Τελευταία Νέα
Speculator

Τα αποτελέσματα χρήσης του ΟΛΠ, η πίεση στη μετοχή, το ΣτΕ και η σύγκριση με τον ΟΛΘ

Τα αποτελέσματα χρήσης του ΟΛΠ, η πίεση στη μετοχή, το ΣτΕ και η σύγκριση με τον ΟΛΘ

Ο ΟΛΠ ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 36,7 εκατ. ευρώ από 26,3 εκατ. ευρώ το 2020 και με την αποτίμηση στα 392 εκατ. ευρώ ο πολλαπλασιαστής κερδών είναι στις 10,6 φορές

                                                                                                                                                       

Τα ετήσια αποτελέσματα του ΟΛΠ ήρθαν να επιβεβαιώσουν τις εκτιμήσεις για καλύτερη πορεία το 2021 και υψηλότερο μέρισμα.
Η μετοχή όμως έχει δεχθεί εδώ και ένα χρόνο σημαντική πίεση με αποτέλεσμα από τα 22 ευρώ να έχει υποχωρήσει στα 15,7 ευρώ.
Αυτή η κίνηση δεν μπορούσε να δικαιολογηθεί με βάση τα θεμελιώδη και είχε δημιουργήσει προβληματισμό στην επενδυτική κοινότητα, καθώς φαινόταν η ύπαρξη σημαντικού πωλητή.
Από την άλλη η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας ακύρωσε το πλαίσιο έγκρισης του Master Plan επιβεβαιώνοντας τις ανησυχίες που είχαν δημιουργηθεί από αυτό το μέτωπο και έως ένα βαθμό η πίεση στη μετοχή αποδιδόταν σε τέτοιου είδους ανησυχίες.
Συγκεκριμένα, ακυρώθηκαν οι πράξεις της Επιτροπής Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων, με τις οποίες είχαν εγκριθεί, στο πλαίσιο έγκρισης του Master Plan του ΟΛΠ, οι υποχρεωτικές επενδύσεις, βάσει της σύμβασης παραχώρησης στην Cosco, που συνήφθη μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του ΟΛΠ και κυρώθηκε με το νόμο 4404/2016, καθώς και οι πρόσθετες επενδύσεις του ΟΛΠ στο λιμάνι του Πειραιά.
Δικαιολογείται η πτώση από την απόφαση μόνο του ΣτΕ;

Τι έδειξαν τα ετήσια αποτελέσματα

Τα ετήσια αποτελέσματα που δημοσίευσε χθες (14/3) επιβεβαίωσαν τις πληροφορίες για καλή κερδοφορία αλλά και αύξηση μερίσματος.
Ο ΟΛΠ ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 36,7 εκατ. ευρώ από 26,3 εκατ. ευρώ το 2020 και με την αποτίμηση στα 392 εκατ. ευρώ ο πολλαπλασιαστής κερδών είναι στις 10,6 φορές.
Επιπλέον εξαιρετικές ήταν οι λειτουργικές ταμειακές ροές (74,4 εκατ. ευρώ), οι οποίες αύξησαν τα ταμειακά διαθέσιμα στα 135 εκατ. ευρώ.
Η διοίκηση προτείνει επίσης τη διανομή μερίσματος ύψους 0,63 ευρώ ανά μετοχή από 0,40 ευρώ πέρυσι που αντιστοιχεί σε μερισματική απόδοση 4%.
Η ελκυστική αποτίμηση του ΟΛΠ είχε φανεί και από τα αποτελέσματα εννεαμήνου, τα οποία αν συγκριθούν με τα αντίστοιχα του ΟΛΘ, δείχνουν για παράδειγμα διπλάσιες πωλήσεις και υπερδιπλάσια EBITDA.
Ωστόσο, η σύγκριση των αποτιμήσεων δείχνει πως η αποτίμηση του ΟΛΠ δεν είναι διπλάσια από αυτή του ΟΛΘ.
Ο ΟΛΠ αποτιμάται στα 392 εκατ. ευρώ και ο ΟΛΘ στα 249 εκατ. ευρώ.
Η συμπεριφορά της μετοχής του ΟΛΘ είναι σημαντικά καλύτερη από αυτή του ΟΛΠ τους προηγούμενους μήνες.
Από την αρχή του 2022 η μετοχή του ΟΛΘ υποχωρεί 1,59% και του ΟΛΠ 8,94%.
Αναφορικά με τα πρόσφατα γεωπολιτικά γεγονότα στην Ουκρανία, η διοίκηση αναφέρει πως οι στρατιωτικές ενέργειες από τη Ρωσία και η επακόλουθη απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ευρωπαϊκών χωρών καθώς και των Ηνωμένων Πολιτειών με τη μορφή οικονομικών κυρώσεων, θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις παγκόσμιες αγορές ενέργειας και τις οικονομικές εξελίξεις γενικότερα και ειδικά για την Εταιρεία.
Η Εταιρεία παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Ουκρανία και σχεδιάζει τις ανάλογες ενέργειες, ωστόσο δεν διαφαίνεται να επηρεάζονται σε σημαντικό βαθμό οι δραστηριότητές της.
Η Εταιρεία θεωρεί αυτά τα γεγονότα ως μη διορθωτικά μετά την 31η Δεκεμβρίου 2021 και η πιθανή επίδραση τους δεν μπορεί να εκτιμηθεί αυτή τη στιγμή.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης