Τελευταία Νέα
Speculator

Αποκλειστικό: Τι δεν ανακοίνωσε η Παπουτσάνης για την εξαγορά της Αρκάδι - Στα κόκκινα η εταιρία

Αποκλειστικό: Τι δεν ανακοίνωσε η Παπουτσάνης για την εξαγορά της Αρκάδι - Στα κόκκινα η εταιρία
Στα …. «κόκκινα» η εξαγορασθείσα εταιρεία από το 2020
Σχετικά Άρθρα

Χωρίς να παράσχει κανένα πρόσθετο στοιχείο για τα δεδομένα της εταιρίας και το τίμημα η Παπουτσάνης αργά χθες το απόγευμα ανακοίνωσε την εξαγορά του 100% της εταιρίας ΑΡΚΑΔΙ-Γ. ΜΑΛΙΚΟΥΤΗΣ που παράγει τα γνωστά προϊόντα Αρκάδι.
Όπως ανακοίνωσε η Παπουτσάνης με την εξαγορά αυτή εισέρχεται στις
αγορές φροντίδας ρούχων και καθαριστικών γενικής χρήσεως,
ενδυναμώνοντας ταυτόχρονα το προϊοντικό της χαρτοφυλάκιο και την
παρουσία της στην ελληνική αγορά.
Ποια είναι όμως τα στοιχεία της εξαγορασθείσας εταιρίας;

Το παράδοξο του μετοχολογίου

Μια μικρή έρευνα αποκαλύπτει ότι η τελευταία Γενική Συνέλευση έγινε τα γραφεία της εταιρίας στις 30 Οκτωβρίου 2021.
Από τον πίνακα μετόχων προκύπτει ότι η κα Μαρία Μαλικούτη έχει 21.760 μετοχές και ισάριθμα δικαιώματα ψήφου, Κατερίνα Μαλικούτη και Χρστίνα Μαλικούτη έχουν από 23.120 μετοχές και ισάριθμα δικαιώματα ψήφου και ο κ. Ζαχαρίας Μαλικούτης με 68.000 μετοχές και παραδόξως με μηδενικά δικαιώματα ψήφου.
Η εταιρία το 2020 που είναι η τελευταία δημοσιευμένη χρήση παρουσίασε αύξηση του κύκλου εργασιών και ανήλθε στο ποσό € 2.466.636,07 έναντι € 1.772.986,00 της προηγουμένης χρήσεως.
Τα μικτά κέρδη ανήλθαν σε € 992.511,83 και το μικτό περιθώριο σε 40,24% έναντι € 506.451,32 με μικτό περιθώριο πωλήσεων 28,56% της προηγούμενης χρήσης.
Τα καθαρά αποτελέσματα προ φόρων της χρήσεως ανήλθαν σε κέρδη ποσού (€ 129.236,06) έναντι ζημιών ποσού (€ 133.298,95) της προηγούμενης χρήσεως.
Τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε € 98.219,41 έναντι ζημιών ποσού € 133.298,95 της προηγουμένης χρήσης.

Η τέχνη των λογιστικών χειρισμών

Η εταιρία προχώρησε σε αναπροσαρμογή αξίας ακινήτου με βιομηχανοστάσιο που έχει στον Ασπρόπυργο κατά 1.429.850,79 ευρώ με σχηματισμό αποθεματικού αναπροσαρμογής.
Οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της εταιρίας στο τέλος του 2029 είχαν διαμορφωθεί σε 1,854 εκ ευρώ ενώ ο καθαρός δανεισμός ήταν 391 χιλιάδες ευρώ με το ταμείο της εταιρίας στο τέλος της χρήσης να είναι μόλις 20 χιλιάδες ευρώ.
Τα ίδια κεφάλαια ανήλθαν σε 1,744 εκ ευρώ λόγω αναπροσαρμογής αξίας ακινήτου.
Στο προσάρτημα των οικονομικών καταστάσεων του 2020 αποκαλύπτεται ότι η εταιρία δεν βρίσκεται στην καλύτερη κατάσταση και στους παράγοντες που θέτουν σε κίνδυνο τη συνεχιζόμενη δραστηριότητα.
Ειδικότερα μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής:
«Στην κλειόμενη χρήση, η Εταιρεία εντόπισε τους ακόλουθους παράγοντες:
Το σύνολο των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων της Εταιρείας ανέρχεται σε € 1.854.404,44 έναντι βραχυπρόθεσμων απαιτήσεων ποσού € 1.141.379,67.
Για την αντιμετώπιση του προβλήματος, σύμφωνα με την από 3.11.2020 έκθεση ορκωτού εκτιμητή ΑΝΝΑ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ, η διοίκηση προέβη στην εκτίμηση της εύλογης αξίας του Βιομηχανικού κτιρίου που βρίσκεται επί της συμβολής αγροτικών
ειδών, εκτός σχεδίου πόλης Ασπροπύργου, στη θέση «Σπασμένη Πέτρα», της Δημοτικής Ενότητας Ασπροπύργου, Περιφέρειας Αττικής και έγινε με βάση το Ν. 4152/2013, με σκοπό την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της εταιρείας και κατ’
επέκταση την αύξηση των Ιδίων της Κεφαλαίων.
Κατά συνέπεια οι παρούσες χρηματοοικονομικές καταστάσεις έχουν καταρτιστεί στη βάση της δυνατότητας ομαλής συνέχισης των δραστηριοτήτων της Εταιρείας και ως εκ τούτου δεν περιλαμβάνουν προσαρμογές, οι οποίες θα ήταν αποτέλεσμα της αδυναμίας ομαλής συνέχισης της δραστηριότητας της Εταιρείας και σχετίζονται με την ανάκτηση και την ταξινόμηση των περιουσιακών στοιχείων του ενεργητικού, με τα ποσά και την ταξινόμηση των υποχρεώσεων και με τις απαιτούμενες γνωστοποιήσεις»

Τι αποκαλύπτει ο ορκωτός

Ποιο αποκαλυπτική είναι η έκθεση του ορκωτού ελεγκτή που αναφέρει μεταξύ άλλων:

1) Κατά παρέκκλιση των λογιστικών αρχών, που προβλέπονται από τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα, δεν σχηματίζεται επαρκής πρόβλεψη για αποζημίωση προσωπικού λόγω εξόδου από την υπηρεσία.
Κατά την 31η Δεκεμβρίου 2020, το συνολικό ύψος της πρόβλεψης ανέρχεται σε ευρώ 67.418 περίπου, με συνέπεια οι προβλέψεις για παροχές σε εργαζομένους να εμφανίζονται μειωμένες κατά 7.876 ευρώ περίπου, τα ίδια κεφάλαια να εμφανίζονται αυξημένα κατά 7.876 ευρώ περίπου και τα αποτελέσματα προηγούμενων χρήσεων ισόποσα
αυξημένα.
2) Από τον έλεγχό μας προέκυψε ότι στις εμπορικές απαιτήσεις περιλαμβάνονται και απαιτήσεις σε καθυστέρηση από την προηγούμενη χρήση, συνολικού ποσού ευρώ 157.687 περίπου.
Κατά παρέκκλιση των λογιστικών αρχών, που προβλέπονται από τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα, δεν έχει διενεργηθεί απομείωση επί των απαιτήσεων αυτών, κατά την εκτίμησή μας ποσού ευρώ 157.687. Λόγω του γεγονότος αυτού η αξία των εμπορικών απαιτήσεων από πελάτες και τα ίδια κεφάλαια εμφανίζονται αυξημένα κατά ευρώ 157.687 περίπου, τα αποτελέσματα χρήσεως αυξημένα κατά ευρώ 33.077 περίπου και τα αποτελέσματα των προηγούμενων χρήσεων αυξημένα κατά περίπου ευρώ 133.390 αντίστοιχα.
3) Κατά τη λήξη της διαχειριστικής περιόδου, το σύνολο των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων της Εταιρείας είναι σημαντικά μεγαλύτερο έναντι των βραχυπρόθεσμων απαιτήσεων της.

Από τα παραπάνω στοιχεία καθίσταται σαφές ότι η εξαγορασθείσα εταιρία λειτουργούσε στο «κόκκινο» στα τέλη του 2020 και είναι άγνωστο σε ποια κατάσταση βρίσκεται σήμερα που εξαγοράζεται.
Η εικόνα των ιδίων κεφαλαίων δε είναι «μαγική» καθώς προέκυψε από λογιστική προσαρμογή (αναπροσαρμογή αξίας ακινήτων) αλλά και μη διενέργεια προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις.
Μένει να φανεί αν και εφ όσον η Παπουτσάνης ανακοινώσει και το τίμημα που κατέβαλε για να την εξαγοράσει το οποίο κράτησε ως επτασφράγιστο μυστικό παρά τις συστάσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για αναλυτική παροχή πληροφοριών στους επενδυτές σε περιπτώσεις σημαντικών γεγονότων.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης