Τελευταία Νέα
Speculator

Οι κακοί αντιγραφείς του ΒΝ με την εταιρία Spark και οι δημοσιογραφικοί κουβάδες με κράχτη τον Πάτση που κουβαλά ο ΣΥΡΙΖΑ

Οι κακοί αντιγραφείς του ΒΝ με την εταιρία Spark και οι δημοσιογραφικοί κουβάδες με κράχτη τον Πάτση που κουβαλά ο ΣΥΡΙΖΑ
Το πραγματικό ζήτημα με Spark και ολίγον Άδωνι - Η δημοσιογραφική παγίδα, στην οποία έπεσε η αντιπολίτευση και τα πραγματικά δεδομένα
Σχετικά Άρθρα
Όταν η αντιγραφή από τις αποκαλύψεις του bankingnews είναι κακή και καταλήγει σε συλλήβδην σύγχυση και σε κουβάδες που περιέχουν και ολίγον Πάτση προκύπτει αντιπολίτευση από το ΣΥΡΙΖΑ.
Το χθεσινό ανακάτεμα των απευθείας αναθέσεων για εσωτερικό έλεγχο είχε ως αποτέλεσμα να χαθεί ο λογαριασμός και η άνευ φίλτρου υιοθέτηση από το ΣΥΡΙΖΑ δημοσιευμάτων του κουβά να καταλήξει σε ναυάγιο.

Τι όμως έχει συμβεί;

Στις 21 Δεκεμβρίου το bankingnews έφερε στο φως την υπόθεση των απευθείας αναθέσεων στην εταιρία Spark με τίτλο «Αποκλειστικό: Πάρτι απευθείας αναθέσεων από φορείς του Δημοσίου σε εταιρία που ιδρύθηκε τέλη 2021 - Ποια είναι η Spark;» (πατήστε εδώ για να διαβάσετε το δημοσίευμα).
Χθες σε δημοσίευμα που άντλησε στοιχεία από την αποκάλυψη του BN χωρίς μάλιστα να υπάρχει η στοιχειώδης δημοσιογραφική δεοντολογία παραδοχής ισχυρίστηκε απλά ότι οι απευθείας αναθέσεις τράβηξαν την προσοχή των ΜΜΕ πχ. του bankingnews.
Ίσως αυτό να αποτελεί και μια νέα μέθοδο λογοκοπής.

Η αλήθεια είναι ότι το BN πρώτο αποκάλυψε το ζήτημα των απευθείας αναθέσεων στην εταιρία Spark.
Απευθείας αναθέσεις που δεν αφορούν στον στενό δημόσιο τομέα όπως το Αττικό Νοσοκομείο αλλά και πλήθος Δήμων και Δημοτικών Επιχειρήσεων όπως χαρακτηριστικά επισημάνθηκε η περίπτωση του Δήμου Αλίμου.
Και στην περίπτωση των απευθείας αναθέσεων από τους Δήμους δεν είναι υποχρεωμένη να λογοδοτεί καμία κυβέρνηση αλλά οι ίδιοι οι Δημοτικοί Άρχοντες που προβαίνουν στις απευθείας αναθέσεις.
Όμως η αλήθεια είναι πως το μοναδικό ζήτημα που υφίσταται είναι αυτό που αποκάλυψε το BN.
Δηλαδή οι απευθείας αναθέσεις σε μια νεοσύστατη εταιρία.
Και εδώ αρχίζει το μπέρδεμα καθώς στη νεοσύστατη εταιρίας προστίθεται και η KnR του κυρίου Ανδρέα Κουτούπη η οποία έχει πάρει πλήθος τέτοιων έργων από το δημόσιο όχι μόνο επί σημερινής κυβέρνησης αλλά και επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Και η εν λόγω εταιρία αλλά και ο ίδιος ο κ. Κουτούπης έχει συμμετοχή και σε επιτροπές ελέγχων πλήθους εισηγμένων στις οποίες προφανώς δεν τον έβαλε καμία κυβέρνηση.

Σε έξι μήνες ΣΥΡΙΖΑ 30 συμβάσεις

Ανατρέχοντας στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων μπορεί κάποιος να διαπιστώσει ότι η KNR έχει συνάψει από 1-1-2019 έως 30-6-2019 περί τις 30 συμβάσεις κυρίως με νοσηλευτικά ιδρύματα τα οποία προφανώς ενέπιπταν στην αρμοδιότητα του κυρίου Πολάκη.
Σημειώνεται ότι ο κ. Κουτούπης ήταν συνεταίρος με τον κ. Ροδάκο του οποίου η σύζυγος έχει ιδρύσει την εταιρία SPARK και η εταιρική σχέση διερρήχθη στα τέλη του 2021 όταν και ιδρύθηκε η SPARK. Και ως φυσικό πρόσωπο μέσω ατομικής επιχείρησης έχει το δικαίωμα να αναλαμβάνει έργα έχοντας εμπειρία.
Το πρόβλημα που ουσιαστικά τίθεται είναι με την εταιρία SPARK η οποία δεν πιστοποιείται τουλάχιστον με τα υπάρχοντα στοιχεία ότι έχει εμπειρία.

Ζήτημα SPARK … και μόνο

Η συγκεκριμένη εταιρεία μέσα σε ένα έτος έχει συνάψει συμβάσεις με το Ελληνικό Δημόσιο αξίας άνω του 1 εκατ. Ευρώ παρότι ο σχετικός νόμος για την παροχή υπηρεσιών εσωτερικού ελέγχου δεν επιτρέπει σε νεοσύστατες εταιρείες να αναλαμβάνουν τέτοιες υπηρεσίες με τον πιθανό κίνδυνο καταλογισμού σε Δημόσιους Υπαλλήλους και Αιρετούς καθώς απαιτούνται τρία τουλάχιστον έτη λειτουργίας και η εν λόγω εταιρεία λειτουργεί ένα έτος μόνο.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απευθείας αναθέσεις των εποπτευόμενων φορέων του Υπ. Ανάπτυξης Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας από τον στενό συνεργάτη του Υπουργού Άδωνι Δημήτρη Χρόνη, του ΕΣΥΠ υπό την κυρία Ρεμπούτσικα, του ΕΣΥΔ του Χρήστου Νέστορα όλοι συνεργάτες του Υπουργού Άδωνι Γεωργιάδη
Και εδώ πολύ απλά γεννάται το ερώτημα της νομιμότητας των συμβάσεων και όχι φυσικά οι κουβάδες που ανακαλύφθηκαν δημοσιογραφικά ρίχνοντας νερό στο μύλο μιας αστείας αντιπολίτευσης που έδωσε τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να αποκαλύψει ότι το πάρτι με τις απευθείας αναθέσεις για υπηρεσίες εσωτερικού ελέγχου δεν ξεκίνησε χθες αλλά κρατά χρόνια και ξεκινά από το ΣΥΡΙΖΑ και πάντως για τις εταιρίες που έχουν τις προϋποθέσεις είναι απόλυτα νόμιμο. Και η νόμιμη επιχειρηματικότητα δεν μπορεί να αποτελεί πεδίο αντιπαράθεσης όπως έξυπνα το έθεσε η Νέα Δημοκρατία.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης