Τελευταία Νέα
Speculator

ΑΒ Βασιλόπουλος: Τα καταστήματα αυξάνονται το προσωπικό μειώνεται - Τι συμβαίνει με τις ενδοομιλικές συναλλαγές

ΑΒ Βασιλόπουλος: Τα καταστήματα αυξάνονται το προσωπικό μειώνεται - Τι συμβαίνει με τις ενδοομιλικές συναλλαγές
Μείωση κατά 4% του προσωπικού (612 άτομα) στη χρήση του 2021- Αλλάζει το μείγμα ιδιόκτητων και franchise καταστημάτων.
Αποκαλυπτική της πολιτικής συρρίκνωσης του προσωπικού είναι οι οικονομικές καταστάσεις της ΑΒ Βασιλόπουλος για το 2021.
Ενώ η εταιρία όπως η ίδια αναφέρει έθεσε κατά την διάρκεια του 2021, σε λειτουργία τέσσερα (4) νέα καταστήματα σούπερ-μάρκετ (και σαράντα έξι (46) καταστήματα με το σύστημα της δικαιόχρησης) ο αριθμός του προσωπικού μειώθηκε κατά 612 άτομα.
Συγκεκριμένα στο τέλος του 2020 ο όμιλος απασχολούσε 15.386 άτομα ενώ στο τέλος του 2021 ο αριθμός των εργαζομένων είχε μειωθεί σε 14.774 άτομα ή σε ποσοστό 4% μέγεθος το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν ληφθεί υπό όψιν ότι την ελεγχόμενη περίοδο υπήρξε σημαντική μείωση της ανεργίας σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.
Η μείωση του προσωπικού και η ενίσχυση του δικτύου καταστημάτων με το σύστημα δικαιόχρησης δείχνει την αγωνιώδη προσπάθεια της εταιρίας να περιορίσει τα κόστη της.
Σημειώνεται ότι στο τέλος του 2021 το δίκτυο πωλήσεων της Εταιρείας αριθμούσε 592 καταστήματα από τα οποία 314 ήταν εταιρικά καταστήματα λιανικής πώλησης, 14 χονδρικής και 264 ανήκαν στο δίκτυο δικαιόχρησης.
Ο περιορισμός της δαπάνης προσωπικού φαίνεται ότι είχε αποτέλεσμα ώστε η κερδοφορία της εταιρίας να σημειώσει μικρή αύξηση παρά την οριακή υποχώρηση του κύκλου εργασιών. Από την άλλη πλευρά είναι εμφανής η οριακή κατάσταση προσωπικού στα καταστήματα της εταιρίας γεγονός που επηρεάζει και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Ενδοομιλικό μπέρδεμα

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Βασιλόπουλος δεν μοιράζει μέρισμα στο μοναδικό μέτοχό του τη φετινή χρονιά. Ωστόσο είναι σαφές ότι δεν υπάρχει από τις οικονομικές καταστάσεις ξεκάθαρη εικόνα για το τι ακριβώς συμβαίνει με τις συναλλαγές με άλλες εταιρίες του group και κατά πόσο αυτό έχει ως συνέπεια την μεταφορά κερδοφορίας εκτός Ελλάδας.
Στις συναλλαγές συνδεδεμένων μερών δεν γίνεται αναλυτική μνεία του είδους των συναλλαγών παρά μόνο αθροιστική καταγραφή του συνόλου των αγορών και πωλήσεων αγαθών και υπηρεσιών μεταξύ των εταιριών του ομίλου. Οι αγορές μόνο από 3 εταιρίες του ομίλου Delhaize ήταν 30,175 εκ ευρώ και οι πωλήσεις 18,021 εκ ευρώ διαμορφώνοντας ένα αρνητικό ισοζύγιο 12 εκ ευρώ περίπου. Η καθαρές υποχρεώσεις της ΑΒ στο τέλος του 2021 ήταν 8,5 εκ ευρώ ενώ στο τέλος του 2020 ήταν 7 εκ ευρώ αλλά με ισοζύγιο υπέρ των αγορών 10,4 εκ ευρώ. Δηλαδή το 2021 αυξήθηκε το gap μεταξύ αγορών και πωλήσεων σε επίπεδο group.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης