Τελευταία Νέα
Speculator

Ελλάκτωρ: Break Even στην κατασκευή τέλος του 2022 - Σε συζητήσεις με τράπεζες για δάνεια και επιτόκιο

Ελλάκτωρ: Break Even στην κατασκευή τέλος του 2022 - Σε συζητήσεις με τράπεζες για δάνεια και επιτόκιο
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα εννεαμήνου, η κατασκευαστική δραστηριότητα είναι η μόνη δραστηριότητα του ομίλου που παράγει αρνητικό EBITDA
Σχετικά Άρθρα

Προς τα τέλη του 2022 βλέπει τώρα η διοίκηση της Ελλάκτωρ την προοπτική να μη βγάζει ζημιές η κατασκευαστική δραστηριότητα, αν και περίπου 1 μήνα πριν είχε βάλει τον πήχη στο πρώτο τρίμηνο του 2022.
Όπως ανέφερε ο Ευθύμης Μπουλούτας, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Ελλάκτωρ, απαντώντας στη μία και μοναδική ερώτηση που τέθηκε στη διοίκηση από αναλυτές και θεσμικούς επενδυτές, η κατασκευαστική δραστηριότητα έχει μεγάλη μεταβλητότητα και εκτιμήσεις είναι δύσκολο να γίνουν.
Ωστόσο, ανέφερε πως η τάση βελτιώνεται και πως θα μπορούσε στο τέλος του 2022 να σταματήσουν οι ζημιές και να αρχίσουν τα κέρδη.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα εννεαμήνου, η κατασκευαστική δραστηριότητα είναι η μόνη δραστηριότητα του ομίλου που παράγει αρνητικό EBITDA.
Πιο συγκεκριμένα στο εννεάμηνο το δημοσιευμένο EBITDA ήταν αρνητικό κατά 70,1 εκατ. ευρώ από 43,2 εκατ. ευρώ και το προσαρμοσμένο αρνητικό κατά 43,9 εκατ. ευρώ από 43,2 εκατ. ευρώ.
Τον όμιλο συνέχισαν να τον στηρίζουν οι δραστηριότητες στις παραχωρήσεις με EBITDA 100,4 εκατ. ευρώ, στις Ανανεώσιμες Πηγές με EBITDA 56,9 εκατ. ευρώ και στο περιβάλλον με EBITDA 15,4 εκατ. ευρώ.
Έτσι το συνολικό συγκρίσιμο EBITDA ανήλθε στα 124,6 εκατ. ευρώ από 111,3 εκατ. ευρώ, όμως και πάλι δεν ήταν αρκετό ώστε να φέρει κέρδη.
Η τελική γραμμή εμφάνισε ζημία 56,1 εκατ. ευρώ από 39,8 εκατ. ευρώ.
Η διοίκηση στάθηκε πάντως στο τρίτο τρίμηνο το οποίο ήταν το πρώτο κερδοφόρο τρίμηνο μετά από 18 μήνες σε επίπεδο προ φόρων.
Επιπλέον μετά την αύξηση κεφαλαίου και τη βελτίωση των EBITDA επήλθε σημαντική υποχώρηση στον δείκτη net debt/EBITDA στις 3,7 φορές.
Τα έσοδα σταθεροποιούνται και βελτιώνονται οι τάσεις σχεδόν σε όλους τους κλάδου, τόνισε η διοίκηση, ενώ συνεχίζονται οι κινήσεις εξόδου από χώρες που δεν έχουν κέρδη και σειρά έχουν Τσεχία, Ηνωμένο Βασίλειο και Χιλή, ενώ οριστικοποιείται η έξοδος σε Αυστραλία και Βραζιλία.
Στην κατασκευαστική δραστηριότητα με νέα έργα 366 εκατ. ευρώ που έχουν αναληφθεί φέτος το ανεκτέλεστο του ομίλου αγγίζει τα 2 δισ. ευρώ.

Συζητήσεις με τράπεζες για δανεισμό και μείωση επιτοκίου

Η διοίκηση της Ελλάκτωρ εξακολουθεί να βρίσκεται σε συζητήσεις με τις εγχώριες τράπεζες, προκειμένου να της δοθούν γραμμές χρηματοδότησης αλλά και να επιτύχει μείωση των χρηματοοικονομικών εξόδων της.

Νέα έργα

Η Ελλάκτωρ εξετάζει όλες τις νομικές δυνατότητες για το project στα Άγραφα μετά την απόρριψη των περιβαλλοντικών όρων.
Η REDS είναι μεταξύ των δύο εταιρειών που κλήθηκαν να βελτιώσουν την οικονομική τους προσφορά στις 6 Δεκεμβρίου από το ΤΑΙΠΕΔ για το «μικρό Ελληνικό» στις Γούρνες Ηρακλείου.
Η Ψυττάλεια αναμένεται να υπογραφεί μέχρι το τέλος του έτους. Η αξία του project είναι 165 εκατ. ευρώ και η Άκτωρ συμμετέχει στην κοινοπραξία με 40%.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
w
ww.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης