Τελευταία Νέα
Speculator

Ο φόβος του lockdown επισκιάζει τα εξαιρετικά αποτελέσματα εννεαμήνου 2021 των εισηγμένων

Ο φόβος του lockdown επισκιάζει τα εξαιρετικά αποτελέσματα εννεαμήνου 2021 των εισηγμένων
Οι τιμές των πρώτων υλών, τα υψηλά μεταφορικά κόστη, αλλά και το ενεργειακό κόστος, εξακολουθούν να προβληματίζουν τις διοικήσεις αρκετών εισηγμένων
Σχετικά Άρθρα

Καθολική ήταν η χθεσινή (23/11) πτώση στο ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς η αύξηση των κρουσμάτων παγκοσμίως και τα αυστηρότερα μέτρα που έχουν υιοθετήσει κάποιες χώρες, αυξάνουν τις ανησυχίες και των επενδυτών του ΧΑ για νέο lockdown στην Ελλάδα.
Το σύνολο των μετοχών κατέγραψε υποχώρηση και παρά το γεγονός ότι τα αποτελέσματα που ανακοινώνονται για το εννεάμηνο είναι πολύ ισχυρά, οι επενδυτές τα αγνοούν φοβούμενοι για νέα επιδείνωση των μεγεθών σε περίπτωση νέου κλεισίματος της οικονομίας.

Αν και μέχρι σήμερα ένα μικρό μέρος από το σύνολο των εισηγμένων έχει ανακοινώσει αποτελέσματα, ξεχωρίζει ο κλάδος της πληροφορικής, όπου το growth συντηρείται και βελτιώνει την κερδοφορία των εταιρειών.
Επιστροφή στην κανονικότητα δείχνουν τα μεγέθη του ΟΠΑΠ, τα οποία ήταν ανάλογα των εκτιμήσεων των αναλυτών.
Σβήσιμο των περσινών ζημιών επιχειρούν και οι εταιρείες διύλισης με τα δημοσιευμένα κέρδη να ξεπερνούν τα 200 εκατ. ευρώ τόσο για τη Motor Oil όσο και για τα ΕΛΠΕ.
Πολύ ισχυρά ήταν και τα μεγέθη του ΟΤΕ, όπως και της Μυτιληναίος.
H Fourlis πέτυχε να φέρει τα κέρδη που περίμεναν οι αναλυτές.

Ισχυρά κέρδη πέτυχε στο εννεάμηνο η Cenergy και μάλιστα η διοίκηση λόγω του υψηλού ανεκτέλεστου παραμένει αισιόδοξη και για το σύνολο της χρήσης και για την επόμενη χρήση.
Στις εισηγμένες εκτός υψηλής κεφαλαιοποίησης ξεχωρίζουν τα αποτελέσματα της Πλαστικά Θράκης, της Αλουμυλ, της Autohellas, της Πετρόπουλος, αλλά και ακόμα μικρότερων εταιρειών όπως της Ξυλεμπορίας κ.α.
Ο κλάδος του τουρισμού επιβεβαίωσε στο τρίτο τρίμηνο της προσδοκίες που υπήρχαν και τα κέρδη από ενοικιάσεις αυτοκινήτων έδωσαν ώθηση στα μεγέθη των εισηγμένων Autohellas και Μοτοδυναμική.
Ωστόσο, οι τιμές των πρώτων υλών, τα υψηλά μεταφορικά κόστη, αλλά και το ενεργειακό κόστος, εξακολουθούν να προβληματίζουν τις εισηγμένες και αρκετές είναι αυτές που σημειώνουν ότι ενδέχεται να επηρεαστούν τα μεγέθη τους.
Η Flexopack δημοσίευσε αυξημένες πωλήσεις αλλά μειωμένα κέρδη εξαιτίας των παραπάνω αυξήσεων και η μετοχή έχει δεχθεί σημαντική πίεση το προηγούμενο διάστημα.
Τα καλά αποτελέσματα προσφέρουν ασφάλεια στους επενδυτές, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, αλλά δεν αποκλείεται αν διατηρηθεί το κλίμα αστάθειας και οι ανησυχίες των επενδυτών για την πορεία της πανδημίας και τα περιοριστικά μέτρα, οι αποτιμήσεις κάποιων εισηγμένων να γίνουν ακόμα πιο ελκυστικές.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης