Τελευταία Νέα
Speculator

Εταιρική διακυβέρνηση, τραγέλαφο δείχνουν οι οικονομικές καταστάσεις των εισηγμένων επιχειρήσεων

Εταιρική διακυβέρνηση, τραγέλαφο δείχνουν οι οικονομικές καταστάσεις των εισηγμένων επιχειρήσεων
Σημαντικές αποκλίσεις από τον κώδικα εταιρικής διακυβέρνησης και παιδαριώδεις αιτιολογήσεις- Τέσσερα ενδεικτικά παραδείγματα
Σχετικά Άρθρα

Εταιρική διακυβέρνηση a la Greca φαίνεται ότι εφαρμόζει πλήθος εισηγμένων καθώς μεν στις οικονομικές τους καταστάσεις αναφέρουν ότι έχουν υιοθετήσει τον Κώδικα του ΕΣΕΔ αλλά δεν τον εφαρμόζουν στο σύνολό τους. Οι αιτιολογήσεις μάλιστα που είναι υποχρεωμένες οι εταιρίες να κάνουν σε ορισμένες περιπτώσεις υπερβαίνουν τα όρια της λογικής.

Από τις οικονομικές καταστάσεις ενδεικτικά αναφέρουμε τα εξής:


Στην Inform Λύκος ο Πρόεδρος δεν εκλέγεται από τα μη Εκτελεστικά μέλη και είναι Εκτελεστικός «για την εύρυθμη λειτουργία του ΔΣ» ενώ ο Αντιπρόεδρος που εκλέγεται από τα μη εκτελεστικά μέλη δεν αναπληρώνει τον Πρόεδρο με αποτέλεσμα να γεννάται το ερώτημα ποιες ακριβώς αρμοδιότητες έχει ο Αντιπρόεδρος που κατέχει τη συγκεκριμένη θέση.

Η Χαϊδεμένος δεν έχει συντάξει Κανονισμό Λειτουργίας ΔΣ γιατί δεν τον κρίνει απαραίτητο. Δεν έχει προετοιμάσει σχέδιο διαδοχής για τα μέλη του ΔΣ γιατί λαμβάνει υπό όψιν της ότι στοιχεία όπως γνώση του αντικειμένου δραστηριοποίησης, η εμπειρία καθώς και οι απαιτούμενες δεξιότητες για τη διασφάλιση της ομαλής συνέχειας της διοίκησης και την επίτευξη του σκοπού της εταιρείας κατέχονται από τα υφιστάμενα ανώτατα Διευθυντικά στελέχη της εταιρείας τα οποία πληρούν και τα γενικότερα κριτήρια καταλληλόλητας βάσει της σχετικής πολιτικής της εταιρείας!!! Δεν έκανε αξιολόγηση το 2021 γιατί το ΔΣ είχε μισή θητεία και θα την κάνει στο τέλος του 2022. Την ίδια στιγμή όμως ισχυρίζεται προκειμένου να δικαιολογήσει την μη ύπαρξη στις συμβάσεις των μελών του ΔΣ όρου για την επιστροφή bonus σε περίπτωση διαπίστωσης διάπραξης παραβάσεων ότι Οι συμβάσεις των εκτελεστικών μελών των ΔΣ είχαν καταρτιστεί πριν την υιοθέτηση του Ελληνικού Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης και δεν περιελάμβαναν τον συγκεκριμένο όρο. Κατά τα άλλα τα παλαιά εκτελεστικά μέλη του ΔΣ δεν μπορούν να αξιολογηθούν γιατί είναι νέο το ΔΣ!!!

Η Τεχνική Ολυμπιακή αποκλίνει από τις διατάξεις του κώδικα στο σκέλος του Εκτελεστικού Προέδρου γιατί «δίδει ιδιαίτερη έμφαση στο ρόλο του κου Στέγγου ως προέδρου της Εταιρείας και εκτελεστικού μέλους». Ο Αντιπρόεδρος δεν αναπληρώνει τον Πρόεδρο στα Εκτελεστικά του καθήκοντα, δεν είναι ανεξάρτητο μέλος του ΔΣ και «λόγω του περιορισμένου αριθμού των μελών αυτού, η εταιρεία θεωρεί ότι δεν είναι απαραίτητο να ορισθεί Ανώτατο ανεξάρτητο μέλος». Τα μέλη του ΔΣ δεν αξιολογούνται κατ έτος γιατί η εταιρία θεωρεί «απαραίτητη στην παρούσα φάση την ανά 3ετία διευκόλυνση της αξιολόγησης των μελών του διοικητικού συμβουλίου από εξωτερικό σύμβουλο». Κοινώς θα το κάνει σε τρία χρόνια…

Στη Flexopack tα μη εκτελεστικά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου δεν συνέρχονται τουλάχιστον ετησίως, ή και εκτάκτως όταν κρίνεται σκόπιμο χωρίς την παρουσία εκτελεστικών μελών, προκειμένου να συζητείται η επίδοση των τελευταίων.
Το Διοικητικό Συμβούλιο δεν έχει θεσπίσει Κανονισμό Λειτουργίας γιατί θεωρεί επαρκή το πλαίσιο λειτουργίας του με βάση το νόμο. Η ωρίμανση των δικαιωμάτων προαίρεσης ορίζεται σε διάστημα μικρότερο των τριών (3) ετών από την ημερομηνία χορήγησής τους στα εκτελεστικά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου. Το Διοικητικό Συμβούλιο δεν αξιολογεί ετησίως την αποτελεσματικότητά του, την εκπλήρωση των καθηκόντων του, καθώς και των Επιτροπών του γιατί αυτά τα εγκρίνει η Γενική Συνέλευση αλλά η εταιρία προτίθεται στο μέλλον να θεσπίσει τέτοιες διαδικασίες. Το Διοικητικό Συμβούλιο δεν περιγράφει στην ετήσια Έκθεση με ποιο τρόπο έχουν ληφθεί υπόψη τα συμφέροντα των σημαντικών ενδιαφερομένων μερών στις συζητήσεις και τη λήψη αποφάσεων αυτού.

Νίκος Καρούτζος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης