Τελευταία Νέα
Speculator

Τι συμβαίνει με το Ελληνικό Χρηματιστήριο και γιατί η μετοχή της ΔΕΗ δεν σηκώνει κεφάλι

Τι συμβαίνει με το Ελληνικό Χρηματιστήριο και γιατί η μετοχή της ΔΕΗ δεν σηκώνει κεφάλι
Τα μεγάλα χέρια που στήριζαν τη μετοχή θα επιστρέψουν όταν απομακρυνθεί ο κίνδυνος αλλαγής διοίκησης και σχεδίων
Σχετικά Άρθρα

Έχει πλέον κυκλοφορήσει ευρέως στα χρηματιστηριακά γραφεία το σενάριο των εθνικών εκλογών με αποτέλεσμα πολλά μεγάλα desks και από το εξωτερικό να έχουν… αφήσει τα πληκτρολόγια και να μην «βαράνε» εντολές σε συγκεκριμένες μετοχές.
Μάλιστα τις τελευταίες μέρες κυκλοφόρησαν και ημερομηνίες για την ημέρα των εκλογών, όπως 2 Οκτωβρίου, χωρίς βέβαια αυτές οι πληροφορίες να μπορούν να επαληθευτούν.
Όπως σημειώνουν όμως χρηματιστηριακά στελέχη, πέρα από το πότε θα γίνουν οι εκλογές, αν θα είναι πρόωρες ή αν θα είναι στο τέλος της τετραετίας, οι επενδυτές έχουν μπει σε στάση αναμονής και δεν αναλαμβάνουν να αγοράσουν συγκεκριμένες μετοχές που συνδέονται άμεσα με το κυβερνητικό πρόγραμμα.
Κορυφαίο παράδειγμα αποτελεί η μετοχή της ΔΕΗ, η οποία δεν μπορεί να σηκώσει κεφάλι το τελευταίο διάστημα.

Οι ανησυχίες

Από τη μία ο αυξημένος πληθωρισμός και οι «φουσκωμένοι» λογαριασμοί έχουν δημιουργήσει ανησυχίες για την είσπραξη των απαιτήσεων, καθώς αναμένεται αύξηση των απλήρωτων λογαριασμών.
Επιπλέον ο έκτακτος φόρος θα ανέλθει σύμφωνα με εκτίμηση της διοίκησης στα 200 εκατ. ευρώ και μαζί με τις ζημιές του πρώτου τριμήνου, αναμένεται να δούμε για τη χρήση, πιθανότατα χειρότερα αποτελέσματα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Από την άλλη κάποιοι αναλυτές σημειώνουν πως δεν μπορούν να παρθούν και αποφάσεις που συνδέονται με το χρηματιστήριο, όπως είχε γίνει πριν μήνες με την αύξηση κεφαλαίου, τις εκδόσεις ομολόγων κ.α. όπου και κάποια χρηματιστηριακά γραφεία λόγω των αυξημένων εσόδων, έβαλαν και πολλούς επενδυτές στη μετοχή.
Σημειώνουν με νόημα πως το story της ΔΕΗ θα επιστρέψει στο Χ.Α. την επόμενη μέρα που θα σχηματιστεί κυβέρνηση μετά της εκλογές και αν αυτή βέβαια είναι κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ακόμα και με συνεργασία άλλου κόμματος.
Μέχρι τότε, η ΔΕΗ θα παρακολουθείται ,αλλά τα μεγάλα χέρια που στήριζαν τη μετοχή θα επιστρέψουν όταν απομακρυνθεί ο κίνδυνος αλλαγής διοίκησης και σχεδίων.
Τονίζεται πως η μετοχή της ΔΕΗ βρίσκεται σε χαμηλά 19 μηνών, έχοντας σπάσει προς τα κάτω και τα 6 ευρώ, ενώ η αύξηση κεφαλαίου είχε γίνει στα 9 ευρώ και μάλιστα είχε καλυφθεί με χαρακτηριστική άνεση και από μεγάλα θεσμικά χαρτοφυλάκια του εξωτερικού.
Στις 3 Ιανουαρίου 2022 είχε γράψει υψηλό στα 9,48 ευρώ.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης