Τελευταία Νέα
Speculator

Η ματαίωση της ΓΣ της Μπλε Κέδρος, το αλαλούμ με το μέρισμα και το βραχυκύκλωμα στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Η ματαίωση της ΓΣ της Μπλε Κέδρος, το αλαλούμ με το μέρισμα και το βραχυκύκλωμα στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Η εταιρία στο ενημερωτικό της δελτίο ανέγραψε ότι δικαίωμα στο μέρισμα από τα κέρδη της χρήσης του 2021 θα έχουν μόνο οι παλαιοί μέτοχοι και όχι εκείνοι που θα μετάσχουν στη δημόσια εγγραφή.
Σχετικά Άρθρα

Η χθεσινή 3 Αυγούστου 2022 Γενική Συνέλευση της ΜΠΛΕ ΚΕΔΡΟΣ ματαιώθηκε αλλά χωρίς καμία αιτιολόγηση.
Και οι επενδυτές παραμένουν τυφλοί για το ακριβώς συμβαίνει με τη διανομή μερίσματος με ευθύνη και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
Ειδικότερα η εταιρία στο ενημερωτικό της δελτίο για την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο ανέγραψε ότι δικαίωμα στο μέρισμα από τα κέρδη της χρήσης του 2021 θα έχουν μόνο οι παλαιοί μέτοχοι και όχι εκείνοι που θα μετάσχουν στη δημόσια εγγραφή.
Η εταιρία μέχρι την εισαγωγή των μετοχών της για διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο δεν έκανε Γενική Συνέλευση (μπορούσε να κάνει αυτόκλητη) και η Συνέλευση που δεν έγινε συγκλήθηκε με θέμα τη διανομή μερίσματος στους παλαιούς μετόχους.

Διαφωνία … Αντιπρόεδρου

Όμως αυτό δεν μπορούσε τεχνικά να γίνει καθώς δεν υπάρχει διάταξη νόμου που να το επιτρέπει και παρά το γεγονός ότι εις εκ των Αντιπρόεδρων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (άγνωστο με ποιο σκεπτικό) επιμένει ότι γίνεται. Η νομοθεσία πάντως δεν δίνει τη δυνατότητα διανομής μερίσματος a la carte αλλά μόνο όταν εφαρμόζονται ειδικές διατάξεις όπως για παράδειγμα η ύπαρξη προνομίου για έναν αριθμό μετοχών.
Όμως στην περίπτωση της ΜΠΛΕ ΚΕΔΡΟΣ δεν υπάρχει κανένα προνόμιο στις παλαιές μετοχές.
Όπως μπορεί να γίνει αντιληπτό η κατάσταση που διαμορφώνεται έχει προκαλέσει βραχυκύκλωμα και διχογνωμίες στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς η οποία προκειμένου να μην εκτεθεί επιλέγει την τακτική της στρουθοκαμήλου παρ ότι ήδη υπάρχουν δημοσιεύματα που αναφέρονται στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Ο κίνδυνος που υπάρχει είναι μέτοχοι που εγράφησαν στη δημόσια εγγραφή ή αγόρασαν μετοχές από το ΧΑ να στραφούν κατά της εταιρίας στην περίπτωση που δεν καταστούν δικαιούχοι μερίσματος παρά το γεγονός ότι το ενημερωτικό δελτίο ανέφερε ότι δεν θα λάβουν μέρισμα.
Και αυτό διότι η νομοθεσία υπερισχύει των αναφορών σε ένα ενημερωτικό δελτίο.
Βέβαια σε αυτή την περίπτωση χαμένοι θα είναι οι παλαιοί μέτοχοι και κερδισμένοι οι νέοι.
Ενδιαφέρον επίσης έχει εάν στην περίπτωση που τελικά δοθεί μέρισμα σε όλους αν το ποσό θα είναι το ίδιο με αυτό που προτάθηκε στη Συνέλευση που ακυρώθηκε ή θα μειωθεί.
Και αυτό διότι εγείρεται και ζήτημα αν κατά πόσο υπάρχει η ταμειακή ευχέρεια (υπό την έννοια του δικαιώματος χρήσης των ρευστών διαθεσίμων που έχει η εταιρία) ώστε να καταβληθεί άμεσα το μέρισμα. Βέβαια μπορεί οι βασικοί μέτοχοι να αναβάλλουν την είσπραξή του για το προσεχές μέλλον.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης