Τελευταία Νέα
Speculator

Ideal: H ενδιαφέρουσα εξαγορά της Netbull από την Adacom και τα ερωτήματα για την προέλευση των κεφαλαίων ιδίας συμμετοχής

Ideal: H ενδιαφέρουσα εξαγορά της Netbull από την Adacom και τα ερωτήματα για την προέλευση των κεφαλαίων ιδίας συμμετοχής
Το πάρε δώσε μεταξύ των εταιριών του ομίλου Ιντεάλ και τα αξιοπερίεργα των δημοσιευμένων οικονομικών καταστάσεων
Σχετικά Άρθρα

Μια πολύ ενδιαφέρουσα εξαγορά ανακοίνωσε στις 19/4/2022 η θυγατρική του ομίλου Ιντεάλ η ADACOM και η οποία απέκτησε τη Netbull που το 2021 όπως ανακοίνωσε η εισηγμένη είχε έσοδα € 5,27 εκατ., EBITDA € 1,05 εκατ., Ταμείο € 0,2 εκατ. και μηδενικό δανεισμό.
Ανατρέχοντας στις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις της Netbull προκύπτει το 2020 η εταιρία είχε πωλήσεις 4,16 εκ ευρώ, EBITDA 772 χιλιάδες, ταμείο 0,4 εκ ευρώ και μακροπρόθεσμο δανεισμό 300.000 ευρώ.
Συγκρίνοντας τα παραπάνω στοιχεία προκύπτει ότι η εταιρία είχε αύξηση εσόδων το 2021 της τάξεως 25%, ανάλογη αύξηση στα EBITDA, το ταμείο της μειώθηκε κατά 0,2 εκ ευρώ και αποπλήρωσε και μακροπρόθεσμο δάνειο 300.000 ευρώ.
Σημειώνεται ότι η καθαρή κερδοφορία το 2020 ήταν 500.000 ευρώ αλλά η Ideal δεν παρέχει στοιχεία για το 2021.
Αν υποθέσουμε ότι η καθαρή κερδοφορία αυξήθηκε με το ρυθμό τζίρου και EBITDA η Netbull ξεπέρασε το 2021 τα 600 χιλιάδες ευρώ κέρδη γεγονός που σημαίνει ότι η εξαγορά έναντι 6,3 εκ ευρώ αντιστοιχεί σε 10 φορές την καθαρή της κερδοφορία και 6 φορές το EBITDA.
H Ιντεάλ σημειώνει πως η εξαγορά θα χρηματοδοτηθεί από ίδια κεφάλαια και δανεισμό της ΑΝΤΑΚΟΜ.
Για την τελευταία δεν έχει δημοσιεύσει οικονομικές καταστάσεις 2021 στην ιστοσελίδα της (άραγε η απόφαση της Επιτροπής εφαρμόζεται και με ποιο χρονικό ορίζοντα από την δημοσίευση ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων; ) αλλά υπάρχουν οι καταστάσεις του 2020 στις οποίες η ANTAKOM είχε ταμείο 1,8 εκ ευρώ και μηδενικό δανεισμό με κερδοφορία 388 χιλιάδες έναντι ζημιών της τάξεως του 1 εκ ευρώ το 2019.
Βέβαια το ενδιαφέρον είναι ότι η εταιρία είχε υποχρεώσεις προς εταιρίες του ομίλου Ιντεάλ 2,15 εκ ευρώ οι οποίες δεν αναφέρει στις οικονομικές της καταστάσεις από που προέκυψαν ενώ υπάρχει το δεδομένο πως έγιναν στη χρήση αγορές 950 χιλιάδων ευρώ περίπου.

Η αδικαιολόγητη μεταβολή

Το αξιοπερίεργο είναι ότι στις οικονομικές καταστάσεις της Ιντεάλ χρήσης 2020 στις συναλλαγές συνδεδεμένων μερών αναφέρεται ότι οι απαιτήσεις από την ANTAKOM είναι 537 χιλιάδες αλλά υπάρχει και η υποχρέωση που δημιουργήθηκε προς την Ιντεάλ Ηλεκτρονική 1,6 εκ ευρώ περίπου που δεν αναφέρεται στις οικονομικές καταστάσεις της εισηγμένης Ιντεάλ αλλά από τις οικονομικές καταστάσεις 2020 της Ιντεάλ Ηλεκτρονική προκύπτει ότι το 2019 οι απαιτήσεις ήταν 733 χιλιάδες ευρώ γεγονός που δεν δικαιολογεί τη μεταβολή με βάση τις συναλλαγές μεταξύ ΑΝΤΑΚΟΜ και Ιντεάλ Ηλεκτρονικής.
Προφανώς θα υπάρχει όμως μια εξήγηση που εμείς δεν την αντιλαμβανόμαστε. Ωστόσο είναι σαφές πως το ταμείο των 1,8 εκ ευρώ που δημιουργήθηκε για την ADACOM το 2020 οφείλεται στη μη πληρωμή των υποχρεώσεων προς άλλα μέλη του ομίλου Ιντεάλ.
Και θα έχει ενδιαφέρον να δημοσιευτεί ο ισολογισμός του 2021 ώστε να διαφανεί η ρευστότητα της εταιρίας και η δυνατότητά της να χρηματοδοτήσει το deal. Σημειώνεται δε ότι όπως προκύπτει από τις οικονομικές καταστάσεις της Ιντεάλ στο τέλος του 2021 οι απαιτήσεις από την ADACOM είχαν μειωθεί αισθητά σε επίπεδα χαμηλότερα των 300.000 ευρώ αλλά σε επίπεδο ομίλου ξεπερνούσαν τα 2,1 εκ ευρώ για την Adacom και τις θυγατρικές της.
Και όλα αυτά ενώ η ΑΝΤΑΚΟΜ το 2021 σύναψε σύμβαση πίστωσης με ανοικτό αλληλόχρεο λογαριασμό ποσού € 1,2 εκ και σύμβαση πρακτορείας επιχειρηματικών απαιτήσεων με αναγωγή ποσού με ανώτατο όριο προεξόφλησης το ποσό του € 1,5 εκ. Και μετά από αυτά το ερώτημα παραμένει πόσα θα αποτελούν πραγματικά ιδία συνεισφορά της εταιρίας και πόσα τραπεζικό δανεισμό για την εξαγορά της Netbull;

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankignews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης