Τελευταία Νέα
Speculator

Ανοικτούς λογαριασμούς αφήνει ο Σεπτέμβριος - Πως έχασε τα κέρδη του καλοκαιριού του ΧΑ

Ανοικτούς λογαριασμούς αφήνει ο Σεπτέμβριος - Πως έχασε τα κέρδη του καλοκαιριού του ΧΑ

Πολλοί σπεύδουν να ρευστοποιήσουν για να εκμεταλλευτούν χαμηλότερα επίπεδα τιμών, ακόμα και μετοχές με υψηλές μερισματικές αποδόσεις και εξαιρετική κερδοφορία

Παρά τη χθεσινή (29/9) ανοδική αντίδραση του ΧΑ, οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί, καθώς από τη μία βλέπουν τις ξένες αγορές να αυξάνουν τη μεταβλητότητά τους, αλλά και την εγχώρια αγορά να συνεχίζει να εμφανίζει σημάδια απαξίωσης.

Οι χαμηλοί τζίροι, το περιορισμένο αγοραστικό ενδιαφέρον, παρά τα θετικά νέα και τα καλά αποτελέσματα, αλλά και η πρόσφατη αξιόλογη διόρθωση, δημιουργεί πονοκέφαλο στους επενδυτές.
Πολλοί σπεύδουν να ρευστοποιήσουν για να εκμεταλλευτούν χαμηλότερα επίπεδα τιμών, ακόμα και μετοχές με υψηλές μερισματικές αποδόσεις και εξαιρετική κερδοφορία.
Από τη μία φοβούνται διόρθωση στις ξένες αγορές, η οποία αν εκδηλωθεί δε θα αφήσει ανεπηρέαστο το ΧΑ και από την άλλη, βλέπουν πως το ελληνικό χρηματιστήριο συνεχίζει να καίει τα καλά νέα και να έχει σημαντική υστέρηση έναντι των άλλων αγορών το προηγούμενο διάστημα.

Αρνητικός ο Σεπτέμβριος

Ο Σεπτέμβριος θα κλείσει αρνητικός και έτσι διαταράσσει την καλή εικόνα του καλοκαιριού.
Από τα μέσα Ιουλίου όπου η αγορά είχε βρεθεί στις 830 μονάδες άρχισε να κινείται ανοδικά και μέχρι το τέλος Αυγούστου ξεπέρασε τις 920 μονάδες.
Έκτοτε διολισθαίνει χαμηλότερα, ενώ με την ανακοίνωση της αύξησης κεφαλαίου της ΔΕΗ, κινήθηκε ακόμα πιο έντονα πτωτικά.
Χθες προσέγγισε, χωρίς να κινδυνεύσει, την ισχυρή στήριξη των 850 μονάδων, σημείο από το οποίο διέρχεται ο εκθετικός κινητός μέσος των 200 ημερών.
Στην περίπτωση που το χάσει η επόμενη στήριξη είναι στις 830 μονάδες, σημείο που είχε δοκιμάσει στα μέσα Ιουλίου.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης μόνο η Jumbo έχει άνοδο σε επίπεδο μήνα 6,92%, αλλά είχε υποχωρήσει σημαντικά τους προηγούμενους μήνες λόγω και των δηλώσεων του κ.Βακάκη, για τις τιμές των ναύλων και για τα αποθέματα.
ΓΔ_1_1.jpg


Η Eurobank επίσης έχει οριακή άνοδο 0,40.
Από την άλλη η μεγάλη χαμένη είναι η ΔΕΗ με απώλειες 20,24% αλλά και η Ελλάκτωρ με 14,6%.
Ακολουθούν η ΕΥΔΑΠ με -11,60%, η ΕΧΑΕ με -10,83% και η Lamda με -10,79%.
Η χθεσινή ανοδική αντίδραση της Μυτιληναίος, έβαλε τέλος στο πτωτικό σερί των 8 συνεδριάσεων ενώ μετρίασε και τις απώλειες του Σεπτεμβρίου στο 9,4%.
Σημαντικές απώλειες καταγράφουν μέσα στο μήνα και οι μετοχές των Τιτάν, Viohalco, Aegean και Coca Cola.
Σημειώνεται πως η αγορά σε επίπεδο γενικού δείκτη υποχωρεί 6,15% και ο FTSE 25 5,46%.

ftse.JPG

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankinngews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης