Τελευταία Νέα
Speculator

Αποκάλυψη: Η Κιβωτός του… Άδωνι Γεωργιάδη - Η παράλειψη που αφήνει ανεξέλεγκτες τις ΜΚΟ

Αποκάλυψη: Η Κιβωτός του… Άδωνι Γεωργιάδη - Η παράλειψη που αφήνει ανεξέλεγκτες τις ΜΚΟ
Όπως όλοι γνωρίζουμε οι αποφάσεις των εταιρειών (εν προκειμένω οι Συνελεύσεις τους) καταγράφονται σε πρακτικά
Σχετικά Άρθρα
Το τελευταίο διάστημα υπάρχει κινητικότητα από την Κυβέρνηση στις δομές φιλοξενίας παιδιών μετά τα γεγονότα που συνέβησαν στην Κιβωτό του Κόσμου.
Ένα από τα σημεία που με έμφαση σημείωσαν οι διάφορες ελεγκτικές ομάδες του Κράτους είναι η δυσκολία ανεύρεσης πληροφοριών αναφορικά με τα λεγόμενα «δημόσια έγγραφα».

Τι είναι όμως αυτά τα έγγραφα;


Όπως όλοι γνωρίζουμε οι αποφάσεις των εταιρειών (εν προκειμένω οι Συνελεύσεις τους) καταγράφονται σε πρακτικά καθώς και οι αποφάσεις των Διοικητικών τους Συμβουλίων ή των Διαχειριστών. Εν συνεχεία είναι επίσης γνωστό ότι αυτές οι αποφάσεις υποβάλλονται στο ΓΕΜΗ και μέρος αυτών δημοσιεύεται.
Αυτό είναι σύνηθες για τις ΑΕ, ΕΠΕ, ΙΚΕ, προσωπικές εταιρείες και Συνεταιρισμούς.
Επομένως μία δημόσια αρχή μπορεί να ανακτήσει τα έγγραφα αυτά άμεσα και να διευκολυνθεί σημαντικά στους ελέγχους που κάνει. ΤΙ γίνεται όμως με αυτές τις οργανώσεις όπως η Κιβωτός του Κόσμου, το Χαμόγελο του Παιδιού και άλλες πολλές;
Οι οργανώσεις αυτές ιδρύονται στο Πρωτοδικείο και δεν πηγαίνουν στο ΓΕΜΗ γιατί χαρακτηρίζονται ως εταιρείες που δεν έχουν οικονομικό σκοπό αλλά φιλανθρωπικό.
Επομένως η άντληση των σχετικών πρακτικών και εγγράφων (συνήθως υπάρχει μόνο το αρχικό καταστατικό σύστασης) είναι εξαιρετικά δυσχερής και φυσικά ελλιπέστατη.
Είναι όμως τα πράγματα έτσι;

Ο Υπουργός … ξεχάστηκε

Ο νομοθέτης φρόντισε να το αλλάξει αυτό αλλά ο Υπουργός μάλλον το… ξέχασε.
Στον νόμο 4919/2022 και ειδικά στο άρθρο 52 αναφέρεται ότι: “1. Στο πληροφοριακό σύστημα του Γ.Ε.ΜΗ. τηρείται διακριτό Μητρώο Μη Εμπορικής Οικονομικής Δραστηριότητας (Μ.Μ.Ε.Ο.Δ.), στο οποίο εγγράφονται υποχρεωτικά: α) …… δ) οι αστικές εταιρείες των άρθρων 741 έως 784 ΑΚ.”
Και στην παράγραφο 2 του ίδιου άρθρου συνεχίζει “2. Τα νομικά πρόσωπα των περ. α), β) και γ) και οι αστικές εταιρείες της περ. δ) της παρ. 1 εγγράφονται και λαμβάνουν αριθμό Μ.Μ.Ε.Ο.Δ., σύμφωνα με όσα προβλέπονται στην απόφαση της παρ. 18 του άρθρου 57.”
Επομένως από τα παραπάνω προκύπτει αβίαστα ότι ο νομοθέτης οδήγησε και αυτές τις οργανώσεις στο ΓΕΜΗ για να δημοσιεύουν όπως και οι υπόλοιπες εταιρείες και να ενημερώνεται με τον τρόπο αυτό κάθε ενδιαφερόμενος. ΄Το πιο σημαντικό όμως οι Αρχές της χώρας θα είχαν άμεση πρόσβαση στο ΓΕΜΗ και θα αντλούσαν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες άμεσα (αποφάσεις, ορισμός διοίκησης ή και εκπροσώπων, τυχόν εξουσιοδοτημένα πρόσωπα κτλ.).
Χρειάστηκε λοιπόν να έχουμε ένα νέο σοβαρό συμβάν αλλά ο Υπουργός επί της Αναπτύξεως δεν εξέδωσε ακόμη την απόφαση που αναφέρει ο νόμος με αποτέλεσμα οι εν λόγω οργανώσεις να αλωνίζουν με τις πλάτες της Πολιτείας.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης