Τελευταία Νέα
Speculator

ΤΑΙΠΕΔ: Άλλαξαν παραμονές Πρωτοχρονιάς το καταστατικό - Πάρτι 15 εκατ. ευρώ για συμβουλευτικές υπηρεσίες

ΤΑΙΠΕΔ: Άλλαξαν παραμονές Πρωτοχρονιάς το καταστατικό - Πάρτι 15 εκατ. ευρώ για συμβουλευτικές υπηρεσίες
Mείζον ερώτημα είναι ποιος θα πληρώσει το λογαριασμό…
Σχετικά Άρθρα

Μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς και συγκεκριμένα στις 27/12/2021 το ελληνικό δημόσιο ως μέτοχος του ΤΑΙΠΕΔ προχώρησε σε τροποποίηση του καταστατικού και συγκεκριμένα του άρθρου 4 που αφορά στο σκοπό του Ταμείου.
Μια τροποποίηση σκοπού που είχε … το σκοπό της καθώς έγινε μια ενδιαφέρουσα προσθήκη.
Ειδικότερα το η παράγραφος 1β του καταστατικού ανέφερε ότι η εταιρία έχει σκοπό «Την ωρίμανση Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας που έχουν ενταχθεί στο «Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας» (Πρόγραμμα) του ν. 4799/2021 (Α 78) σύμφωνα με τη διαδικασία που ορίζεται στο άρθρο 5Β του νόμου 3986/2011».
Από το παραπάνω χωρίο αφαιρέθηκε η τελεία μπήκε κόμμα και προστέθηκε «τη διενέργεια των σχετικών διαγωνιστικών διαδικασιών και την παρακολούθηση της εκτέλεσης των έργων που ανατίθενται στο πλαίσιο αυτών».

Οι συμβουλές των 15 εκατ ευρώ

Και αμέσως μετά την τροποποίηση και συγκεκριμένα στις 25 Ιανουαρίου 2022 το ΤΑΙΠΕΔ έβγαλε στον αέρα «Πρόσκληση Υποβολής Προσφορών για τη σύναψη Συμφωνιών-Πλαίσιο για την παροχή υπηρεσιών για την προετοιμασία και υλοποίηση στρατηγικών έργων υποδομής για τα οποία είναι αρμόδια η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ» με προϋπολογισμό 10 εκ ευρώ αλλά που μπορεί να φτάσει και στα 15 εκ ευρώ.
Η πρόσκληση αναρτήθηκε αποκλειστικά στα Αγγλικά γεγονός που από μόνο του εγείρει ερωτήματα τι είδους τακτική είναι αυτή σε μια χώρα που η επίσημη γλώσσα είναι η Ελληνική.
Πέραν τούτου πρόκειται για διαγωνισμό … φλου αφού αναφέρεται γενικώς σε παροχή υπηρεσιών νομική, τεχνικής και ελεγκτικής χρηματοοικονομικής υποστήριξης για έργα άνω των 50 εκ ευρώ.

Επιπλέον το μείζον ερώτημα είναι ποιος θα πληρώσει το λογαριασμό δεδομένου ότι στο νόμο που τέθηκε σε ισχύ στις 13/10/2021 προβλέπεται προκαταβολή 10 εκ ευρώ από το ελληνικό δημόσιο προς το ΤΑΙΠΕΔ και την πληρωμή του λογαριασμού από τους δικαιούχους των projects.
Βέβαια το έργο ήδη μπορεί να φτάσει 15 εκ ευρώ χωρίς κανένας να έχει καταλάβει τα projects.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης