Τελευταία Νέα
Speculator

Και όμως μπορεί να συμβεί και αυτό - Το βιοαέριο καίει την Επίλεκτος - Το παράδοξο της ζημιάς από την ενεργειακή δραστηριότητα

Και όμως μπορεί να συμβεί και αυτό - Το βιοαέριο καίει την Επίλεκτος - Το παράδοξο της ζημιάς από την ενεργειακή δραστηριότητα
Η εταιρία στη λήξη της ετήσιας χρήσης (30/06/2022) είχε ληξιπρόθεσμες τοκοχρεολυτικές δόσεις δανείων συνολικού ποσού 1.792.664 ευρώ
Σχετικά Άρθρα

Ισχυρούς τριγμούς δέχεται η Επίλεκτος Κλωστοϋφαντουργία παρά την αύξηση της ζήτησης για νήματα αλλά και τη δραστηριοποίησή της στις Ανανεώσιμες Πηγές που συνοδεύτηκε από ισχυρές προσδοκίες.
Η εταιρία στη λήξη της ετήσιας χρήσης (30/06/2022) είχε ληξιπρόθεσμες τοκοχρεολυτικές δόσεις δανείων συνολικού ποσού 1.792.664 ευρώ με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να ταξινομήσει δάνεια 43,5 εκ ευρώ στις βραχυπρόθεσμες τραπεζικές υποχρεώσεις ενώ στο διάστημα έως 13 Οκτωβρίου που δημοσίευσε τις οικονομικές της καταστάσεις κατόρθωσε να αποπληρώσει μόλις 570 χιλιάδες ευρώ των ληξιπρόθεσμων τοκοχρεολυτικών δόσεων.
Ο ορκωτός ελεγκτής στην έκθεσή του επί των οικονομικών καταστάσεων αναφέρει χαρακτηριστικά «Εφιστούμε την προσοχή σας στη Σημείωση 4.1 επί των εταιρικών και ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων, όπου γίνεται αναφορά στην ύπαρξη ορισμένων οικονομικών ενδείξεων όπως η ύπαρξη μακροχρόνιων αρνητικών αποτελεσμάτων, η επίδραση της αύξησης του κόστους της ενέργειας στη λειτουργία του ομίλου και της εταιρείας, το γεγονός ότι οι βραχυπρόθεσμες απαιτήσεις, της εταιρείας και του ομίλου, υπολείπονταν την 30.06.2022 των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεών τους κατά 42 εκ. ευρώ και 45 εκ. ευρώ περίπου αντίστοιχα, καθώς και ότι τα ίδια κεφάλαια του ομίλου έχουν καταστεί αρνητικά, μπορεί να θέτουν σε αμφισβήτηση την παραδοχή της συνέχισης της δραστηριότητας της εταιρείας και κατ’ επέκταση του ομίλου.»
Δεδομένου ότι τα δεδομένα που διαμορφώνονται όπως το αυξημένο κόστος ενέργειας δεν έχουν μεταβληθεί είναι προφανές ότι τίθενται ερωτήματα επιδείνωσης της κατάστασης τους προσεχείς μήνες σε ότι αφορά στη δυνατότητα του ομίλου να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του.

Zημίες μετά από φόρους

Ο Όμιλος κατά την διαχειριστική χρήση 01.07.2021 – 30.06.2022 είχε ζημίες μετά από φόρους 1,694 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 439,54 χιλ. ευρώ της αντίστοιχης προηγούμενης χρήσης, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξεως των 1,255 εκατ. ευρώ, η οποία προέρχεται από τον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας κατά 16 χιλ. ευρώ και 1,239 εκατ. ευρώ από τον κλάδο ενέργειας. Και αυτό παρά την αύξηση του τζίρου στα 30,8 εκ ευρώ από 28,4 εκ ευρώ.
Και το μείζον ζήτημα φαίνεται να προκύπτει από τις δραστηριότητες της ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ που στεγάζει τις ενεργειακές δραστηριότητες του ομίλου και είναι εισηγμένη στην Ενναλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου της Κύπρου.
Μετά από έλεγχο απομείωσης της αξίας της θυγατρικής η ζημία από την προσαρμογή στην εύλογη αξία ανήλθε σε ευρώ 12.697.598,71 και αναγνωρίστηκε μέσω των συνολικών εσόδων στο αποθεματικό της εύλογης αξίας των ιδίων κεφαλαίων.
Ο κύκλος εργασιών του Ομίλου της «ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» κατά την χρήση 2021- 2022 ανήλθε σε 6,883 εκατ. ευρώ έναντι 8,122 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης προηγούμενης χρήσης, σημειώνοντας μείωση κατά 15,25%.
Η μείωση κατά την ίδια την εταιρία οφείλεται α) σε αύξηση εμπορικής δραστηριότητας κατά 591 χιλ.ευρώ και σε μειωμένη λειτουργική απόδοση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας κατά ποσό 1,830 εκατ €.
Η μείωση του κύκλου εργασιών από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας οφείλεται στην ελεγχόμενη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από την μονάδα βιοαερίου εξ΄αιτίας της υπερβολικής αύξησης του κόστους παραγωγής, απόρροια της ενεργειακής κρίσης από τη λειτουργία του σταθμού βιοαερίου. Επισημαίνει δε ότι η τιμή πώλησης προς τον ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ ΑΠΕ & ΕΓΓΥΗΣΕΩΝ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ δεν αναπροσαρμόσθηκε.
Τα συγκεντρωτικά συνολικά έσοδα μετά από φόρους ανήλθαν σε ζημίες 576,062 χιλ.ευρώ έναντι κερδών 661,623 χιλ.ευρώ της αντίστοιχης προηγούμενης χρήσης. Βέβαια αποτελεί ένα ερώτημα πως οι ζημίες από την ενέργεια είναι διπλάσιες από αυτές των οικονομικών καταστάσεων της θυγατρικής.
Το ενδιαφέρον επίσης είναι ότι και η Επίλεκτος Ενεργειακή που είναι ξεχωριστό τμήμα του ομίλου δεν μπόρεσε να πληρώσει τις τοκοχρεολυτικές δόσεις στις 10 Ιουνίου 2022 με αποτέλεσμα να κατατάξει 2,9 εκ ευρώ μακροπρόθεσμα δάνεια στις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις. Βέβαια η Επίλεκτος Ενεργειακή εξόφλησε τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις την 1η Αυγούστου 2022.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης