Τελευταία Νέα
Speculator

Οι εξαγορές της Inform Λύκος στη Ρουμανία και τα ερωτήματα για τίμημα και αποτύπωση στις οικονομικές καταστάσεις

Οι εξαγορές της Inform Λύκος στη Ρουμανία και τα ερωτήματα για τίμημα και αποτύπωση στις οικονομικές καταστάσεις
Οι εξαγορές της Inform Λύκος στη Ρουμανία και τα ερωτήματα
Σχετικά Άρθρα

Το ποσό των 2,255 εκατ. ευρώ εμφανίζεται να επένδυσε στο πρώτο εξάμηνο του 2021 η Inform Λύκος σε αυξήσεις ποσοστών σε θυγατρικές και εξαγορά εταιριών με βάση τις ταμειακές ροές των οικονομικών καταστάσεων.

Η εταιρία αναφέρει ότι

  • Στις 10 Φεβρουαρίου 2021, η INFORM Π. ΛΥΚΟΣ Α.Ε. ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ υπέγραψε συμφωνία εξαγοράς του πλειοψηφικού ποσοστού 56,5% του μετοχικού κεφαλαίου και παράλληλα απόκτηση του ελέγχου της Κυπριακής εταιρείας CLOUDFIN LTD με τίμημα που ανήλθε σε 1 εκατ. ευρώ
  • Στις 18 Φεβρουαρίου 2021, η INFORM LYKOS Ρουμανίας (INFORM LYKOS S.A.), θυγατρική της INFORM Π. ΛΥΚΟΣ Α.Ε. ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ, αύξησε επίσης το πλειοψηφικό ποσοστό της στο μετοχικό κεφάλαιο των εταιρειών NEXT DOCS ECM EXPERT S.R.L. και NEXT DOCS CONFIDENTIAL S.R.L., που είναι ήδη μέλη του Ομίλου. Συγκεκριμένα η INFORM LYKOS Ρουμανίας πλέον κατέχει το 80,59% της NEXT DOCS ECM EXPERT S.R.L. και το 80% της NEXT DOCS CONFIDENTIAL S.R.L. Το τίμημα για την εξαγορά του 15,52% και 14,55% αντίστοιχα των ανωτέρω αναφερόμενων εταιρειών ανήλθε σε 1,3 εκατ. ευρώ.

Στην… καθαρή θέση

Από τις εν λόγω συναλλαγές ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η αύξηση ποσοστού στις δύο εταιρίες next docs.
Και αυτό διότι στις οικονομικές καταστάσεις αναφέρεται πως η «Η εν λόγω συναλλαγή αντιμετωπίστηκε ως αλλαγή στα δικαιώματα ιδιοκτησίας χωρίς αλλαγή στον έλεγχο και η διαφορά ποσού 1,2 εκατ. ευρώ μεταξύ της εύλογης αξίας του τιμήματος που καταβλήθηκε και της λογιστικής αξίας του σχετικού ποσοστού συμμετοχής των καθαρών περιουσιακών στοιχείων των θυγατρικών που αποκτήθηκαν αναγνωρίστηκε απευθείας στα Ίδια Κεφάλαια του Ομίλου».

Το παρελθόν και τα ερωτήματα

Ανατρέχοντας όμως στο παρελθόν μπορεί κάποιος να διαπιστώσει ότι όπως αναφέρεται στις οικονομικές καταστάσεις του 2019 «Στις 30 Οκτωβρίου 2019, ολοκληρώθηκε η εξαγορά του πλειοψηφικού ποσοστού του μετοχικού κεφαλαίου των εταιρειών SISTEC NEXT DOCS S.R.L. και SISTEC CONFIDENTIAL S.R.L., μετά την επιτυχή εκπλήρωση των προϋποθέσεων που αναφέρονται στη Συμφωνία Εξαγοράς Μετοχών(SPA).
Συγκεκριμένα η INFORM LYKOS Ρουμανίας εξαγόρασε το 65,07% της SISTEC NEXT DOCS S.R.L. και το 65,45% της SISTEC CONFIDENTIAL S.R.L.
Το τίμημα της εξαγοράς του 65% των μετοχών των ανωτέρω αναφερόμενων εταιρειών ανήλθε σε 3,5 εκατ. ευρώ.
Επιπλέον στις οικονομικές καταστάσεις αναφέρεται η «πλήρης ενσωμάτωση του κύκλου εργασιών των δύο εξαγορών των εταιρειών NEXT DOCS στη Ρουμανία κατά € 3,2 εκατ».
Δηλαδή έχουμε καταβολή για το 65% ποσού 3,5 εκ ευρώ και για το 15% περίπου του ποσού των 1,3 εκ ευρώ.
Και το ερώτημα που τίθεται είναι πόσο ακριβώς κοστολογούνται οι εταιρίες, πως αποτυπώνεται η αξία στις οικονομικές καταστάσεις και τι γνώμη έχει ο ορκωτός ελεγκτής του ομίλου για τις μεθόδους που ακολουθούνται;
Γιατί στην εξαγορά του 65% πληρώνεται υποδιπλάσιο τίμημα από την εξαγορά του 15% δεδομένου ότι έχουν εξασφαλιστεί με το 65% το δικαίωμα ελέγχου των δύο εταιριών;

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης