Τελευταία Νέα
Speculator

Εκπρόθεσμη η Ελλάδα στην εφαρμογή της οδηγίας 2019/1153 για το ξέπλυμα - Το χρονικό των καθυστερήσεων

Εκπρόθεσμη η Ελλάδα στην εφαρμογή της οδηγίας 2019/1153 για το ξέπλυμα - Το χρονικό των καθυστερήσεων
Γίνεται αντιληπτό ότι η Ελλάδα δεν έχει υιοθετήσει την συγκεκριμένη κρίσιμη οδηγία εμπρόθεσμα και δεν υπάρχει χρονικός ορίζοντας υιοθέτησης
Σχετικά Άρθρα

Ήταν Φεβρουάριος του 2020 όταν δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η σύσταση νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για την ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1153 «για τη θέσπιση κανόνων με σκοπό τη διευκόλυνση της χρήσης χρηματοοικονομικών και άλλων πληροφοριών για την πρόληψη, την ανίχνευση, τη διερεύνηση ή τη δίωξη ποινικών αδικημάτων»
Η νομοπαρασκευαστική επιτροπή σύμφωνα με το ΦΕΚ θα έπρεπε να έχει φέρει εις πέρας το έργο της (ήτοι σύνταξη του σχεδίου νόμου, της σχετικής αιτιολογικής έκθεσης, της έκθεσης αξιολόγησης συνεπειών ρυθμίσεων και του πίνακα αντιστοίχισης των προτεινόμενων με το σχέδιο νόμου διατάξεων με τις διατάξεις της Οδηγίας) έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2020.
Σήμερα βρισκόμαστε 15 μήνες μετά τη σύσταση της Επιτροπής και ο Υπουργός Οικονομικών κ Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε ότι το εν λόγω νομοσχέδιο δρομολογείται και τίθεται σε δημόσια διαβούλευση χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει το χρόνο που θα συμβεί αυτό.
Το ενδιαφέρον είναι ότι η αναφορά στο νομοσχέδιο έγινε σε ομιλία του Υπουργού στο 1ο Φόρουμ Ακεραιότητας της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας όπου ουσιαστικά ο κ. Σταϊκούρας περιέγραψε το πλαίσιο διαφάνειας, λογοδοσίας και την καταπολέμηση της της διαφθοράς.
Ωστόσο η συγκεκριμένη οδηγία που περιέχει πολύ κρίσιμες διατάξεις για την αποτροπή και την καταστολή του ξεπλύματος θα έπρεπε ήδη να έχει ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο των κρατών μελών της ΕΕ και φυσικά της Ελλάδας από τον περασμένο Αύγουστο.
Γίνεται αντιληπτό ότι η Ελλάδα δεν έχει υιοθετήσει την συγκεκριμένη κρίσιμη οδηγία εμπρόθεσμα και δεν υπάρχει χρονικός ορίζοντας υιοθέτησης.
Επισημαίνεται ότι ενδεικτικό της καθυστέρησης είναι το γεγονός ότι μόλις τον περασμένο Αύγουστο η κυβέρνηση έλαβε γνωμοδότηση από την Αρχή Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα με την οποία ζητούσε μεταβολές σε συγκεκριμένες προβλέψεις του σχεδίου νόμου.
Η Αρχή σημειωτέον γνωμοδότησε εντός 20 ημερών από την ημέρα που έλαβε γνώση διατάξεων του σχεδίου νόμου που την αφορούν.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης