Τελευταία Νέα
Speculator

Η φαρσοκωμωδία με τις αποτιμήσεις λάστιχο της REDS

tags :
Η φαρσοκωμωδία με τις αποτιμήσεις λάστιχο της REDS
Η υποχρεωτική δημόσια πρόταση για την απόκτηση της REDS από την ΕΛΛΑΚΤΩΡ έρχεται να αποκαλύψει με τον ποιο ανάγλυφο τρόπο την αναξιοπιστία των αποτιμήσεων και μάλιστα σε συσχέτιση με αυτόν που την παραγγέλνει.

Γιατί πως αλλιώς να εξηγήσει κάποιος το γεγονός ότι άλλη αποτίμηση προσδιόρισε ο σύμβουλος του υποχρεωτικώς προσφέροντα και άλλος ο σύμβουλος της υπό εξαγορά εταιρίας οι οποίες σημειωτέον ανήκουν και στον ίδιο όμιλο.
Ειδικότερα όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση «Ο Προτείνων προσφέρει €2,48 σε μετρητά για κάθε μια Μετοχή που προσφέρεται στον Προτείνοντα από τους Μετόχους Το Προσφερόμενο Αντάλλαγμα είναι εύλογο και δίκαιο, σύμφωνα με το άρθρο 9 παρ. 4 και 6 του Νόμου, βάσει της έκθεσης του χρηματοοικονομικού συμβούλου του Προτείνοντος, εταιρείας EUROCORP».
Σύμφωνα με την έκθεση αποτίμησης που συνέταξε η EUROCORP στις 18 Αυγούστου 2022 η αξία της Εταιρείας υπολογίζεται στο ποσό των €111.900.000,00 και κατά συνέπεια η αξία κάθε Μετοχής αποτιμάται σε €1,95. Σύμφωνα με την από 06.10.2022 Έκθεσή του προσδιόρισε ένα εύρος αξίας των μετοχών της Εταιρείας (το Εύρος Αξίας ανά μετοχή), σε σχέση με τη Δημόσια Πρόταση, το οποίο κυμαίνεται μεταξύ 2,51 Ευρώ και 2,85 Ευρώ ανά μετοχή.
Όπως μπορεί να γίνει αντιληπτό οι αποτιμήσεις των δύο συμβούλων παρουσιάζουν μεγάλη απόκλιση η οποία κυμαίνεται μεταξύ 28,71% (στο κάτω όριο αποτίμησης της Euroxx ) και 46,15% στο άνω όριο.
Βέβαια κάποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι ο κάθε ένας χρησιμοποιεί άλλες μεθόδους και υποθέσεις. Η ουσία όμως είναι πως εκ των πραγμάτων οι αποτιμήσεις και τα περί εύλογου και δίκαιου αποτελούν αστειότητες και ο κάθε σύμβουλος επί πληρωμή μπορεί να κάνει λάστιχο μια αποτίμηση ανάλογα με το ποιος την παραγγέλνει και να μην ελέγχεται μάλιστα από κανέναν για το έργο που παραδίδει.
Άραγε υπάρχει κάποιος που να πιστεύει στα σοβαρά ότι υπό τέτοιες συνθήκες μπορεί να θεωρηθεί ότι έχουμε αξιόπιστη λειτουργία της χρηματιστηριακής αγοράς. Και εν πάση περιπτώσει με ποιο αντικειμενικό κριτήριο καθορίζονται οι «εγνωσμένου κύρους σύμβουλοι»;

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης