Τελευταία Νέα
Speculator

Αποκάλυψη: Τα «όργια» της Vie Finance ΑΕΠΕΥ σε Ιταλία, Πολωνία, Ισπανία

Αποκάλυψη: Τα «όργια» της Vie Finance ΑΕΠΕΥ σε Ιταλία, Πολωνία, Ισπανία
Οι αδημοσίευτες οικονομικές καταστάσεις, τα ερωτήματα και ο Κύπριος μέτοχος με τεχνογνωσία από την πρώην θητεία του στην Κυπριακή Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Σχετικά Άρθρα

Ούτε μια ούτε δύο αλλά 160 καταγγελίες για καταχρηστικές πρακτικές κουβαλά η VIE FINANCE ΑΕΠΕΥ η οποία μάλιστα είναι συμφερόντων πρώην στελέχους της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου ο οποίος προφανώς ξέρει τις τρύπες του συστήματος εκ των έσω.
Οι παραβάσεις που έχει διαπράξει η εταιρία είναι τέτοιες που εγείρουν το εύλογο ερώτημα γιατί η ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν της αφαίρεσε την άδεια λειτουργίας αλλά περιορίστηκε στην επιβολή προστίμου σε μια εταιρία η οποία έχει εντοπιστεί για διάπραξη σωρείας παραβάσεων τουλάχιστον από το 2020 στην Ιταλία και ενώ υποτίθεται ότι συμμορφώθηκε επιχείρησε να αλλάξει target group χτυπώντας πελάτες στην Μάλαγα της Ισπανίας.
Οι παράνομες πρακτικές της όπως μπορεί να γίνει αντιληπτό δεν έλαβαν χώρα στην Ελλάδα όπου έχει έδρα αλλά αρχικά σε Ιταλία και Πολωνία και πριν από λίγους μήνες επιχειρήθηκε να κάνουν τα ίδια κόλπα και στην Ισπανία προωθώντας διαφημιστικά τρικ παραπλάνησης των επενδυτών.
Οι Επιτροπές Κεφαλαιαγοράς Ιταλίας και Ισπανίας έγιναν δέκτες καταγγελιών και απευθύνθηκαν στην ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς η οποία πραγματοποίησε συνεχείς ελέγχους.

Σημεία και τέρατα

Και ο έλεγχοι ανέδειξαν σημεία και τέρατα.
Συγκεκριμένα η VIE FINANCE χαρακτήριζε πελάτες ως επαγγελματίες και υπήρχαν και εταιρίες μεσάζοντες τους έσπρωχναν να δηλώσουν επαγγελματίες.
Δεν υπήρχε κανένας εσωτερικός έλεγχος και ούτε επιβεβαίωση εκτέλεσης των εντολών των πελατών.
Επίσης υπήρχαν ιδιώτες πελάτες οι οποίοι λάμβαναν bonus!
Η εταιρία επίσης δεν τηρούσε τα όρια μόχλευσης που προβλέπονται για τα CFDs αλλά το «καλύτερο» είναι ότι εξαφάνισε από την χρηματική καρτέλα πελάτης περίπου 800.000 ευρώ επικαλούμενη καταχρηστικό όρο για τον τρόπο διενέργειας των συναλλαγών.
Τα χρήματα πήγαν σε Κυπριακή ΑΕΠΕΥ η οποία που ήταν πάροχος ρευστότητας (αλήθεια ποιων συμφερόντων ήταν η ΑΕΠΕΥ;) της οποίας στη συνέχεια ανακλήθηκε η άδεια αλλά λίγους μήνες μετά της ξαναδόθηκε και η Κυπριακή ΑΕΠΕΥ άλλαξε όνομα!
Η εταιρία αφού πιάστηκε έκανε κινήσεις υποτίθεται για να θεαπεύσει την κατάσταση και προχώρησε σε αποζημιώσεις επενδυτών που είχε ζημιώσει. Επισημαίνεται ότι για 144 καταγγέλλοντες οι συνολικές απώλειες του επενδυμένου κεφαλαίου τους ανέρχονται σε περίπου 6,3 εκ ευρώ.
Εν τω μεταξύ η VIE FINANCE στην ιστοσελίδα της έχει δημοσιεύσει τελευταίες οικονομικές καταστάσεις για τη χρήση του 2020 ενώ θα έπρεπε να έχει αναρτήσει το έτος 2021 αλλά και τις ενδιάμεσες οικονομικές καταστάσεις του 2022.
Σημειωτέον ότι ούτε στο ΓΕΜΗ δεν έχει δημοσιεύσει καταστάσεις χρήσης 2021 και προφανώς έχει το σκοπό της που δεν είναι άλλος από την αναγραφή των κατορθωμάτων της και των συμβιβασμών με πελάτες ώστε να μην το μάθουν οι επόμενοι πελάτες.
Άραγε η Επιτροπή προβληματίζεται γι’ αυτό μιας και θεωρεί ότι δεν πρέπει να ανακληθεί η άδειά της με τα όσα έχει διαπράξει;

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης