Τελευταία Νέα
Speculator

Οι προκλητικές εκπτώσεις (α)διαφάνειας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για χάρη της Attica Bank

Οι προκλητικές εκπτώσεις (α)διαφάνειας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για χάρη της Attica Bank
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς απέστειλε επιστολή στις εισηγμένες ζητώντας να δημοσιεύσουν στοιχεία για την πορεία εργασιών τους στο ενιάμηνο της τρέχουσας χρήσης.
Η διαφάνεια έχει… εκπτώσεις και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς φαίνεται ότι έχει τον τρόπο της να τις κάνει.
Ειδικότερα, όπως είναι γνωστό η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς απέστειλε επιστολή στις εισηγμένες ζητώντας να δημοσιεύσουν στοιχεία για την πορεία εργασιών τους στο 9μηνο της τρέχουσας χρήσης 2022.
Στην επιστολή έθετε προθεσμία την 15η Νοεμβρίου προκειμένου οι εισηγμένες να δημοσιοποιήσουν στοιχεία 9μήνου 2022

Όμως ο τρόπος που είχε γραφεί η επιστολή αλλά και οι αποδέκτες της δεν ήταν όλες οι εισηγμένες αλλά υπήρξαν και εξαιρέσεις οι οποίες δεν καταγράφηκαν ως εξαιρέσεις για να μη πιστοποιηθεί ότι κάποιοι είναι πιο ίσοι έναντι των εντολών της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
Όμως τα γεγονότα δείχνουν ότι οι εισηγμένες τράπεζες επιθυμούν και μάλιστα αυτοβούλως όχι μόνο δώσουν στοιχεία των οικονομικών τους επιδόσεων αλλά και να δημοσιεύσουν οικονομικές καταστάσεις ενιαμήνου.

Έτσι οι Εθνική, Alpha, Eurobank και Πειραιώς προχώρησαν στη δημοσίευση οικονομικών καταστάσεων 9μήνου 2022 δίνοντας όχι απλά στοιχεία αλλά αποτυπώνοντας αναλυτικά την πορεία εργασιών τους στο 9μηνο ώστε οι επενδυτές να έχουν μια πιο πλήρη εικόνα των οικονομικών τους επιδόσεων.
Η μόνη εισηγμένη τράπεζα που δεν δημοσίευσε κανένα απολύτως στοιχείο για το 9μηνο 2022 ήταν η Attica Bank.

Ούτε οικονομικές καταστάσεις (δεν είναι άλλωστε υποχρεωμένη) αλλά ούτε καν βασικά στοιχεία της πορείας των εργασιών της.
Και όλα αυτά ενώ στις 30 Σεπτεμβρίου μετά από επιστολή των βασικών της μετόχων προέκυψε η προοπτική μη ένταξης στο πρόγραμμα Ηρακλής αλλά και φύτρωσαν ζημίες 300 εκ ευρώ από τις οποίες όμως απολύτως τίποτα δεν αποτυπώθηκε στην οικονομική κατάσταση.

Έτσι έχουμε το φαινόμενο με την άδεια της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς μια καθόλα προβληματική τράπεζα να μην δίνει κανένα απολύτως στοιχείο για την πορεία των εργασιών και να αποτελεί την μοναδική εξαίρεση έναντι όλων των εισηγμένων.
Προφανώς η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μπορεί άνετα να διεκδικήσει την πρωτοπορία μεταξύ των Ευρωπαϊκών Κεφαλαιαγορών στις εκπτώσεις διαφάνειας και ίσως λόγω και της συμμετοχής της κας Λαζαράκου στα φόρα της ESMA να μεταφέρει τεχνογνωσία πατέντας εξαίρεσης εισηγμένης από τις υποχρεώσεις που υποτίθεται ισχύουν για όλους.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης