Τελευταία Νέα
Speculator

Χάος με τα τιμολόγια και το ΓΕΜΗ με υπαιτιότητα Άδωνι Γεωργιάδη - Εγκύκλιοι διευκρινίσεων που προκαλούν μπάχαλο

Χάος με τα τιμολόγια και το ΓΕΜΗ με υπαιτιότητα Άδωνι Γεωργιάδη - Εγκύκλιοι διευκρινίσεων που προκαλούν μπάχαλο
Τις τελευταίες τρεις ημέρες όμως επικρατεί πανικός σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις αναφορικά με την εγγραφή του αριθμού ΓΕΜΗ στα φορολογικά έντυπα.
Ο Ν.4919/2022 που αφορά στη λειτουργία του ΓΕΜΗ και ψηφίσθηκε μόλις τον Απρίλιο του 2022 προβλέπει σειρά προστίμων και επιβαρύνσεων για τους παραβάτες του .
Μία από τις παραβάσεις είναι και η μη αναγραφή του αριθμού ΓΕΜΗ στα έντυπα των εταιρειών.
Για την ενεργοποίηση των ποινών επί των παραβάσεων προβλέπεται στον ίδιο νόμο η έκδοση απόφασης δύο Υπουργών (Οικονομικών και Ανάπτυξης) και η οποία ακόμη δεν έχει εκδοθεί.
Τις τελευταίες τρεις ημέρες όμως επικρατεί πανικός σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις αναφορικά με την εγγραφή του αριθμού ΓΕΜΗ στα φορολογικά έντυπα.
Καθώς κόβουν αποδείξεις και εκδίδουν παραστατικά ανησυχούσαν μήπως και τους επιβληθούν ποινές ύψους έως 500 ευρώ. Τον γρίφο προσπάθησε να επιλύσει σχετικό έγγραφο του Υπουργού Ανάπτυξης που ανέβηκε στη Διαύγεια : https://diavgeia.gov.gr/decision/view/69%CE%99%CE%9446%CE%9C%CE%A4%CE%9B%CE%A1-8%CE%A42 και το οποίο διευκρινίζει μάλλον τα «αδιευκρίνιστα» επιτείνοντας τη σύγχυση.

Στο έγγραφο υπ’ αριθμ. 95207 - 05-10-2022 «διευκρινίζεται» ότι, εξαιρούνται οι αποδείξεις λιανικών πωλήσεων και τα τιμολόγια αλλά, δεν διευκρινίζεται αν εξαιρούνται τα δελτία αποστολής, τα δελτία εσωτερικής διακίνησης, οι αποδείξεις δαπανών η ακόμη οι αποδείξεις είσπραξης που δεν είναι καν φορολογικό στοιχείο.
Από την γραφή του εγγράφου φαίνεται η άγνοια των συντακτών για τα τεκταινόμενα στον επιχειρηματικό χώρο και τα έντυπα που χρησιμοποιούνται για φορολογικούς και λογιστικούς σκοπούς.
Συνεχίζοντας όμως την ανάγνωση διαπιστώνονται πολλά μαργαριτάρια. Στην δεύτερη σελίδα του εγγράφου ο Ν.4072/2012 για τις ΙΚΕ αναγράφεται ως Ν.4042/2012 και ο παλαιός νόμος των ΕΠΕ Ν.3190/1955 γύρισε μερικά χρόνια πίσω και αναγράφεται ως Ν.3190/1950.

Παντελώς άσχετοι

Κοινώς οι συντάκτες δεν ξέρουν τι τους γίνεται
Προφανώς οι Σύμβουλοι του Υπουργού που συνέταξαν το σχετικό έγγραφο αφενός μεν δεν πέρασαν από την Νομική Σχολή - μάλλον ούτε απ’ έξω - και αφετέρου είναι εξαιρετικά τραγικό και συνάμα επικίνδυνο διατάξεις νόμων να αναγράφονται εσφαλμένα σε έγγραφο Υπουργού που αφορά εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις που είναι στο ΓΕΜΗ. Πιο τραγικό όμως είναι ότι αυτοί οι Σύμβουλοι που δεν ξέρουν τι ακριβώς γράφουν, καλούνται κιόλας να εφαρμόσουν τις διατάξεις.
Επίσης ερωτηματικά προκαλούνται για την ποιότητα της ιεραρχικής πυραμίδας του κ. Αδωνι Γεωργιάδηστο Υπουργείο Ανάπτυξης την οποία ο ίδιος έχει επιλέξει και οι οποίοι συνυπόγραψαν το σχετικό έγγραφο.
Φαίνεται ότι πραγματικά δεν έχουν ιδέα των νομικών κειμένων και δεν είναι σε θέση να τα χειρισθούν πολλώ δε μάλλον να τα «διευκρινίσουν»....
Έτσι θύματα αυτής της κατάστασης είναι χιλιάδες επιχειρήσεις που αγωνιούν κάθε μέρα για τις «αδιευκρίνιστες» υποχρεώσεις των που δεν διευκρινίζονται.
Σημειωτέον ότι το απόλυτο μπάχαλο διευρύνεται με τις ατομικές επιχειρήσεις όπου με πρόσφατη νομοθετική παρέμβαση απαλλάχτηκαν από την εγγραφή στο ΓΕΜΗ την οποία είχαν επιβάλει κατά λάθος οι συντάκτες των νομοθετημάτων του ΥΠΑΝ πριν από μήνες.
Όμως τα πράγματα είναι απολύτως μπερδεμένα καθώς πάροχοι εφαρμογής ηλεκτρονικών τιμολογίων όπως η Epsilon net έστελναν μηνύματα σε εκδότες ατομικές επιχειρήσεις ότι πρέπει να αναγράψουν τον αριθμό ΓΕΜΗ στα τιμολόγια όταν την ίδια στιγμή δεν έχουν υποχρέωση εγγραφής στο ΓΕΜΗ.
Και προφανώς εταιρίες σαν την Epsilon Net δεν στέλνουν μηνύματα επειδή τους ήλθε επιφοίτηση. Εκτός κι αν κόλλησαν την ασθένεια από τους συντάκτες των νομοθετημάτων και των εγκυκλίων του ΥΠΑΝ.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης