Τελευταία Νέα
Speculator

Στο τέλος του 2022 μετατίθεται η λειτουργία του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων των πτωχευμένων νοικοκυριών

Στο τέλος του 2022 μετατίθεται η λειτουργία του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων των πτωχευμένων νοικοκυριών
Τρία χρόνια ακόμα για την ολοκλήρωση της εκδίκασης των εκκρεμών υποθέσεων του νόμου Κατσέλη
Σχετικά Άρθρα

Με χρόνους Ελλάδας και παρά την γκρίνια των θεσμών ο Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων θα ξεκινήσει να λειτουργεί, αντί για την ερχόμενη άνοιξη, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί, στα τέλη του 2022.
Ταυτόχρονα, η εκκαθάριση των εκκρεμών υποθέσεων του νόμου Κατσέλη προχωρά με ρυθμούς αραμπά λόγω και της επί μακρόν αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων, και υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον τρία χρόνια για να κλείσουν.
Η κατάσταση αυτή έχει προκαλέσει εκνευρισμό στους θεσμούς, ωστόσο τα επιχειρήματα της κυβέρνησης προς το παρόν διασώζουν την κατάσταση.
Ειδικά για τον Φορέα που θα διαχειρίζεται τα σπίτια των ευάλωτων νοικοκυριών που πτωχεύουν το οικονομικό επιτελείο «πάτησε» πάνω στη διαδικασία που προβλέπει τη διενέργεια διαγωνισμού και το χρονοδιάγραμμα που βάση των Ευρωπαϊκών Κανόνων είναι συγκεκριμένο καθώς θα πρέπει να υπάρξει διαβούλευση, εκδήλωση ενδιαφέροντος, κατάθεση προσφορών και σύσταση του φορέα ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Προκήρυξη τον Νοέμβριο

Το υπουργείο Οικονομικών, πάντως, διαβεβαίωσε τους θεσμούς ότι στις αρχές του επόμενου μήνα θα εκδοθεί η προκήρυξη του διαγωνισμού για τον Φορέα των ακινήτων και σε έξι μήνες περίπου θα κατατεθούν προσφορές.
Και είναι προφανές ότι δεν υπάρχουν περιθώρια να μην εκδοθεί η προκήρυξη τον Νοέμβριο.
Τα ευάλωτα νοικοκυριά πάντως δεν έχουν λόγο να ανησυχούν καθώς οι τράπεζες επιδεικνύουν ανοχή στο συγκεκριμένο σκέλος ενώ και οι διαδικασίες πτώχευσης δεν είναι ιδιαίτερα γρήγορες ώστε να κινδυνεύουν να χάσουν το δικαίωμα να νοικιάσουν το σπίτι τους για 12 χρόνια με δικαίωμα αγοράς στη λήξη της συγκεκριμένης περιόδου.
Σε ό,τι αφορά στις 48.000 εκκρεμείς υποθέσεις του νόμου Κατσέλη, η μετάθεση της καταληκτικής ημερομηνίας, που το 2018 είχε οριστεί την 31η Δεκεμβρίου 2022, είναι δεδομένη, καθώς τα δικαστήρια ήταν κλειστά λόγω covid 19 για πολλούς μήνες.
Ειδικότερα σε δικαστήρια, όπως αυτό του Πειραιά, οι πληροφορίες αναφέρουν οι εκκρεμείς υποθέσεις αγγίζουν τις 20.000 και είναι απίθανο να «κλείσουν» τους προσεχείς 12 μήνες, ενώ στην επαρχία ο αργός ρυθμός εκδίκασης των υποθέσεων είναι ακόμα πιο αργός.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης