Τελευταία Νέα
Speculator

Διορθώνουν τα προβλήματα από την κυβερνοεπίθεση στο gov.gr δια της … αναβάθμισης και συνεχίζουν να κρύβονται

Διορθώνουν τα προβλήματα από την κυβερνοεπίθεση στο gov.gr δια της … αναβάθμισης και συνεχίζουν να κρύβονται
Σιγή ιχθύος για τις ζημίες από την κυβερνοεπίθεση τύπου Ddos από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και τη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων
Σχετικά Άρθρα

Την τακτική της απόλυτης σιωπής συνεχίζει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε σχέση με την κυβερνοεπίθεση τύπου Ddos που δέχτηκε την περασμένη Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2022 και την οποία αποκάλυψε το ΒΝ (πατήστε εδώ για να διαβάσετε το δημοσίευμα).
To προηγούμενο Σαββατοκύριακο πλήθος συστημάτων βρέθηκε εκτός λειτουργίας με αποκορύφωμα την άυλη συνταγογράφηση της ΗΔΙΚΑ η οποία σε ανακοίνωσή της ανέφερε πως όλα τα συστήματα πληροφορικής που διαχειρίζεται, λειτουργούν κανονικά και δεν έχουν δεχθεί κυβερνοεπίθεση και ότι η τεχνική βλάβη που εκδηλώθηκε το πρωί της Κυριακής 13 Νοεμβρίου 2022 αντιμετωπίστηκε με επιτυχία.
Βεβαίως ξέχασε να αναφέρει σε τι ακριβώς συνίστατο η τεχνική βλάβη.
Ωστόσο η πρόσβαση των πολιτών στις εφαρμογές της ΗΔΙΚΑ ΑΕ που χρησιμοποιούν το σύστημα αυθεντικοποίησης χρηστών μέσω διαπιστευτηρίων Taxisnet της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων δεν θα είναι δυνατή και από την ερχομένη Παρασκευή και ώρα 23 έως τις 9 το πρωί του Σαββάτου με επίσημη αιτιολογία την αναβάθμιση των υποδομών Ιδιωτικού Υπολογιστικού Νέφους Βάσεων Δεδομένων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.

Γενικό black out

Η αναβάθμιση αυτή με βάση σχετική ανακοίνωση θα οδηγήσει στο να μην είναι διαθέσιμες όλες οι υπηρεσίες του gov.gr που σχετίζονται με:
• Υπηρεσίες αυθεντικοποίησης χρηστών μέσω κωδικών Taxisnet (όπως υπηρεσίες Gov.gr, ΗΔΙΚΑ, e-ΕΦΚΑ κ.α.),
• Υπηρεσίες όπως Πόθεν Έσχες, Ενιαία Αρχή Πληρωμής, e-Παράβολο, και web services από το Κέντρο Διαλειτουργικότητας της ΓΓΠΣΔΔ σε φορείς της Δημόσιας Διοίκησης,
• Υπηρεσίες φορολογικής διοίκησης ΑΑΔΕ και Υπ. Οικονομικών, όπως Taxisnet, ICISnet, TAXIS, Elenxis, MIS, ΨΥΔΗΠΕΕΚ κ.α..
• Υπηρεσίες σχετικές με COVID-19.

Δηλαδή στην ουσία αυτές τις ώρες δεν θα λειτουργεί απολύτως τίποτα και το ερώτημα που τίθεται είναι αν πρόκειται για προγραμματισμένη αναβάθμιση ή υποχρεωτική αναβάθμιση λόγω της κυβερνοεπίθεσης η οποία αποκρύπτεται.
Καλά πληροφορημένες πηγές του ΒΝ αναφέρουν ότι η αναβάθμιση των συστημάτων ήταν προγραμματισμένη αλλά με την ευκαιρία της αναβάθμισης θα επιχειρηθεί να επιλυθούν προβλήματα που συνεχίζουν να υπάρχουν μετά την κυβερνοεπίθεση.
Τα προβλήματα σχετίζονται και με το Geoblocking που έγινε στην Ολλανδία προκειμένου να σταματήσει η επίθεση στα συστήματα του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής και της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων καθώς το άνοιγμα των μπλοκαρισμένων διευθύνσεων αποτελεί μια διαδικασία απαιτεί χρόνο και στελέχη για να ολοκληρωθεί.
Βέβαια το περίεργο είναι ότι το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων έχουν επιλέξει να μην ενημερώσουν τους πολίτες για το είδος της επίθεσης και τις επιπτώσεις πράγμα που μπορεί να έχει δύο εξηγήσαεις.
Πρώτον θεωρούν ότι αντιμετώπισαν την επίθεση έστω και με προβλήματα και ότι δεν υπάρχει διαρροή δεδομένων των χρηστών του gov.gr δηλαδή εκατομμυρίων Ελλήνων και δεύτερον δεν έχουν γνώση αν υπήρξε διαρροή δεδομένων και αναμένουν την εξέλιξη ώστε να το αντιμετωπίσουν επικοινωνιακά.
Φυσικά ουδείς θέλει να πιστέψει ότι υπάρχει γνώση για διαρροή δεδομένων και το γεγονός αποκρύπτεται καθώς μια τέτοια πρακτική είναι προφανές ότι σύντομα θα γίνει μπούμεραγκ.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης