότητας - τιμής.
Προφανώς οι μεγάλες ελεγκτικές εταιρίες από τις προδιαγραφές του διαγωνισμού (ποιος αλήθεια συνέταξε τις προδιαγραφές;) και την Επιτροπή Αξιολόγησης κρίθηκαν ότι δεν είχαν και τόσο καλή ποιότητα όσο η DIADIKASIA παρά το γεγονός ότι ανήκουν σε μεγάλα διεθνή δίκτυα τα οποία έχουν τεράστια εμπειρία σε οργανωτικά ζητήματα των κεφαλαιαγορών.

Αγκομαχητό για το πρώτο αλλά ημιτελές παραδοτέο

Εκ των πραγμάτων όμως αποδεικνύεται ότι η DIADIKASIA δεν είχε και τόσο μεγάλη εμπειρία για να παραδώσει έγκαιρα ένα τόσο σημαντικό έργο.
Στις 11 Απριλίου 2023 έχουμε τα πρώτα αξιοπερίεργα φαινόμενα καθώς παραλαμβάνεται προσωρινά το παραδοτέο της πρώτης φάσης που αφορά στην αποτύπωση της «υφιστάμενης κατάστασης»
Το παραδοτέο έπρεπε να ολοκληρωθεί σε δύο μήνες ενώ ολόκληρο το έργο περιλαμβάνει άλλα τέσσερα παραδοτέα που θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί εντός πετά μηνών.
Η DIΑIKASIA υπέβαλε το πρώτο παραδοτέο στις 14/2/2023 αλλά η Επιτροπή Παραλαβής διαπίστωσε μη συμμόρφωση με τις προδιαγραφές και ζήτησε την επανυποβολή του έως τις 10/3/2023. Στις 10/3/2023 η DIDIKASIA υπέβαλε ξανά το παραδοτέο αλλά η Επιτροπή διαπίστωσε εκ νέου τη μη συμμόρφωση με τις προδιαγραφές και ζήτησε να υποβληθεί εκ νέου έως τις 3/4/2023.

Οι ελλείψεις του παραδοτέου

Στις 3/4/2023 η DIDIKASIA υπέβαλε ξανά τα παραδοτέα αλλά η Επιτροπή αναφέρει ότι κάλυψε όλα τα προαπαιτούμενα από τη Σύμβαση για την Α΄ Φάση του έργου αλλά με ελλείψεις και συγκεκριμένα
• Μέρος των διαδικασιών χρήζουν διορθώσεων ή/και συμπληρώσεων.
• Σε ορισμένες διαδικασίες δεν αποτυπώνεται το σύνολο των ενεργειών που πραγματοποιούνται.
• Σε κάποιες περιπτώσεις (βλ. Διεύθυνση Εποπτείας Αγορών) δεν έχουν κωδικοποιηθεί όλες οι εργασίες σε διαδικασίες.

Η ντρίμπλα της Επιτροπής παραλαβής

Παρ' όλα αυτά η Επιτροπή Παραλαβής του Έργου Ε.Π.Π.Ε. γνωμοδότησε ότι οι παρεκκλίσεις που διαπιστώθηκαν στην Α΄ Φάση του έργου για την αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης δεν φαίνεται να επηρεάζουν την καταλληλότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών του έργου, με δεδομένο ότι η Ανάδοχος θα επιμεληθεί των διαπιστωθεισών παρεκκλίσεων κατά τη διάρκεια της Β΄ Φάσης, κατά την οποία θα γίνει αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης και σχεδιασμός του νέου μοντέλου επιχειρησιακής λειτουργίας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
Στην ουσία έδωσε χρόνο με την άδεια του ΔΣ της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στη DIADIKASIA που είχε αξιολογηθεί ως η καλύτερη εταιρία έναντι των ελεγκτικών να διορθώσει τις ατέλειες που δεν διόρθωσε στις 3 υποβολές που δίνει ως μάξιμουμ η σύμβαση που έχει υπογραφεί.
Προφανώς με τη χαλαρή συμπεριφορά της κας Λαζαράκου και του κυρίου Κονταρούδη που λέγεται ότι περιθάλπουν με στοργή τις αστοχίες της DIADIKASIA.
Αίτημα και για παράταση παράδοσης όλου του έργου
Την ίδια στιγμή που όμως το Α παραδοτέο καθυστερούσε η DIDIKASIA υπέβαλε νέο αίτημα στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για παράταση της παράδοσης του συνολικού έργου κατά δύο μήνες και συγκεκριμένα αντί για τις 14/7/2023 για τις 14/09/2023.
Η Επιτροπή Παραλαβής γνωμοδότησε θετικά για την παράταση αλλά διατηρεί σοβαρές επιφυλάξεις για την παράδοση της Γ ΦΑΣΗΣ του έργου στις 14/08/2023 καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος τον Αύγουστο να μην τηρηθούν οι προθεσμίες για την υποβολή σχολίων επί των παραδοτέων και επανυποβολής των παραδοτέων μέχρι την καταληκτική προθεσμία του έργου δηλαδή στις 14/09/2023.
Ωστόσο είναι σαφές ότι αυτός ο κίνδυνος υπήρχε εξ αρχής καθώς η παράδοση του έργου της τρίτης φάσης είναι ένα μήνα πριν τη συνολική παράδοση του έργου ενώ με τη δυνατότητα των τριών επανυποβολών το έργο ξεφεύγει από τον αρχικό του προγραμματισμό με κίνδυνο ακόμα και να τιναχθεί στον αέρα ή να παραληφθεί λειψό.
Εκ των πραγμάτων όμως προκύπτει ότι η DIADIKASIA δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει εγκαίρως ούτε καν την πρώτη εύκολη φάση και ουσιαστικά η προσωρινή παραλαβή έχει χαριστικά χαρακτηριστικά. Και το ερώτημα είναι πως τελικά δόθηκε ένα έργο τέτοιου χαρακτήρα σε μια εταιρία που δεν έχει καν διεθνή εμπειρία ειδικά για θέματα Κεφαλαιαγοράς τα οποία είναι πολυσύνθετα. Και το ερώτημα είναι ποιος έχει την ευθύνη γι αυτό και ειδικά όταν ήδη έχουν δημιουργηθεί συνθήκες που παραπέμπουν σε σκανδαλώδη διαδικασία η οποία έκρινε ως την καλύτερη τεχνικά εταιρία τη DIADIKASIA η οποία έδωσε και την ακριβότερη προσφορά και μάλιστα κατά πολύ ακριβότερη από δύο εταιρίες της BIG FOUR και ελάχιστα ακριβότερη από μια εταιρία της BIG SIX των ελεγκτικών-συμβουλευτικών εταιριών.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης