Τελευταία Νέα
Speculator

Αποκλειστικό: Ανακαλείται η άδεια της Μπλε Κέδρος ΑΕΕΑΠ (Cocomat) από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Αποκλειστικό: Ανακαλείται η άδεια της Μπλε Κέδρος ΑΕΕΑΠ (Cocomat) από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Διαπιστώθηκε σωρεία παραβάσεων - Η ανάκληση αδείας οδηγεί σε εκκαθάριση και τεράστια φορολογικά βάρη

Σχετικά Άρθρα

Η πρώτη ανάκληση άδειας ΑΕΕΑΠ από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς βρίσκεται προ των πυλών.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές οι υπηρεσίες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς έχουν εντοπίσει σωρεία παραβάσεων από την ΜΠΛΕ ΚΕΔΡΟΣ των αδελφών Ευμορφίδη της Cocomat, γεγονός που οδηγεί στην ανάκληση αδείας ακόμα και στη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ της Επιτροπής.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι μεταξύ των παραβάσεων που διαπιστώθηκαν περιλαμβάνεται η μη δήλωση συμφερόντων ενός εκ των μετόχων στην Cocomat (απεκρύβη έμμεση συμμετοχή στην Cocomat) από την οποία η ΑΕΕΑΠ έχει σημαντική εξάρτηση καθώς η Cocomat αποτελεί βασικό ενοικιαστή ακινήτων της, τα σοβαρότατα προβλήματα στον εσωτερικό έλεγχο και τις εσωτερικές διαδικασίες καθώς επίσης και στη μονάδα διαχείρισης κινδύνων και κανονιστικής συμμόρφωσης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Μάρτιο του 2018 η Μπλε Κέδρος υπέβαλε αίτηση για εισαγωγή στο χρηματιστήριο αλλά ουδείς γνωρίζει τι απέγινε η αίτηση.

Η … βάφτιση

Όπως είχε αποκαλύψει το BN στις 17/11/2021 την περίοδο εκείνη ο Διευθύνων Σύμβουλος και Αντιπρόεδρος της εταιρείας και εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ. κ. Χρήστος Μπομπολιάς παραιτήθηκε από τη θέση του αλλά παρέμεινε ως μη εκτελεστικός μέλος του Δ.Σ., και ο Μη Εκτελεστικός Πρόεδρος της εταιρείας κ. Μάριος Σωφρονίου παραιτήθηκε πλήρως από το διοικητικό συμβούλιο. Επρόκειτο για κίνηση που εγείρει ερωτήματα για πως βαφτίστηκε μη εκτελεστικό ένα μη εκτελεστικό μέλος.

Οι επιπτώσεις

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι εφόσον η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προχωρήσει στην ανάκληση της άδειας της ΜΠΛΕ ΚΕΔΡΟΣ (αυτό θα συνέβαινε νομοτελειακά δεδομένου ότι έχει προθεσμία εισαγωγής στο ΧΑ έως τις 30 Μαίου) η εταιρία θα βρεθεί αντιμέτωπη σε σωρεία ζητημάτων καθώς η νομοθεσία προβλέπει πως
«Εάν η εταιρία δεν έχει επιτύχει την εισαγωγή των μετοχών της σε οργανωμένη αγορά εντός των προθεσμιών, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ανακαλεί την άδεια λειτουργίας της και η εταιρία τίθεται υπό εκκαθάριση.
Σε περίπτωση ανάκλησης της άδειας λειτουργίας της ΑΕΕΑΠ ανακαλούνται τα προβλεπόμενα για αυτήν φορολογικά οφέλη, καθώς και οποιεσδήποτε άλλες ευνοϊκές για αυτήν φορολογικές ρυθμίσεις που θεσπίζονται σε άλλους νόμους»
Ουσιαστικά δηλαδή θα κληθεί να πληρώσει αναδρομικά φορολογία και θα εξαϋλωθεί η περιουσία της.
Άλλωστε αυτό είναι μια ποινή του νομοθέτη για τα φορολογικά οφέλη που παρέχονται ως αντάλλαγμα της υποχρεωτικής εισαγωγής στο ΧΑ.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης