Τελευταία Νέα
Speculator

Οι εκλογές των ορκωτών με εξουσιοδοτήσεις, η απειλούμενη «βασιλεία» Αλαμάνου και το ΣΟΕΛ που δεν έχει… νομική υπόσταση

tags :
Οι εκλογές των ορκωτών με εξουσιοδοτήσεις, η απειλούμενη «βασιλεία» Αλαμάνου και το ΣΟΕΛ που δεν έχει… νομική υπόσταση
Το πλέγμα των νομοθετικών ρυθμίσεων που αφήνουν ανεξέλεγκτο το Σώμα Ορκωτών Λογιστών Ελεγκτών

Οι εκλογές στο Σώμα Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών πλησιάζουν και τα στοιχήματα αν θα συνεχιστεί η τριαντακονταετής «βασιλεία» του Χάρη Αλαμάνου στη θέση του Προέδρου πέφτουν βροχή.
Μια θητεία που βασίζεται τα τελευταία χρόνια στην ανοχή της Big Four αλλά και το πλήθος των ορκωτών που έχει ΣΟΛ Ελεγκτική η οποία ελέγχεται από τον κ. Χάρη Αλαμάνο.
Φαίνεται όμως μετά από 30 χρόνια Προεδρίας έχουν αρχίσει να μαζεύονται σύννεφα καθώς υπάρχουν σοβαρές αντιδράσεις για τον τρόπο που ασκείται η διοίκηση στο ΣΟΕΛ.
Αντιδράσεις που πυκνώνουν τα τελευταία χρόνια και ειδικά μετά το 2015 όπου είχαν κοινοποιηθεί καταγγελίες στο ΣΔΟΕ για 500.000 ευρώ που χάθηκαν και άλλες σπατάλες. Βέβαια ουδείς γνωρίζει την τύχη των καταγγελιών αυτών και αν θεωρήθηκαν άξιες προς διερεύνηση.

Εκλογές με εξουσιοδοτήσεις

Είναι γνωστό όμως τοις πάσι πως ο ΣΟΕΛ είναι ένα απολύτως ανεξέλεγκτο βασίλειο στην Ελλάδα το οποίο διεξάγει εκλογές δια εξουσιοδοτήσεων.
Πως συμβαίνει αυτό;
Με το να επιτρέπεται σε μια διαδικασία η οποία είναι μυστική να εξουσιοδοτείται ένας τρίτος να ψηφίζει για λογαριασμό σου.
Πέραν όμως των εκλογών το μείζον ζήτημα που υπάρχει για το ΣΟΕΛ είναι η νομική του υπόσταση.
Και μεν το ιδρυτικό ΠΔ 226 χαρακτήριζε το ΣΟΕΛ ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου αλλά ήλθε ένα μεταγενέστερο Προεδρικό Διάταγμα το 121/1993 για να απαλείψει τη νομική του υπόσταση!!!
Και το επόμενο ερώτημα είναι ποιος εποπτεύει το ΣΟΕΛ και με ποιο τρόπο όταν αυτό δεν έχει καμία νομική υπόσταση.
Η ιδρυτική νομοθεσία πάντως της ΕΛΤΕ προβλέπει ότι »Ασκεί εποπτεία στο Σώμα Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών (Σ.Ο. Ε.Λ.), σχετικά με την τήρηση των κανόνων που διέπουν την άσκηση του λειτουργήματος των μελών του.
Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται ύστερα από πρόταση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, καθορίζεται η έκταση, το περιεχόμενο και ο τρόπος της εποπτείας.
ε) Αξιολογεί τα πορίσματα του ελέγχου της διαχείρισης του Σ.Ο.Ε.Λ.».
Όπως φαίνεται όμως και η εποπτεία είναι… χαλαρή εκ του νομοθετικού πλαισίου.
Και αυτό όταν ο ΣΟΕΛ λειτουργεί εν είδη εργοδότη καθώς διαχειρίζεται και τους λογαριασμούς Υγείας, Πρόνοιας και Περίθαλψης των Ορκωτών οι οποίοι επίσης δεν έχουν νομική υπόσταση.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης