Τελευταία Νέα
Speculator

Οι άσχετοι συσχετισμοί της ανόδου της μετοχής της Aegean με τα warrants και η «απίθανη» πιθανότητα

Οι άσχετοι συσχετισμοί της ανόδου της μετοχής της Aegean με τα warrants και η «απίθανη» πιθανότητα
Συνδέεται η άνοδος της μετοχής της Aegean με τα warrants που κατέχει το Δημόσιο;
Σχετικά Άρθρα
Η άνοδος της τιμής της μετοχής της Aegean κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις έχει αρχίσει να δημιουργεί σενάρια σε σχέση με τα warrants που κατέχει το ελληνικό δημόσιο.
Είναι όμως έτσι τα πράγματα ή κάτι άλλο συμβαίνει;
Ως γνωστόν η Aegean τον Ιούνιο του 2021 πραγματοποίησε αύξηση κεφαλαίου 60 εκ ευρώ και αμέσως μετά το ελληνικό Δημόσιο κατέβαλε στην Aegean κρατική ενίσχυση 120 εκατ. ευρώ προκειμένου να ενισχυθεί η εταιρία λόγω των ζημιών που υπέστη από τον κορονοϊό.
Ως αντάλλαγμα της ενίσχυσης το δημόσιο απέκτησε 10.369.217 τίτλους παραστατικών δικαιωμάτων κτήσης ίσου αριθμού μετοχών της Aegean Airlines.
Το δημόσιο έχει το δικαίωμα να εξασκήσει τα warrants μετά την παρέλευση του δεύτερου έτους και έως 5 έτη από την ημερομηνία καταβολής των 120 εκ ευρώ που ήταν η 3η Ιουλίου 2021.
Ταυτόχρονα η εταιρία έχει το δικαίωμα προαίρεσης απόκτησης των warrants στην αγοραία αξία τους που ισούται με την τυχόν θετική διαφορά μεταξύ της μέσης σταθμισμένης με τον όγκο συναλλαγών χρηματιστηριακής τιμής της μετοχής της εταιρείας «Αεροπορία Αιγαίου Α.Ε.» κατά τις τελευταίες εξήντα (60) ημέρες διαπραγμάτευσης, που προηγούνται της ημερομηνίας δήλωσης πρόθεσης άσκησης των τίτλων παραστατικών δικαιωμάτων κτήσης κοινών μετοχών και της τιμής άσκησης.
Δηλαδή αν η Aegean δηλώσει ότι θέλει να αποκτήσει τα warrants τότε αν υποθετικά η μέση τιμή είναι 6,5 ευρώ ανά μετοχή τότε θα πρέπει να καταβάλλει στο δημόσιο το ποσό των 34 εκ ευρώ περίπου ενώ το δημόσιο αν ασκήσει τα δικαιώματά του μετά την 3η Ιουλίου θα πρέπει να πληρώσει το ποσό των 33,2 εκ ευρώ.
Όπως μπορεί να γίνει κατανοητό το δημόσιο δεν έχει τη δυνατότητα να ανακτήσει στην παρούσα φάση τα χρήματά του και για να συμβεί αυτό η μετοχή της Aegean θα πρέπει να εκτιναχθεί στα 14,77 ευρώ ενώ χθες έκλεισε στα 6,97 ευρώ δηλαδή για να πάρει όλη την ενίσχυση πίσω το δημόσιο με οποιοδήποτε τρόπο θα πρέπει η μετοχή να σημειώσει άνοδο πάνω από 100% από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών
Είναι προφανές ότι περίπου από τις αρχές Απριλίου θα μετρούν οι 60 ημέρες αν υποθετικά το δημόσιο στις 3 Ιουλίου ασκήσει το δικαίωμά του.
Ωστόσο δεν είναι όπως προαναφέρθηκε υποχρεωμένο να το κάνει καθώς το δικαίωμα άσκησης των warrants άρχεται από τις 3 Ιουλίου του 2023 και τελειώνει στις 3 Ιουλίου του 2026.
Με δεδομένο ότι δεν υπάρχει χρονική πίεση προς το δημόσιο να ασκήσει τα δικαιώματά και ταυτόχρονα η Aegean βρίσκεται σε ισχυρή ανοδική τροχιά μεγεθών λόγω του ανοίγματος του τουρισμού και της σταθερής αύξησης του τουριστικού ρεύματος για την Ελλάδα η όποια συσχέτιση της ανόδου της μετοχής με τα warrants είναι εκτός τόπου και χρόνου με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν.
Επισημαίνεται ότι τα warrants είναι ελεύθερα μεταβιβάσιμα από το δημόσιο.
Αλλά το να μεταβιβαστούν θεωρείται πολύ δύσκολο έως απίθανο. Εκτός και αν κάποιος βρεθεί να πληρώσει premium και μάλιστα σημαντικό προεξοφλώντας το μέλλον ώστε να υπάρξει μια καλή δικαιολογία για τυχόν μεταβίβαση από το ελληνικό δημόσιο.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης