Τελευταία Νέα
Speculator

Αποκλειστικό BN: Καταγγελίες - σοκ για… αλβανικά τιμολόγια στην Ακρίτας - Ελέγχει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Αποκλειστικό BN: Καταγγελίες - σοκ για… αλβανικά τιμολόγια στην Ακρίτας - Ελέγχει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Οι πωλήσεις μισοτιμής, τα κόλπα με τους δασμούς και οι αναφορές για συναλλαγές χωρίς παραστατικά για απόκρυψη φορολογητέας ύλης και παραπλάνησης των μετόχων

Σχετικά Άρθρα

Καταγγελίες σοκ για πωλήσεις της εισηγμένης εταιρίας στο ελληνικό χρηματιστήριο ΑΚΡΙΤΑΣ (που ειδικεύεται στην επεξεργασία ξύλου).
Οι καταγγελίες αφορούν τις δραστηριότητες στην Αλβανία οι οποίες προκαλούν ζημία τόσο στην εταιρία όσο και το ελληνικό δημόσιο έχουν υποβληθεί σύμφωνα με στοιχεία που έχει στην κατοχή του το BN τόσο στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς όσο και τις δικαστικές και φορολογικές αρχές (Οικονομικό Εισαγγελέα, ΣΔΟΕ, ΚΕΜΕΠ, ΑΑΔΕ).
Οι καταγγελίες έχουν πραγματοποιηθεί από μέτοχο της εισηγμένης η οποία επί χρόνια παρουσιάζει ζημιογόνες χρήσεις και μάλιστα συνοδεύονται από αποδεικτικά στοιχεία (αντίγραφα τιμολογίων).
Στην καταγγελία του προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ο μέτοχος επισημαίνει ότι η ΑΚΡΙΤΑΣ «παρουσιάζει την τελευταία δεκαετία ζημιογόνες όλες τις χρήσεις της» και ότι «θα έπρεπε ήδη είτε να είχε λάβει μέτρα εξυγίανσης, ουδέν μέχρι σήμερα έπραξε, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας».

Η καταγγελία

Σοκ όμως προκαλούν τα στοιχεία που καταθέτει ο μέτοχος ο οποίος αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής «Περαιτέρω υπέπεσαν στην αντίληψή μου εμπορικές πρακτικές ειδικά στην εξαγωγή προϊόντων ξυλείας προς την Αλβανία, οι οποίες μετά βεβαιότητας συνομολογούν πώληση προϊόντων ξυλείας σε αισθητά μειωμένες τιμές, κάτω του κόστους, οι οποίες υποκρύπτουν συναλλαγές, προφανώς χωρίς παραστατικά, μη δηλωμένες και μη καταχωρημένες που έχουν ως αποτέλεσμα τόσο την απόκρυψη φορολογητέας ύλης και την απώλεια εσόδων για το δημόσιο μέσω των εξαγωγικών δασμών και της φορολογίας, όσο και την απόκρυψη της καθαρής θέσης και την παραπλάνηση των μετόχων της εταιρείας.
Συγκεκριμένα: Η λευκή μελαμίνη αποτελεί το πιο απλό προϊόν των ξυλοβιομηχανιών με ελάχιστο περιθώριο κέρδους. Αποτέλεσμα αυτού είναι η τιμή της να είναι οριακά στο κόστος παραγωγής και να μην έχει μεγάλες διακυμάνσεις.

Στη μισή τιμή στην Αλβανία

Παρά ταύτα η ανωτέρω εταιρεία, ενώ τη λευκή μελαμίνη με κωδικό προϊόντος 0021002701 την διαθέτει στην ελληνική αγορά με μια διακύμανση τιμής από 5,28€ έως 5,79€ ανά M2, στην Αλβανία το ίδιο ακριβώς προϊόν με τον ίδιο κωδικό το διαθέτει κάτω του ημίσεος αυτού, δηλαδή αισθητά κάτω του κόστους, ήτοι  2,69  ανά M2.
Σημειωτέον ότι από συγκριτικά στοιχεία καμία άλλη βιομηχανία ξυλείας σε παγκόσμιο επίπεδο δεν διαθέτει την τιμή αυτή στο συγκεκριμένο προϊόν στην Αλβανία, γεγονός που αποδεικνύει ότι προφανώς η τιμή αυτή δεν εναρμονίζεται με τις εμπορικές πρακτικές.
Η απόκλιση από την τιμή διάθεσης στην υπόλοιπη επικράτεια με την τιμή διάθεσης στην Αλβανία είναι τόσο μεγάλη, (κάτω του ημίσεως αυτής), που προφανώς δεν εμπίπτει σε εμπορική τιμολογιακή πολιτική. Σημειωτέον ότι η τιμή αυτή είναι πολύ κάτω από την τιμή πώλησης της μοριοσανίδας που αποτελεί υποδεέστερο προϊόν και μέρος της λευκής μελαμίνης [η λευκή μελαμίνη αποτελείται από μοριοσανίδα και φιλμ μελαμίνης] Έτσι καθίσταται προφανές ότι η τιμή αυτή που είναι πολύ κάτω του κόστους παραγωγής του προϊόντος. 

Η αποφυγή των δασμών

Τούτο συνεπάγεται ότι υποκρύπτεται πίσω από τις συναλλαγές αυτές διαφορετικό τίμημα, το οποίο προφανώς δεν συμπεριλαμβάνεται στα παραστατικά, αφού ως γνωστόν οι Αλβανοί έμποροι δεν επιθυμούν την αναγραφή του πραγματικού τιμήματος με σκοπό να καταβάλλουν μικρότερους δασμούς κατά την εξαγωγή των προϊόντων τους από την ελληνική επικράτεια.
Πλην όμως είναι βέβαιο ότι η απόκρυψη της πραγματικής τιμής διάθεσης του προϊόντος αυτού, στερεί από την εταιρεία έσοδα και αντίστοιχα οφέλη από τους μετόχους, παραπλανώντας τους για την οικονομική εικόνα και την καθαρή θέση της εταιρείας. Παράλληλα επιφέρει ζημιές στον ελληνικό δημόσιο πολλών εκατομμυρίων λαμβανομένου υπ όψιν του κύκλου εργασιών της εταιρείας.
Πιθανολογώ δε ότι η εμπορική αυτή πολιτική της εταιρείας, ακολουθείται επί σειρά ετών, γεγονός το οποίο σας καλώ να διερευνήσετε ενδελεχώς». 

Που το έμαθαν;

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής δεν είναι επισήμως γνωστό αν οι αρμόδιες αρχές έχουν κινήσεις διαδικασίες διερεύνησης της υπόθεσης. Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες του ΒΝ στην ΑΚΡΙΤΑΣ γνωρίζουν όχι μόνο την ύπαρξη της συγκεκριμένης καταγγελίας αλλά και ποια τιμολόγια έχουν κατατεθεί στις αρμόδιες αρχές. Το γεγονός αν μη τι άλλο προκαλεί εύλογα ερωτηματικά δεδομένου ότι επισήμως μέχρι και την Πέμπτη στην εταιρία δεν είχε αποσταλεί από κανέναν εκ των αποδεκτών των καταγγελιών επίσημο έγγραφο με το οποίο να ζητούνται οι θέσεις της εταιρίας ή άλλο τι που αφορά στη συγκεκριμένη υπόθεση. 

Δανεικά στα … δανεικά και «εμπράγματες» εγγυήσεις

Επισημαίνεται ότι στην ΑΚΡΙΤΑΣ κατά τη χρήση 2019 ολοκληρώθηκε το από 21.09.2018 σχέδιο αναδιάρθρωσης του δανεισμού της εταιρείας με τις πιστώτριες τράπεζες που  οδήγησε σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας κατά 20.393.914 ευρώ με μετρητά και κεφαλαιοποίηση υποχρεώσεων.
Η αύξηση έγινε με έκδοση προνομούχων μετοχών άνευ ψήφου και δυνατότητα μετατροπής τους σε κοινές τις οποίες ανέλαβαν κατά τα 2/3 εταιρία συμφερόντων των βασικών μετόχων και το 1/3 οι δανείστριες τράπεζες. Το εντυπωσιακό είναι ότι η εταιρία των βασικών μετόχων κάλυψε τη συμμετοχή της στην αύξηση με τραπεζικό δανεισμό γεγονός που δείχνει ότι ο δανεισμός απλά μεταφέρθηκε σε άλλη εταιρία.
Όπως δε αναφέρεται στις οικονομικές καταστάσεις της εταιρίας των βασικών μετόχων ΟΔΓΕ «Έχουν χορηγηθεί εμπράγματες εξασφαλίσεις επί ακινήτων της εταιρίας ποσού 19.050.000,00 ευρώ για τη λήψη δανείων ύψους 12.793.000,00 ευρώ, τα οποία καταβλήθηκαν για τη συμμετοχή στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας ΑΚΡΙΤΑΣ ΑΕ. Τώρα τι είδους είναι αυτές οι εμπράγματες εγγυήσεις αποτελεί ένα ερώτημα καθώς από τις οικονομικές καταστάσεις της ΟΔΓΕ τέτοια ποσά δεν προκύπτουν.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης