Τελευταία Νέα
Speculator

«Θαύματα» - σκάνδαλο διαρκείας στο Επαγγελματικό Ταμείο της ΕΧΑΕ με την άδεια των εποπτών

«Θαύματα» - σκάνδαλο διαρκείας στο Επαγγελματικό Ταμείο της ΕΧΑΕ με την άδεια των εποπτών
Δύο χρόνια μηδενικών αποδόσεων και τρία χρόνια αδιαφάνειας και μη τήρησης υποχρεώσεων
Σχετικά Άρθρα
Σε σκάνδαλο διαρκείας με τεράστιες ευθύνες τόσο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς όσο και της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής εξελίσσεται η διαχείριση του Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης της ΕΧΑΕ.
Το Επαγγελματικό Ταμείο που ιδρύθηκε το 2019 και οι εισφορές άρχισαν να καταβάλλονται την 1-1-2020 έχει παρκάρει τα χρήματά του σε καταθέσεις μηδενικού επιτοκίου και σχεδόν μηδενικών αποδόσεων με συνέπεια να χάνονται χρήματα τουλάχιστον για τις δύο πρώτες χρήσεις του 2020 και του 2021.

Αν κάποιος ακόμα και σήμερα δει την εξέλιξη ενεργητικού του Ταμείου το οποίο δημοσιεύεται με καθυστέρηση ενός μήνα και αφορά τριάντα ημέρες (τα προηγούμενα στοιχεία απλά… εξαφανίζονται) θα διαπιστώσει ότι φέτος τον Ιανουάριο υπήρχαν ημέρες μηδενικής μεταβολής ενεργητικού ενώ στις αρχές του μήνα η αξία ήταν 4,573 εκ ευρώ και στο τέλος 4,848 εκ ευρώ.
Ανατρέχοντας στις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις χρήσης 2021 του Ταμείου προκύπτει ότι τα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές από τους ασφαλισμένους και τις εργοδότριες εταιρείες ήταν 1.867.674,69 το 2021 και 1.971.754,94 ευρώ το 2020.
Δηλαδή το 2020 και το 2021 το σύνολο των εισφορών ήταν 3,84 εκ ευρώ. από αυτές το 2020 και το 2021 το 48% ήταν έκτακτες εισφορές. Αυτό σημαίνει ότι οι τακτικές εισφορές είναι περίπου 2 εκ ευρώ ή 1 εκ ευρώ ανά έτος.

Στο τέλος του 2021 το ενεργητικό του ταμείου ήταν 3,73 εκ ευρώ γεγονός που δείχνει ότι η απόδοση ήταν μηδέν και οι δαπάνες έφαγαν και ένα μικρό ποσό εισφορών. Μάλιστα είναι απορίας άξιον πως ένα ταμείο με δύο χρόνια λειτουργίας απέδωσε εισφορές 130 χιλιάδων ευρώ. Το μέγεθος είναι στην καλύτερη περόιπτωση μη αιτιολογήσιμο με βάση τα όσα ισχύουν για το ταμείο.
Μελετώντας τις οικονομικές καταστάσεις του 2021 διαβάζουμε ότι «Το Ταμείο όρισε θεματοφύλακα και διαχειριστή επενδύσεων στα τέλη του 2021.
Η υλοποίηση της επενδυτικής στρατηγικής ξεκίνησε στο 1ο τρίμηνο του 2022.
Το Ταμείο προέβη στη σύσταση Επενδυτικής Επιτροπής μέσα στο 2020. Ο κανονισμός επενδύσεων και η Δήλωση Αρχών Επενδυτικής Πολιτικής, για την ορθή και επαγγελματική διαχείριση των επενδύσεων του ΤΕΑ, καταρτίστηκαν από την επενδυτική επιτροπή και έχουν εγκριθεί από το ΔΣ του Ταμείου μέσα στο 2021».
Σύμφωνα με την επενδυτική πολιτική το ταμείο επενδύει 20% σε μετοχές του ΧΑ, 20% σε διεθνείς μετοχές, 10% σε κρατικά ομόλογα Ευρώπης, 10% σε κρατικά ομόλογα Αμερικής, 10% σε εταιρικά ομόλογα Ευρώπης, 10% σε εταιρικά ομόλογα Αμερικής και 20% σε μετρητά.

Όλα αυτά όμως δεν έχουν δημοσιοποιηθεί ενώ και η πορεία του ενεργητικού δείχνει ότι δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα καθώς το ενεργητικό από τα τέλη του 2021 έως τον Ιανουάριο του 2023 αυξήθηκε κατά 1,1 εκ ευρώ ποσό που αντιστοιχεί στις ετήσιες εισφορές.
Άραγε με τις επενδύσεις που υποτίθεται ότι γίνονται είναι όλα αυτά φυσιολογικά;
Όπως δεν είναι φυσιολογικό στην ιστοσελίδα του Ταμείου να μην αναφέρεται καν η διοίκηση. Προφανώς όλα αυτά εντάσσονται στην «ανεπανάληπτη» εταιρική διακυβέρνηση της ΕΧΑΕ η οποία έχει μεταφερθεί και στο Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης