Τελευταία Νέα
Speculator

Ταμείο Ανάκαμψης - Φωτιά και τσεκούρι για τους ορκωτούς που θα κάνουν τους ελέγχους των επενδυτικών σχεδίων

Ταμείο Ανάκαμψης - Φωτιά και τσεκούρι για τους ορκωτούς που θα κάνουν τους ελέγχους των επενδυτικών σχεδίων
Τέλος στην ασυδοσία του ελέγχου από τους ορκωτούς ελεγκτές
Σχετικά Άρθρα

Τέλος στην ασυδοσία του ελέγχου από τους ορκωτούς ελεγκτές των επενδυτικών σχεδίων προκύπτει από τις αυστηρές προϋποθέσεις που προβλέπονται στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη δημιουργία Μητρώου Αξιολογητών του Ταμείου Ανάκαμψης 2.0 που υπέγραψε ο Αν Υπουργός Οικονομικών κ. Θ Σκυλακάκης.
Παράλληλα η πόρτα του μητρώου δεν είναι ανοικτή για τον οποιοδήποτε καθώς απαιτείται πλούσια επαγγελματική εμπειρία για τον υπεύθυνο έργου αφού θα απαιτείται επαγγελματική εμπειρία δεκαπέντε (15) ετών στην ελεγκτική – η οποία θα αποδεικνύεται από σχετική βεβαίωση της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ).
Σε ό,τι αφορά στο πλαίσιο ελέγχου, η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προβλέπει ότι ο έλεγχος θα πραγματοποιείται βάσει του Διεθνούς Προτύπου Αναθέσεων Διασφάλισης (ΔΠΑΔ) 3000, θα υπογράφεται από ορκωτό λογιστή – ελεγκτή και συνοδεύεται υποχρεωτικά από σχετική θετική εισήγηση που υπογράφεται από σύμβουλο επιχειρηματικών σχεδίων. Το Διεθνές Πρότυπο Αναθέσεων Διασφάλισης (ΔΠΑΔ) 3000 είναι ένα πρότυπο διασφάλισης που αφορά σε υποχρεωτικό έλεγχο που εντάσσεται υπό την εποπτεία της ΕΛΤΕ και η οποία αναμένεται να το εντάξει στο πρόγραμμα ελέγχου της την επόμενη περίοδο!
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όποιος ελεγκτής δεν κάνει καλά τη δουλειά του κινδυνεύει να βρεθεί ανά πάσα στιγμή να βρεθεί αντιμέτωπος με ποινές που φτάνουν έως και την αφαίρεση αδείας.
Επιπλέον η ΕΛΤΕ αναμένεται σύμφωνα με την απόφαση να εκδώσει τα υποδείγματα για τις εκθέσεις διασφαλίσεις που θα πρέπει να υποβάλλονται από τους ορκωτούς ελεγκτές γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα μπορεί ο κάθε ορκωτός να γράφει ότι έκθεση νομίζει ή εκθέσεις ιδεών όπως έχει συμβεί σε παλαιότερα επενδυτικά σχέδια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ορκωτοί ελεγκτές θα πρέπει να διαθέτουν διαδικασίες για τα θέματα σύγκρουσης συμφερόντων σύμφωνα με την πρόσκληση αλλά και σύμφωνα με το ν.4449/2017 . Αυτό σημαίνει ότι μεταξύ άλλων δεν πρέπει να έχουν παράσχει συμβουλευτικές υπηρεσίες και φορολογικές υπηρεσίες
Τέλος η επιλογή του Αξιολογητή/ ελεγκτή που θα κληθεί να προβεί σε αξιολόγηση του εκάστοτε επενδυτικού σχεδίου, θα γίνεται μέσω κλήρωσης γεγονός που διασφαλίζει ακόμα περισσότερο τη διαδικασία.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης