Τελευταία Νέα
Speculator

Τα data για internet στους νέους σκοντάφτουν στο ΑΦΜ - Οι 15χρονοι δεν έχουν

Τα data για internet στους νέους σκοντάφτουν στο ΑΦΜ - Οι 15χρονοι δεν έχουν
Εκτιμάται ότι περισσότεροι από 400 χιλιάδες μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου θα χάσουν το φθηνό τιμολόγιο των δεδομένων DATA
Σχετικά Άρθρα

Το πακέτο παροχών που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη και επεξεργάστηκε με πλήρη μυστικότητα για να μη χαθεί η έκπληξη για το ελληνικό λαό, έχει βάλει σε «μπελάδες» τον κρατικό μηχανισμό και τα αρμόδια υπουργεία που πρέπει το κάθε μέτρο που ανακοινώθηκε να λάβει τη μορφή νομικού κειμένου για να ψηφιστούν από τη Βουλή των Ελλήνων.
Ανάμεσα στα μέτρα που αναζητούνται λύσεις είναι και η μείωση τους τέλους κινητής τηλεφωνίας και ειδικότερα για τα DATA δεδομένα internet που αγοράζουν οι νέοι έως 29 ετών αλλά και η κατανομή των 50 GB στους νέους που θα εμβολιαστούν.
Η πρώτη αναφορά του πρωθυπουργού για μείωση του κόστους στο internet για τους νέους μπορεί να χαροποίησε τους νέους αλλά οι ηλικίες από 12 έως 18 ετών δεν έχουν το τηλέφωνο έχει εκδοθεί ή στο όνομα τους πατέρα ή της μητέρας καθώς στα συμβόλαια κινητής της κινητής τηλεφωνίας οι εταιρείες ζητούν Αριθμό Φορολογικό Μητρώου ενώ στην περίπτωση που πρόκειται για καρτοκινητό οι εταιρείες θέλουν μόνο τον αριθμό Αστυνομικής Ταυτότητας που για ένα παιδί 12 χρονών μπορεί να είναι ήδη κάτοχος Α.Τ.
Πάντως τα προϊόντα της καρτοκινητής είναι πιο ακριβά σε σχέση με αυτά των συμβολαίων και οι γονείς επιλέγουν ένα πακέτο με συμβόλαιο καθώς δίνει περισσότερο χρόνο ομιλίας, μηνύματα και internet.
Το μέτρο που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός για φθηνότερο internet στους νέους στην πράξη τα παιδιά του γυμνασίου και του λυκείου δεν θα μείνουν εκτός του μέτρου διότι δεν διαθέτουν ΑΦΜ.
Εκτιμάται ότι περισσότεροι από 400 χιλιάδες μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου θα χάσουν το φθηνό τιμολόγιο των δεδομένων DATA.
Αρμόδια επιτροπή από στελέχη του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Οικονομικών και από την Ένωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας προσπαθούν να λύσουν τους νομικούς γρίφους για γίνει η εξαγγελία του πρωθυπουργού να γίνει νόμος του κράτους.
Το πρόβλημα με το ΑΦΜ για τους νέους εξετάζεται να ξεπεραστεί με τη δημιουργία πλατφόρμας στη βασική ιστοσελίδα gov.gr στην οποία θα γίνει καταγραφή μέσα από το Δημόσιο Μητρώο των παιδιών που διαθέτουν κινητό δηλαδή η συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών. Η καταχώρηση θα γίνει από τους γονείς και να πιστοποιηθεί ότι ο νέος θα πάει το μειωμένο τέλος της κινητής τηλεφωνίας.
Το κόστος για τα κρατικά έσοδα είναι σημαντικός καθώς φθάνει τα 68 εκατ. ευρώ ανά έτος.
Η εφαρμογή του μέτρου θα ξεκινήσει από τις αρχές του 2022.
Από τους λογαριασμούς της κινητής τηλεφωνίας το τέλος με συντελεστή 20% θα διαγραφεί από τις αρχές του νέου έτους καθώς μειώνεται στο 10%.
Πάντως το πακέτο της Θεσσαλονίκης θα πάρει σάρκα και οστά όταν δημοσιοποιηθούν οι διατάξεις που θα καθορίζουν τα κριτήρια συμμετοχής ανά μέτρο που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.
Ακόμη θα επεκταθεί η αναστολή πληρωμής του τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης από τον Οκτώβριο του 2021 έως τον Ιούνιο του 2022. Δημοσιονομικό κόστος για Οκτ.-Δεκ. 2021: 4,5 εκ. ευρώ.
Δημοσιονομικό κόστος για το 2022: 9 εκ. ευρώ.

Τα 50 GB για τους νέους

Μετά το Free Pass και τα 150 ευρώ ακόμη κίνητρο για τους νέους ηλικίας από 15 έως 17ετών που θα σπεύσουν να εμβολιαστούν δίνει η κυβέρνηση.
Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την περασμένη Κυριακή από την έκθεση ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη, οι έφηβοι της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας που έχουν εμβολιαστεί, ή πρόκειται να εμβολιαστούν, θα αποκτήσουν δωρεάν δεδομένα στο κινητό τους 50GB.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης