Τελευταία Νέα
Speculator

Αναζητά funds για να καλυφθεί η μεγάλη αύξηση κεφαλαίου η Attica Bank

tags :
Αναζητά funds για να καλυφθεί η μεγάλη αύξηση κεφαλαίου η Attica Bank

Θα συμμετάσχουν και TXΣ, ΤΜΕΔΕ, Ellington

Διερευνητικές επαφές ώστε να βρεθούν και νέοι επενδυτές που θα συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου της Attica Bank έχουν ξεκινήσει, καθώς το υπάρχον σχήμα TXΣ, ΤΜΕΔΕ και Ellington για συγκεκριμένους λόγους δεν μπορεί να καλύψει τις μεγάλες κεφαλαιακές ανάγκες.

Η νέα εξέλιξη, άπαξ και οι κεφαλαιακές ανάγκες ξεπεράσουν κατά πολύ τις αρχικές εκτιμήσεις, είναι ότι δεν αρκεί η συμφωνία των τριών βασικών μετόχων, αλλά απαιτούνται και νέοι επενδυτές προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι κεφαλαιακές προκλήσεις.
Από τις διευρευνητικές επαφές που βρίσκονται σε εξέλιξη δεν έχει υπάρξει μέχρι τώρα κάτι καινούργιο, ωστόσο υποδηλώνεται η προθεση της τράπεζας να παραμείνει αυτόνομη και να μη σπάσει σε good και bad bank.

Ο βασικός λόγω των νέων επαφών είναι:

1)Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με ποσοστό περίπου 62% και έχοντας επενδύσει 153,76 εκατ. ευρώ, θα πρέπει στην νέα ανακεφαλαιοποίηση της Attica Bank να δικαιολογήσει γιατί τα νέα κεφάλαια που θα εισφέρει καθιστούν βιώσιμη την επένδυσή του.
Υπάρχει λοιπόν ο κίνδυνος το ΤΧΣ να υποστεί μεγάλη ζημιά, και ο SSM, ο μόνιμος εποπτικός μηχανισμός των τραπεζών, να μην επιτρέψει τη συμμετοχή του.
Ούτως ή άλλως, ο νόμος που διέπει το Ταμείο ορίζει με σαφή τρόπο ότι άπαξ και η Attica Bank, η οποία δεν είναι συστημική τράπεζα, μπορεί να ανακεφαλαιοποιηθεί από το ΤΧΣ υπό τον όρο πως η επένδυση θα είναι βιώσιμη και δικαιογήσιμη.

2)Το ΤΜΕΔΕ έχει επενδύσει ήδη πάρα πολλά κεφάλαια, σωρευτικά 1 δισ. ευρώ, όλα αυτά τα χρόνια, οπότε οι νέες κεφαλαιακές απαιτήσεις θα δημιουργήσουν μια δυσκολία στη διοίκηση του Ταμείου να πάρει εγκρίσεις αν δεν υπάρχει συμμετοχή ιδιωτών μετόχων.

3)Το Ellington συμμετέχει –αν συμμετέχει– με ποσοστό 9,87% στην Attica Bank μέσω της κυπριακής RINOA.
Προφανώς το Ellington δεν επιθυμεί να επενδύσει σημαντικά κεφάλαια στην Attica Bank, καθώς η τρέχουσα αποτίμηση της τράπεζας διαμορφώνει το P/BV μεταξύ 1,5 και 2, καθιστώντας παντελώς ασύμφορη την όλη επένδυση.
Δεν μπορεί η Attica Bank να αποτιμάται P/BV όταν η Πειραιώς με όρους τιμής προς λογιστική αξία αποτιμάται 0,20.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης