Τελευταία Νέα
Speculator

Δεν φταίει η πανδημία για τα δεινά της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς

Δεν φταίει η πανδημία για τα δεινά της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς
Το επόμενο έτος ίσως αποδειχθεί δύσκολο για τα χρηματιστήρια καθώς συνιστούν ένα περιβάλλον που… υπόσχεται πτώση

Φτάσαμε στο τέλος του 2021 και αυτό που κατάφερε το ελληνικό χρηματιστήριο είναι ο Γενικός Δείκτης να καταγράφει μόλις ετήσια κέρδη +10,10%, ο Τραπεζικός δείκτης +10,55%, ενώ ελαφρώς καλύτερα κινήθηκε ο δείκτης μεγάλης κεφαλαιοποίησης, ο οποίος έχει ενισχυθεί με κέρδη +10,72%.

Ωστόσο, ο Γενικός Δείκτης δεν κατάφερε να κλείσει πάνω από τις πολυπόθητες 900 μονάδες, καθώς ακόμη και οι διαθέσεις ωραιοποίησης είναι μηδενικές, αν και μέσα στο 2021 δεν ήταν λίγα τα διαστήματα που κινήθηκε πάνω από το ψυχολογικό αυτό όριο, φτάνοντας έως και τις 930 μονάδες.

Πρωταγωνίστρια η… αδιαφορία

Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που απέδωσαν την αδιαφορία των επενδυτών, εγχώριων και ξένων, στην εύκολη απάντηση της πανδημίας.

Αλλά αυτό αμέσως καταρρίπτεται όταν παρατηρούμε ότι όλα τα χρηματιστήρια διεθνώς καταγράφουν εντυπωσιακά κέρδη τους τελευταίους μήνες, με εξαίρεση το τελευταίο διάστημα, όταν δηλαδή η μετάλλαξη Omicron δημιούργησε ένα περιβάλλον αστάθειας και έντονων πιέσεων.

Τι φταίει;

Στο ερώτημα τι φταίει και η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά βρίσκεται σ΄αυτά τα χάλια… αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές δεν φταίει κανένας άλλος παρά μόνο η κατάσταση της χώρας.

Στο μέτωπο της πανδημίας, ενώ αρχικά η Ελλάδα τα είχε πάει καλά, το τελευταίο διάστημα η επιδημιολογική εικόνα είναι από τις χειρότερες διεθνώς.

Πέρα όμως την πανδημία, αρνητικά επιδρά το υπέρογκο χρέος της χώρας, το οποίο φτάνει στα 635 δισ. ευρώ (δημόσιος και ιδιωτικός τομέας ), δημιουργώντας έτσι ένα ανασφαλές περιβάλλον για σοβαρές επενδύσεις.

Οι ξένοι επενδυτές εμφανώς δεν πιστεύουν στο αφήγημα της κυβέρνησης για μια δυναμική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, ακόμη και αν αυτή έχει την υποστήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ ο πληθωρισμός και η ενεργειακή κρίση έρχονται να επιδεινώσουν τις προοπτικές.

Την ίδια ώρα, το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα παραμένει ρευστό, με πολλούς να αμφιβάλουν εάν στις επόμενες εκλογές υπάρξει αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος, δηλαδή της ΝΔ.

Μια ασταθής και προφανώς ανομοιογενής κυβέρνηση συνεργασίας είναι βασικό σενάριο.

Η εικόνα των τραπεζών

Βέβαια, σε αυτό το περιβάλλον δεν λείπουν και κάποιες θετικές εξελίξεις.

Οι τράπεζες εξυγίαναν τους ισολογισμούς τους μέσω του Ηρακλή 1 και Ηρακλή 2 και μείωσαν τα NPEs πάνω από 100 δισεκ. ευρώ.

Ωστόσο η αποτίμησή τους παραμένει στα 10 δισεκ. ευρώ, καθώς δεν έχουν πείσει ακόμη για τα επιχειρηματικά τους μοντέλα και την κερδοφορία τους.

Από την άλλη, άθλος δεν θεωρείται η καταβολή μερίσματος το 2023 μετά από 14 χρόνια με το πρόβλημα του DTC, της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης, να παραμένει.

Μια καλή χρηματιστηριακή εξέλιξη θα ήταν η ανανέωση της μετοχικής τους δομής που μέχρι στιγμής έχει αναβληθεί….

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι εντός του τρέχοντος έτους οι δύο τράπεζες Πειραιώς, Alpha, αλλά και οι ΔΕΗ και Ελλάκτωρ, υλοποίησαν αυξήσεις κεφαλαίου, συγκέντρωσαν περίπου 2,6 δισεκ. ευρώ.

Αλλά οι μετοχές τους δεν μπορούν να ξεκολλήσουν από την στασιμότητα…

Η πορεία των ομολόγων

Στην αγορά ομολόγων, τα χειρότερα τα γλυτώσαμε… καθώς θετικά επέδρασε η απόφαση της ΕΚΤ να συνεχίσει να αγοράζει ελληνικά κρατικά ομόλογα μέχρι το τέλος του 2024, ήτοι μετά το τέλος του Πανδημικού Προγράμματος Έκτακτων Αγορών (PEPP), μειώνοντας τον κίνδυνο υψηλότερου κόστους δανεισμού για την Ελλάδα.

Το πρόγραμμα πανδημίας ( PEPP) υπήρξε μια σημαντική πηγή στήριξης στη χρηματοδότηση της Ελλάδας, της οποίας τα κρατικά ομόλογα δεν είναι επιλέξιμα για άλλα προγράμματα αγοράς της ΕΚΤ λόγω του ότι στερούνται επενδυτικής βαθμίδας.

Το 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 1,32% ενώ χωρίς την στήριξη από την ΕΤΚ θα είχε επιτόκιο 3,5% με 4%.

Αργεί η αναβάθμιση…

Σε ένα τέτοιο δύσκολο περιβάλλον, η ελπίδα ότι η Ελλάδα θα αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα έγκαιρα δεν θα πραγματοποιηθεί, ενώ θα μεταφερθεί για το 2023 όπου θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο με το αποτέλεσμα των εκλογών.

Τα βασικά προβλήματα στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό όπως η πανδημία, το ενεργειακό κόστος και η έκρηξη του πληθωρισμού θα μεταφερθούν την επόμενη χρονιά χωρίς να γνωρίζει κανείς το πότε θα ομαλοποιηθεί η οικονομική ανάκαμψη.

Το επόμενο έτος ίσως αποδειχθεί δύσκολη χρονιά για τα χρηματιστήρια καθώς θα κληθούν να λειτουργήσουν σε ένα περιβάλλον που… υπόσχεται πτώση, με την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά να βρίσκεται σε μειονεκτική θέση καθώς σε μια πιθανή διόρθωση διεθνώς που κάποια στιγμή νομοτελειακά θα έρθει θα ακολουθήσει ευκολότερα στην πτώση όπως άλλωστε συνηθίζεται…

Γιώργος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης