Τελευταία Νέα
Speculator

Οι «παράλληλοι βίοι» της εταιρίας ΑΚΡΙΤΑ με FolIi Follie και Creta Farms και ο «ανεξάρτητος Δημήτρης Καιρίδης

Οι «παράλληλοι βίοι» της εταιρίας ΑΚΡΙΤΑ με FolIi Follie και Creta Farms και ο «ανεξάρτητος Δημήτρης Καιρίδης
Oι καραμπινάτες παραβιάσεις της νομοθεσίας για την εταιρική διακυβέρνηση και τη σύνθεση της Επιτροπής Ελέγχου
Ο όμιλος Folli Follie και η Creta Farms (πρώην εισηγμένη) αποτελέσαν δακτυλοδεικτούμενες περιπτώσεις εταιριών όπου οι έννοιες της Επιτροπής Ελέγχου και της εταιρικής διακυβέρνησης αποκτήσαν «άλλη διάσταση».
Στη Folli Follie ο πεθερός του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου ήταν επί χρόνια Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου μη έχοντας και καμία σχέση με οικονομικά καθώς ήταν Καθηγητής Οδοντιατρικής ενώ στην Creta Farms οι αδελφοί Δομαζάκη είχαν ορίσει την υπέργηρη μητέρα τους μέλος της Επιτροπής Ελέγχου της πρώην εισηγμένης εταιρίας.

Και όλα αυτά κατά παράβαση της προηγούμενης χαλαρότερης νομοθεσίας η οποία τροποποιήθηκε προς το αυστηρότερο το 2020 με το νόμο 4706.
Οι παραπάνω είχαν θητεύσει και μέλη ΔΣ με χαρακτηρισμό μη εκτελεστικά με τον κ. Ματζαβίνο επί μακρόν να χαρακτηρίζεται και ανεξάρτητο μέλος.

Οι νομοθετικές προβλέψεις

Μέχρι τότε ίσχυε ο νόμος 3016/2002 που όμως προέβλεπε ότι για να κατέχει κάποιος τη θέση του Ανεξάρτητου Μη Εκτελεστικού Μέλους δεν πρέπει να «Έχει συγγένεια μέχρι δεύτερου βαθμού ή είναι σύζυγος εκτελεστικού μέλους του διοικητικού συμβουλίου ή διευθυντικού στελέχους ή μετόχου που συγκεντρώνει την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας ή συνδεδεμένης με αυτήν επιχείρησης».
Επίσης με το νόμο 4449/2017 προβλέφθηκε η λειτουργία των Επιτροπών Ελέγχου των εισηγμένων
Η Επιτροπή βάσει του νόμου 4449/2017 «Αποτελείται από μη εκτελεστικά μέλη του διοικητικού συμβουλίου και μέλη που εκλέγονται από τη γενική συνέλευση των μετόχων της ελεγχόμενης οντότητας ή, στην περίπτωση οντοτήτων χωρίς μετόχους, από ισοδύναμο όργανο.
Τα μέλη της επιτροπής ελέγχου στο σύνολό τους διαθέτουν επαρκή γνώση στον τομέα στον οποίο δραστηριοποιείται η ελεγχόμενη οντότητα.
Τα μέλη της επιτροπής ελέγχου είναι στην πλειονότητά τους ανεξάρτητα από την ελεγχόμενη οντότητα, κατά την έννοια των διατάξεων του νόμου 3016/2002.

H «ανεξαρτησία» του Δημήτρη Καιρίδη

Φαίνεται όμως τις πρακτικές των Folli Follie και Creta Farms είχαν ζηλέψει και άλλοι όπως η ΑΚΡΙΤΑΣ για την οποία αποκάλυψε το ΒΝ έχουν γίνει βαρύτατες καταγγελίες στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και τις Οικονομικες Αρχές (ΣΔΟΕ, Οικονομικό Εισαγγελέα κλπ) για «περίεργα» τιμολόγια σε πωλήσεις που πραγματοποιεί στην Αλβανία (πατήστε εδώ για να διαβάσετε το δημοσίευμα).
Η εταιρία στις οικονομικές της καταστάσεις του 2018 αναφέρει πως συμμορφούμενη με το νόμο 4449/2017 «εξέλεξε, κατά την Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων που πραγματοποιήθηκε στις 31.05.2018, Επιτροπή Ελέγχου (Audit Committee)» στην οποία συμμετείχε το Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος ο Καθηγητής κος Δημήτρης Καιρίδης.
Ωστόσο η ίδια του η συμμετοχή ήταν μη σύννομη καθώς δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις ούτε να είναι ανεξάρτητο μέλος του ΔΣ ούτε καν μέλος της Επιτροπής Ελέγχου.
Και αυτό γιατί ήταν και είναι κουνιάδος της κας Λουκίας Σαράντη βασικής μετόχου της Ακρίτας δηλαδή αποτελούσε συγγενή δεύτερου βαθμού.
Το «Ανεξάρτητο» μη Εκτελεστικό μέλος του ΔΣ παρέμεινε στη θέση του (Επιτροπή Ελέγχου και ΔΣ) μέχρι τον Αύγουστο του 2019 όπου παραιτήθηκε καθώς είχε εκλεγεί βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία.
Κατά τα λοιπά η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κάνει ελέγχους διαχρονικά στα… λόγια.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης