Τελευταία Νέα
Speculator

Τι βλέπει (πάλι) στην Wind o Νίκος Σταθόπουλος της ΒC Partners

Τι βλέπει (πάλι) στην Wind o Νίκος Σταθόπουλος της ΒC Partners
Πληροφορίες του bankingnews φέρουν τον κ. Ν. Σταθόπουλο να διαπραγματεύεται ήδη την πρόσδεση στον όμιλο της United - Νova, εταιρειών που είτε θα δραστηριοποιούνται στο περιεχόμενο, είτε θα ανήκουν σε ταχέως αναπτυσσόμενους κλάδους
Σχετικά Άρθρα

Την επόμενη συμφωνία του κ. Νίκου Σταθόπουλου της ΒC Partners αναζητούν πλέον από χθες οι ανταγωνιστές στις τηλεπικοινωνίες, στην συνδρομητική τηλεόραση, στα μέσα ενημέρωσης, στα ψηφιακά συστήματα αλλά πιθανότατα και σε άλλες “συμπληρωματικές”υπηρεσίες.
Άλλωστε στην δήλωση του, ο επικεφαλής της BC Partners, ξεκαθάρισε ότι, στόχος είναι η United είναι να αναδειχθεί σε ολιστικό πάροχο στις τηλεπικοινωνίες, αλλά και ηγέτιδα δύναμη στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας.
Όπως είναι εύλογο, όμως, δεν θα δημοσιοποιούσε πλήρως τις επιλογές που διαθέτει με τη νέα εξαγορά.
Η εξαγορά της Wind από την United Group – η οποία είχε προαναγγελθεί από την διοίκηση της – εκτιμάται ήδη ότι θα οδηγήσει σε ανακατάταξητου ανταγωνισμού στις τηλεπικοινωνίες, στην συνδρομητική τηλεόραση ( περιεχόμενο ), στις υπηρεσίες internet.
Ιδιαίτερα, όταν η στρατηγική που ακολουθεί η United στη Nova δεν είναι η επιθετική μείωση τιμών, αλλά η αξία των υπηρεσιών. Στην συνδρομητική τηλεόραση λ.χ, η Νova, όπως είχε δηλώσει η κα Victoriya Bocklag της United επιδιώκει παρουσία με όρους υγιούς ανταγωνισμού και όχι σε περιβάλλον όπου επικρατούν πλήρως οι πειρατικές συνδέσεις.
Η United Group, αποτελεί έναν πάροχο τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και μέσων ενημέρωσης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη ( Σερβία, Βουλγαρία, Κροατία, Ελλάδα ), καιύστερα από την εξαγορά της Forthnet - και τις πρόσφατες εξαγορές δυο καναλιών σε Κροατία – Βουλγαρία – ενδυναμώνει περαιτέρω το αποτύπωμα της στην Ελλάδα.
Με την απόκτηση της Wind καθίσταται αυτόματα ο δεύτερος μεγαλύτερος όμιλος τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και πάροχος τηλεοπτικού περιεχομένου, με ό,τι αυτό σημαίνει.
Οι στόχοι, όπως τους περιγράφει η ίδια η διοίκηση της United, στα αποτελέσματα του 2020 της Forthnet είναι οι τηλεπικοινωνίες, η συνδρομητική τηλεόραση (υπό τους όρους της Νova), αλλά η διαφοροποίηση μέσω της ανάπτυξης νέων υπηρεσιών.
Αυτό ήδη πράττει και ο ανταγωνισμός στις τηλεπικοινωνίες, προσθέτοντας από συστήματα πληρωμών στοιχηματισμό, έως ασφάλειες ή εταιρείες delivery.
Εξάλλου, το ιστορικό truck record του κ. Σταθόπουλου και της BC Partners στην Ελλάδα, είναι συνδεδεμένο με εξαγορές και επενδύσεις οι οποίες αποσκοπούσαν στην μεγιστοποίηση της αξίας των εξαγοραζόμενων εταιρειών.
Μόλις πρόσφατα, η |BC Partners εξήλθε από την Pharmathen αφού προηγουμένως από κοινού με το management φρόντισε να αυξήσει την αξία της στις διεθνείς αγορές.
Το αποτέλεσμα ήταν ότι, από τα 475 εκατ. ευρώ τα οποία είχε δαπανήσει η Bc Partners, τελικώς αποπέπενδυσε με ένα τίμημα 1,6 δισ. ευρώ, καταγράφοντας σημαντικές υπεραξίες.
Επιπλέον, την εταιρεία Wind, την γνωρίζει καλά ο κ. Σταθόπουλος από το 2004 όταν την εξαγόρασε με την ονομασία ΤIM Hellas μέσω της Apax Partners. Eπιχείρησε μια νέα απόπειρα εξαγοράς το 2019 ωστόσο, η τελική συμφωνία επετεύχθη σήμερα μέσω του οχήματος της United.

Το τίμημα - τα μεγέθη της Wind

Σήμερα η BC Partners προχωρά στην προστασία της επένδυσης της στη Νοva και με τίμημα που προσεγγίζει το 1 δισ. ευρώ (950 -970 εκατ. ευρώ) αυξάνοντας σημαντικά τους τζίρους και τα λειτουργικά κέρδη στην Ελλάδα.
Με τα λειτουργικά κέρδη της Wind (2020 ) να φθάνουν τα 136 εκατ. ευρώ, το τίμημα που θα καταβληθεί υπολογίζεται σε 7 – 8 φορές τα κέρδη Εbidta.
Πρόσφατα, ο ΟΤΕ προχώρησε στην πώληση της θυγατρικής στην Ρουμανία μ ένα τίμημα 6 φορές τα κέρδη (497 εκατ. ευρώ).
Η Wind το 2020, διέθετε 4,2 συνολικούς πελάτες εμφάνισε πωλήσεις 508 εκατ. ευρώ, προσαρμοσμένα κέρδη Εbidta 136 εκατ. ευρώ, επενδύσεις 89,9 εκατ. ευρώ, 520 εκατ. δανεισμό, 329,5 ίδια κεφάλαια και είχε συνολικό ενεργητικό 1,7 δισ. ευρώ.
Το δίκτυο καταστημάτων ανέρχεται σε 194 με 874 εργαζόμενους.
Οι πελάτες της Wind στην σταθερή τηλεφωνία ανήλθαν σε 630 χιλ. σε 924 χιλ. στην κινητή τηλεφωνία, ενω οι εταιρικοί πελάτες ήταν 80,5 χιλ. Η Wind, με την πώληση του εξοπλισμού δικτύου κινητής είχε ταμειακές εισροές 400 εκατ. ευρώ, διαθέτει άδεια φάσματος 5G ενω συμμετείχε σε έργο παροχής υπηρεσιών προς τον Δημόσιο Τομέα.

Πετάει το “γάντι” στον ανταγωνισμό

Οι πρόσφατες αψιμαχίες μεταξύ Νova και Cosmote για την εξασφάλιση των δικαιωμάτων μετάδοσης πρωταθλημάτων σε Ελλάδα και εξωτερικό ήταν απλώς η εκκίνηση της σκληρής “μάχης” που επρόκειτο να ακολουθήσει καθώς το private equity ΒC Partners με επικεφαλής τον κ. Νίκο Σταθόπουλο, με την εξαγορά της WIND ουσιαστικά “πέταει το γάντι” πρός τον ευρύτερο ανταγωνισμό.
Τα δίκτυα καταστημάτων της Nova και Wind – όπως ήδη συμβαίνει με τον ΟΤΕ -ενδεχομένως να χρησιμοποιηθούν για υπηρεσίες και συστήματα πληρωμών. Πληροφορίες του bankingnews, φέρουν τον κ. Ν. Σταθόπουλο να διαπραγματεύεται ήδη την πρόσδεση στον όμιλο της United – Νova, εταιρειών που είτε θα δραστηριοποιούνται στο περιεχόμενο – (Μέσα Ενημέρωσης), είτε θα ανήκουν σε ταχέως αναπτυσσόμενους κλάδους.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης