Τελευταία Νέα
Speculator

Αποκλειστικό: Το πόρισμα της ΕΛΤΕ που καίει τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ελέγχου Παιγνίων Δημήτρη Ντζανάτο

Αποκλειστικό: Το πόρισμα της ΕΛΤΕ που καίει τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ελέγχου Παιγνίων Δημήτρη Ντζανάτο
Οι πέτσινοι ισολογισμοί της Creta Farms και το ενδεχόμενο να βρεθεί ποινικά υπόλογος για χειραγώγηση
Σχετικά Άρθρα

Στο δόκανο της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης έχει πέσει ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου Παιγνίων κ. Δημήτρης Ντζανάτος για τους ελέγχους που διενεργούσε ή για την ακρίβεια δεν διενεργούσε ως ορκωτός ελεγκτής της Creta Farms.
H ΕΛΤΕ μετά από εντολή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για έλεγχο του έργου των ορκωτών ελεγκτών για τις τελευταίες δέκα χρήσεις στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργεί για την Creta Farms ολοκλήρωσε τις διαδικασίες που προβλέπονται και τα ευρήματα είναι συγκλονιστικά για τα έργα του Ντζανάτου ως ορκωτού ελεγκτή της πολύπαθης κρητικής εταιρίας.

Τα ευρήματα

Ειδικότερα σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του bankingnews προκύπτει μεταξύ άλλων ότι:

  1. Ο ορκωτός δεν διενεργούσε έλεγχο απομείωσης θυγατρικών εταιριών με αποτέλεσμα επί χρόνια τουλάχιστον πέντε να εμφανίζεται το ενεργητικό και το παθητικό της εταιρίας φουσκωμένο κατά 40 και πλέον εκατομμύρια ευρώ.
  2. Συνεργούσε στην απόκρυψη από τις οικονομικές καταστάσεις συνδεδεμένων εταιριών όπως η Ευρωκρέτα που θα έπρεπε να ενοποιούνται.
  3. Δεν έκανε τους προβλεπόμενους δειγματοληπτικούς ελέγχους για την ύπαρξη ή μη τιμολογίων σε συναλλαγές με συνδεδεμένες αλλά και θυγατρικές εταιρίες.
  4. Είχαν εξαιρεθεί από την καταγραφή επισφαλειών οι συνδεδεμένες εταιρίες.
  5. Δεν πραγματοποιούσε έλεγχο για καταφανώς εικονικές συναλλαγές που αλλοίωναν τα οικονομικά στοιχεία της εταιρίας.

Η έκθεση του ελέγχου της ΕΛΤΕ αναμένεται να διαβιβαστεί άμεσα στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενώ ταυτόχρονα η ΕΛΤΕ θα κινήσει τις προβλεπόμενες πειθαρχικές διαδικασίες όπου προβλέπεται στην καλύτερη των περιπτώσεων η επιβολή σημαντικού ύψους προστίμου στον κ. Ντζανάτο.

Τα ελεγχόμενα αδικήματα

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς λαμβάνοντας το πόρισμα της ΕΛΤΕ είναι προφανές ότι θα το λάβει υπό όψιν της στον έλεγχο που διενεργεί και ο οποίος αφορά πέραν των άλλων και στο αδίκημα της χειραγώγησης και της διασποράς ψευδών ειδήσεων.
Στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείεται εφ’ όσον κριθεί να παραπεμφθούν στη δικαιοσύνη τόσο οι δύο πρώην βασικοί μέτοχοι της εταιρίας Μάνος και Τάκης Δομαζάκης αλλά και ο κ. Ντζανάτος.
Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατούσε στην Creta Farms και των σχέσεων με τον ορκωτό ελεγκτή ήταν το γεγονός ότι επί αρκετό διάστημα Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου της εταιρίας ήταν η υπέργηρη μητέρα των αδελφών Δομαζάκη.
Σε κάθε περίπτωση πάντως η υπόθεση είναι ιδιαίτερα περιπεπλεγμένη δεδομένου ότι ο μέτοχος Τάκης Δομαζάκης έχει υποβάλει σωρεία εγκλήσεων και μηνυτήριων αναφορών στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου οι οποίες στρέφονται και κατά των ορκωτών της εταιρίας.
Επιπλέον ο ίδιος μέτοχος έχει αποστείλει σωρεία εξωδίκων στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και την ΕΛΤΕ καταγγέλλοντας παράνομες πράξεις οι οποίες ισχυρίζεται πως γίνονταν εν αγνοία και με συμπαιγνία του αδελφού με στελέχη της εταιρίας και τους ορκωτούς ελεγκτές.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης