Τελευταία Νέα
Speculator

Οι αποκλίσεις στα περιθώρια κέρδους, τα ερωτήματα και το αφυδατωμένο γάλα που αφυδατώνει τα κέρδη της ΚΡΙ-ΚΡΙ

Οι αποκλίσεις στα περιθώρια κέρδους, τα ερωτήματα και το αφυδατωμένο γάλα που αφυδατώνει τα κέρδη της ΚΡΙ-ΚΡΙ
Στο πρώτο τρίμηνο της φετινής χρήσης το περιθώριο μεικτού κέρδους στον κλάδο παγωτού στην Ελλάδα υποχώρησε κατά 5,8 ποσοστιαίες μονάδες στο 42%.

Η κατακόρυφη άνοδος του αφυδατωμένου γάλακτος (γάλα σε σκόνη) φαίνεται πως βρίσκεται πίσω από την μείωση του μεικτού περιθωρίου κέρδους της ΚΡΙ ΚΡΙ στο πρώτο τρίμηνο του 2022 όπου στα στοιχεία που δίνει η ίδια η εταιρία αποκαλύπτουν ότι στην Ελλάδα πουλά με εξωφρενικά υψηλότερο περιθώριο μεικτού κέρδους σε σχέση με το εξωτερικό.
Ειδικότερα στο πρώτο τρίμηνο της φετινής χρήσης το περιθώριο μεικτού κέρδους στον κλάδο παγωτού στην Ελλάδα υποχώρησε κατά 5,8 ποσοστιαίες μονάδες στο 42%.
Την ίδια στιγμή το περιθώριο μεικτού κέρδους στις πωλήσεις εξωτερικού ήταν αυξημένο κατά 1,2 ποσοστιαίες μονάδες στο 25%.
Η απόκλιση περιθωρίου κέρδους μεταξύ πωλήσεων που γίνονται στην Ελλάδα σε σχέση με αυτές του εξωτερικού δημιουργεί εύλογα ερωτήματα και για το κατά πόσο λειτουργεί ο ανταγωνισμός στον κλάδο παγωτού στην Ελλάδα. Η εταιρία σημειωτέον δεν παρέχει στοιχεία για τον όγκο των πωληθέντων προϊόντων.
Σε ότι αφορά στη μείωση του περιθωρίου μεικτού κέρδους είναι σαφές ότι οφείλεται στην εκτίναξη της τιμής του αφυδατωμένου γάλακτος που χρησιμοποιείται στα παγωτά κατά 60% και πλέον.

Διαμαρτυρία και κερδοσκοπία

Αξίζει να σημειωθεί ότι την προηγούμενη εβδομάδα ο επικεφαλής της ΚΡΙ ΚΡΙ κ. Π Τσινάβος έκανε λόγο για αδικαιολόγητες αυξήσεις στις τιμές των πρώτων υλών και για τεχνητές ελλείψεις στην αγορά. ««Κρύβουν προϊόντα και τα δίνουν όποτε θέλουν. Υπάρχει συσσώρευση από πρωτεΐνες, σκόνη γάλακτος και δεν τα δίνουν για να ανέβει η τιμή»
Η αναφορά του αυτή προφανώς επιβεβαιώνει ότι η πίεση στην κερδοφορία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη χρήση σκόνης γάλακτος και σε μικρότερο σε άλλους παράγοντες όπως είναι το ενεργειακό κόστος.
Και είναι δικαίωμα του κυρίου Τσινάβου να διαμαρτύρεται αλλά όταν μιλά για την κερδοσκοπία των άλλων προφανώς θα πρέπει να αιτιολογήσει και τη μεγάλη απόκλιση στο μεικτό περιθώριο των πωλήσεων στην Ελλάδα σε σχέση με αυτών του εξωτερικού.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης