Τελευταία Νέα
Speculator

Στο σκαμνί του πειθαρχικού της ΕΛΤΕ δύο ελεγκτικές της Big 6 με απόφαση Παπαδέα λίγο πριν τη λήξη της θητείας του

Στο σκαμνί του πειθαρχικού της ΕΛΤΕ δύο ελεγκτικές της Big 6 με απόφαση Παπαδέα λίγο πριν τη λήξη της θητείας του
Οι κατηγορίες που βαραίνουν τους ορκωτούς και τις ελεγκτικές, ο πρώην ορκωτός και επικεφαλής Ανεξάρτητης Αρχής και το… δικαστικό σκέλος

Μια δυσάρεστη έκπληξη επιφύλαξε για δύο μεγάλες ελεγκτικές εταιρίες ο πρώην Πρόεδρος της ΕΛΤΕ κ. Παναγιώτης Παπαδέας λίγο πριν την αποχώρησή του από την ηγεσία της Επιτροπής.
Ειδικότερα ο κ. Παπαδέας υπέγραψε απόφαση σύμφωνα με την οποία παραπέμπονται στο πειθαρχικό της ΕΛΤΕ οι ορκωτοί δύο ελεγκτικών εταιριών και κατ' επέκταση οι δύο εταιρίες οι οποίες ανήκουν στην επονομαζόμενη Big 6.
Η παραπομπή αφορά στους χειρισμούς τους οποίους έκαναν και πιο συγκεκριμένα τα πιστοποιητικά που εξέδωσαν σε πρώην εισηγμένη εταιρία της οποίας οι δύο ελεγκτικές είχαν διαδοχικά αναλάβει τον έλεγχο των οικονομικών καταστάσεων.

Το κατηγορητήριο

Ειδικότερα η μεν πρώτη ορκωτή ελέγκτρια μεταξύ των παραλείψεων που της καταλογίζονται είναι ότι δεν είδε τεράστιες ζημίες που προέκυπταν από συμμετοχές και επενδύσεις και οι οποίες πήγαιναν αρκετά χρόνια πίσω ενώ δεν ενοποιήθηκε συνδεδεμένη εταιρία παρά το γεγονός ότι αυτό έπρεπε με βάση τα Διεθνή Πρότυπα έπρεπε να ενοποιηθεί λόγω κοινής διοίκησης και μετοχικής σύνθεσης.
Για τον ορκωτό ελεγκτή της δεύτερης εταιρίας το κατηγορητήριο είναι πιο ελαφρύ καθώς ναι μεν επέβαλε στην εταιρία να κάνει μεγάλες απομειώσεις που υπέρβαιναν τα 30 εκ ευρώ αλλά αυτές οι απομειώσεις έγιναν στην πρώτη χρήση που έλεγξε και δεν ανάχθηκαν στο παρελθόν και συγκεκριμένα σε προγενέστερες χρήσεις που θα έπρεπε να είχαν γίνει.
Επίσης κατηγορείται ότι παρέβλεψε όπως και η προηγούμενη ορκωτή ελέγκτρια την υποχρέωση ενοποίησης συγγενούς εταιρίας.

Η … διάδοχος

Σημειώνεται ότι η ορκωτή ελέγκτρια που παραπέμπεται διαδέχτηκε στον έλεγχο της πρώην εισηγμένης το σύζυγό της (για μια χρήση) ο οποίος συνταξιοδοτήθηκε και σήμερα είναι επικεφαλής Ανεξάρτητης Αρχής.
Φαίνεται δε ότι επί της εποχής του είχαν γίνει πλήθος ατασθαλιών τις οποίες επί χρόνια δεν έβλεπε.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για την εν λόγω εισηγμένη υπάρχει σε εξέλιξη μεγάλη δικαστική διαμάχη καθώς μέτοχοι οι οποίοι φέρονται να παρακινούνται από μεγαλομέτοχο έχουν υποβάλλει πλήθος μηνύσεων και αγωγών κατά ελεγκτικών-συμβουλευτικών εταιριών, τραπεζών αλλά και εποπτικών αρχών.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης