Τελευταία Νέα
Speculator

Στις 8/7 κληρώνει για τα κλιματικά stress tests των τραπεζών - Πως θα επηρεαστεί η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων

Στις 8/7 κληρώνει για τα κλιματικά stress tests των τραπεζών - Πως θα επηρεαστεί η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων

Πότε θα πάρουν προβλέψεις οι ελληνικές τράπεζες για εταιρίες αυξημένου κλιματικού κινδύνου.

Την Παρασκευή 8 Ιουλίου οι ελληνικές συστημικές τράπεζες και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές θα παραλάβουν τα αποτελέσματα από τα stress tests κλιματικών κινδύνων που τρέχουν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός για το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Έτσι θα διαπιστώσουν για πρώτη πως υπολογίζονται οι κίνδυνοι για σημαντικό ποσοστό επιχειρηματικών δανείων που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους και που για την Ελλάδα ανέρχεται στα επίπεδα των 60 δις ευρώ.
Η άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων αναμένεται να αλλάξει και τον τρόπο που προσεγγίζουν οι τράπεζες τη χορήγηση των δανείων καθώς θα λαμβάνουν πλέον υπό όψιν τους και τον κλιματικό κίνδυνο εφ όσον αυτός είναι υπαρκτός για τις επιχειρήσεις που χρηματοδοτούν.

Προς το παρόν οι ελληνικές τράπεζες δεν θα πάρουν προβλέψεις με την άδεια της ΕΚΤ όπως θα συμβεί με άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες καθώς είναι η πρώτη φορά που μετέχουν σε μια τέτοια άσκηση αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι σε δεύτερο χρόνο και μάλιστα όχι μακρινό θα το αποφύγουν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πάνω από 20 κλάδοι οικονομικής δραστηριότητας θεωρούνται υψηλού κλιματικού κινδύνου.
Τέτοιοι είναι η φυτικής και ζωικής παραγωγής, της αλιείας, βιομηχανιας τροφίμων, εξόρυξης μετάλλων, χημικής βιομηχανίας, διυλιστηρίων, κατασκευών, μεταφορών κλπ

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης